Да отбележим Световния ден на книгата и авторското право!

20 април 2015 г.
Да отбележим Световния ден на книгата и авторското право!

От 1995 г. насам датата 23 април е обвързана с вдъхновението от хубавата книга. С честването на този ден в цял свят ЮНЕСКО насърчава четенето, активната издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост.

На този ден отбелязваме годишнина от смъртта на колоси на световната литература като Мигел де Сервантес, Шекспир и испанския поет Гарсиласо де ла Вега. От друга страна, на 23 април са родени много бележити автори на оригинална класическа и съвременна проза и поезия.

За празника екипът на издателство „Колибри” ще предложи на лоялните си читатели малък комплимент. Всички, които посетят книжарниците ни на ул. „Иван Вазов” 36 и във Френския културен институт на 23 април и закупят книга, ще получат като подарък красива червена роза!

Този символичен жест има своя вековна традиция. В Каталония, Испания, 23 април е най-романтичният ден в годината. Отбелязва се като Ден на розата от 1436 година, а от 1926 година на този ден се разменят книги в памет на Мигел де Сервантес. По случай Световния ден на книгата и авторското право в цялата област всеки, който закупи книга, получава подарък червена роза.

Отново в духа на испанската традиция, „Колибри” ще се присъедини и към инициативата на библиотеките на Институт „Сервантес”. Чрез видеоконферентна връзка любители на книгата от всички краища на планетата ще изчетат „Дон Кихот” на Мигел де Сервантес в оригинал в рамките на 48 часа! За 19-и пореден път четенето се организира от Кръга по изящните изкуства в Мадрид.

Жаклин Вагенщайн ще се включи в щафетното четене на испански език, в което ще вземат участие културни деятели и радетели на книгата от Аржентина, Куба, Пуерто Рико, Бразилия, Чили, Боливия, Парагвай, Перу, Хондурас, Мексико, Ел Салвадор, САЩ, Финландия, България, Украйна, Англия, Сърбия, Румъния, Ливан, Мароко, Тунис, Малайзия, Корея, Китай, Япония, както и градове от различни области в Испания. Българското участие ще се състои в Пространство „Сервантес” в столицата на 24 април от 10:00 до 13:00 часа.

Не сме забравили и за читателите, които подкрепят българската литература. Онези от вас, които на 23 април закупят от книжарниците ни на ул. „Иван Вазов” 36 и във Френския литературен институт четиво от български автор, ще се сдобият с химически молив. Защото, когато четеш книги като „Доклад на зелената амеба за химическия молив”, неминуемо те наляга желание да си водиш дневник...

Да почетем Деня на книгата, като почетем! Нещо смислено и пълнокръвно, нещо вечно. Съприкосновението с хубавата книга е празник, който няма край!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени