„Колибри” издава последния носител на „Ман Букър”

11 февруари 2015 г.
„Колибри” издава последния носител на „Ман Букър”

Издателство „Колибри” ще предложи на българската публика „Тесният път към дaлечния север” („The Narrow Road to the Deep North”), с който Ричард Фланaгaн спечели британската литературна награда „Ман Букър” през октомври 2014 година. За първи път за престижното отличие имаха възможност да се състезават всички автори, пишещи на английски език, независимо от тяхната националност.

Журито беше единодушно, че 53-годишният австралиец е създал възхитителна творба: „Това е прекрасен роман за любовта и войната. Написан с извънредна елегантност и мощ, той хвърля мост между Изтока и Запада, между минало и настояще с една история за вина и героизъм”. Само седем дни след обявяването на носителя на наградата от продажби на книгата са реализирани близо 140 000 британски лири.

Бащата на писателя е бил военнопленник при японците по време на Втората световна война. При изграждането на железопътната линия Тайланд - Бирма той оцелява за разлика от хиляди хора със същата участ. Умира на 98-годишна възраст, точно когато Ричард, неговият син, завършва разказа си. „Тесният път към далечния север” е инспирирана от тези драматични преживявания и по думите на журито, представлява „забележителна любовна история и разказ за човешкото страдание и приятелството”. 

Ричард Фланаган е роден в Тасмания. Той е третият австралиец, който става носител на наградата „Ман Букър“ след Томас Кинийли през 1982 г. и Питър Кери – съответно през 1988 и 2001 година. Мнозина смятат, че Фланаган е най-добрият австралийски писател на своето поколение. The Ecconomist обръща внимание, че всяка негова творба се радва на изключително внимание и много международни отличия.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени