Филмите за Ив Сен Лоран в съревнование за „Сезар” 2015

17 февруари 2015 г.
Филмите за Ив Сен Лоран в съревнование за „Сезар” 2015

„Истинският Сен Лоран” на Бертран Бонело е в официалната селекция на наградите „Сезар” с рекорден брой номинации. Кинотворбата е номинирана в 10 категории, в това число за най-добър филм, за най-добър актьор - Гаспар Юлиел в ролята на Ив Сен Лоран, и за най-добра режисура. Режисьорът Бертран Бонело представи своята версия за живота на легендарния моделиер, фокусирана върху периода 1967–1976 година, няколко месеца след като видяхме „Ив Сен Лоран” на Жалил Леспер, създаден по мотиви от биографичната книга на Лоранс Бенаим.

Филмът на Леспер чертае болезнения и вълнуващ път на големия френски моден дизайнер, превърнал се в символ на тънък вкус и неповторим усет за женската дреха, създал стила „бийт“ на шейсетте години, прет-а-портето „Рив гош“, панталоните и смокингите за жени. „Ив Сен Лоран” е номиниран за "Сезар" в 7 категории и представлява колкото зрелищен, толкова съкровен разказ за човека, създал неподражаемата империя на модата, известна с инициалите YSL. Така за главна мъжка роля тази година се състезават двамата актьори, превъплътили се в образа на Ив Сен Лоран – Пиер Нине и Гаспар Юлиел, в не по-малко блестящата компания на Гийом Кане, Ромен Дюри, Нилс Арструп.

Сред останалите номинирани филми са „Тимбукту” на мавританеца Абдерахман Сисако за джихадизма в Сахел, „Семейство Белие” на французина Ерик Лартиго за света на глухонемите, „Бойците” на Тома Кайе, „Силс Мария” на Оливие Асаяс и „Хипократ” на Тома Лилти. Марион Котияр се бори за „Сезар” 2015 за главна женска роля в социално ангажирания „Два дни, една нощ”, за който вече има и номинация за „Оскар“.

Церемонията по награждаването ще се състои на 20 февруари в Кан. Американският актьор и режисьор Шон Пен ще получи почетна награда „Сезар” за цялостно творчество.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени