Инициатива за защита на авторските права

24 март 2015 г.
Инициатива за защита на авторските права

Издателство „Колибри” приветства и подкрепя инициативата на Федерацията на европейските книгоиздатели (FEP) за защита на авторското право! 

През последните дни групата Quadrature du net, която започна кампанията срещу АКТА (Търговското споразумение за борба с фалшифицирането) и Copyright4Creativity, съюз на библиотекари, потребители и гиганти от Силиконовата долина, подеха инициатива за петиция към членовете на Европейския парламент в подкрепа на доклада РЕДА. Те започнаха да заплашват евродепутатите, които не са готови за нова кампания срещу АКТА.

По време на панела „Вярва ли все още Европа в културата си?“, който се организира в рамките на Салона на книгата (Salon de Livre), европейският комисар Пиер Московичи ще призове участниците да подкрепят декларацията по-долу, която след това ще бъде разпространена с цел евродепутатите да получат уверение, че авторското право е най-добрата гаранция за свобода на словото.

Декларация

Писането, издаването, книгоразпространението и четенето – всичко почива на свободата на словото.

Свободата на словото не означава копиране на чужди произведения – не означава плагиатство.

Свободата на словото означава да имаш свободата да пишеш, свободата да публикуваш, свободата да разпространяваш, свободата да избереш какво да кажеш и какво да прочетеш.

Тази свобода се гарантира от авторското право.

В Европейския парламент единственият евродепутат от Партията на пиратите ни убеждава, че авторското право е старомодно, и възнамерява да превърне това основно право в понятие, изпразнено от съдържание.

Ние обаче не смятаме, че ще постигнем напредък, ако се върнем във времето, когато авторите и артистите зависеха от прищевките на властимащите, за да изкарват прехраната си.

Съвременният свят трябва да позволява човек да изкарва прехраната с труда си, да има свободата да избира как се разпространяват творбите, да бъде независим от силните на деня.

Авторското право остава изконно право, човешко право. 

Всички ние заедно - автори, издатели, книгоразпространители и читатели, апелираме към евродепутатите да подкрепят авторското право, незаменимото право, което гарантира нашите свободи, което стимулира културното многообразие. Приканваме музиканти, актьори, режисьори, продуценти и всички, които искат да продължават да четат, да слушат, да гледат оригинални произведения в бъдеще, да се включат в нашия апел.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени