Започва 19-ият София Филм Фест!

05 март 2015 г.
Започва 19-ият София Филм Фест!

Днес от 19,30 часа в Зала 1 на НДК се открива 19-ият София Филм Фест! Легендарният френски сценарист и носител на тазгодишния „Оскар” за цялостно творчество Жан-Клод Кариер ще приветства от екрана публиката на най-новия си филм - „Досието Петров", създаден в сътрудничество с българския режисьор Георги Балабанов!

Филмовият маратон тази година е посветен на 100-годишния юбилей на българското кино и титлата „София - творчески град на киното” на ЮНЕСКО. Най-мащабното киносъбитие у нас представя актуалните творчески търсения в европейското и световното кино и има за цел да привлече вниманието и на най-взискателния зрител. 

Сред гостите на фестивала през 19-те години на съществуването му блестят имена като Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Жан Клод Кариер, Питър Грийнуей, Клаудия Кардинале, Андрей Кончаловски, Иржи Менцел, Никита Михалков, Емир Кустурица и Кшищоф Зануси. 

София Филм Фест тази година включва няколко изключително любопитни конкурсни програми и най-доброто от всички престижни европейски кинофоруми. Специален фокус са грузинското и българското кино. Сред акцентите в програмата на фестивала са „Раната” на режисьора Фатих Акин, „Солта на земята” със сценаристи и режисьори Жулиано Рибейро Салгадо и Вим Вендерс, „Левиатан” на  Андрей Звягинцев, „Два дни и една нощ” на Жан-Пиер и Люк Дарден, „Зимен сън” на Нури Билге Джейлан.

Дебютният игрален филм „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов, който от години работи във Франция, е по сценарий на една от най-ярките фигури в съвременното европейско и световно кино – носителя на „Оскар” и „Златна палма” Жан-Клод Кариер. Започнал творческата си кариера като писател в края на 50-те, Кариер скоро става един от най-високоценените драматурзи в киното. По негови сценарии са създадени брилянтни адаптации на произведения на Жан Жьоне, Милан Кундера, Чехов, Балзак, Марсел Пруст, Достоевски, Флобер, Мишел Турние и други. През 2003 година книгата му „Невидимият филм” намери място в авторитетната поредица „Амаркорд” на издателство „Колибри”. В рамките на СФФ през 2008 година Жан-Клод Кариер беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство.

София Филм Фест (5-29 март) се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, НДК, Националния филмов център и БНТ, с подкрепата на програма МЕДИА на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.

Информация за киносалоните и цените на билетите можете да намерите тук.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени