Исабел Алиенде препоръчва: „Четете Редондо и Кабре“!

24 февруари 2015 г.
Исабел Алиенде препоръчва: „Четете Редондо и Кабре“!

Исабел Алиенде, която не се нуждае от представяне, няма навик да пести суперлативи за колеги, а автентичността на препоръките й не подлежи на съмнение. Сред последните творци, попаднали във фокуса на нейното внимание, са Долорес Редондо и Жауме Кабре. 

Ето какво е написала в блога си авторката на  „Къщата на духовете“ и  „Любов“:

Наскоро прочетох няколко увлекателни романа, които имат впечатляващ успех в Испания. Единият е „Confiteor“ на големия каталонски писател Жауме Кабре. Художествена драма, разположена на около хиляда страници, която се вглежда в съвременната история. Прочетох и трилогията на Долорес Редондо: „Невидимият пазител“,  „Зовът на костите“ и „Offering to the Storm“. Детективски романи с един завладяващ протагонист, мотиви от баската митология и действие, което се развива в Навара. Тези истории силно ме заинтригуваха, защото семейството на моя дядо е с баски произход...

„Колибри“ планира да издаде „Confiteor“ („Изповядвам се“). Това е последният, десети роман на Жаумe Кабре, публикуван в Каталуния през 2011 година. Амбициозна творба с мощно въздействие, която третира концепцията за злото в исторически план.  По своя размах тази вълнуваща изповед се родее с друг шедьовър на модерната белетристика: „Доброжелателните“ на Джонатан Лител. 

Трилогията на баската писателка Долорес Редондо до този момент е преведена на 30 езика. Според El Mundo „Невидимият пазител“ е панорамен трилър, който бележи прелом в историята на испанската художествена проза, а престижното списание Лир определи дебютния роман на Редондо като една от най-добрите мистерии на 2013 година. През март излиза на български втората книга от трилогията: „Зовът на костите“, а в края на годината авторката пристига у нас за участие в третото издание на Софийския международен литературен фестивал.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени