Катерина Хапсали с номинация за награда „Хеликон“!

16 март 2015 г.
Катерина Хапсали с номинация за награда „Хеликон“!

„Гръцко кафе“, дебютният роман на известната журналистка Катерина Хапсали, беше номиниран за награда „Хеликон“ 2015! 

„Не е инцидент да номинираме дебютен роман за наградата. Това, което ме учуди в „Гръцко кафе“, е многопластовият сюжет и неговата зрялост. Много е трудно да вземеш една лична трагедия и да изградиш роман около това“, сподели Юри Лазаров, член на журито. 

„Чувствам се като чавдарче сред толкова добри писатели. Радвам се, че съм в този списък и ми е безкрайно приятно“, сподели Катерина Хапсали при връчването на грамотата. Изтъкан от родови легенди, лични прозрения, съмнения и прокоби, „Гръцко кафе” е въздействащ и незабравим притчово-песенен роман – един модерен разказ за Балканите, за мнимите и действителните граници в нас и извън нас и за травмите на паметта, които се лекуват със споделяне.

Сред зимните номинации за наградата попадна криминалният сюжет „Лисицата“ („Сиела“) на Галин Никифоров, както и романът „Разглобено лято“ („Жанет 45“) на писателя Людмил Тодоров, известен и като кинорежисьор. Двамата автори са отличени за пореден, четвърти път, откакто е учредена наградата.

С „Хеликон“ се удостояват творби, в които се оглежда съвремието ни и които по един безспорен начин съчетават ярка идея с мощен език.  Това е единственото българско отличие за постижения от всички жанрове на художествената проза. В състава на журито тази година влизат Калин Донков (председател), Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени