Тъжен петък. Напусна ни д-р Желю Желев

30 януари 2015 г.
Тъжен петък. Напусна ни д-р Желю Желев

Днес, 30 януари, внезапно ни напусна Желю Желев, първият демократично избран президент на България. Един от най-видните ни дисиденти, чийто принос за мирния преход и процеса на демократизация у нас е неоспорим.

Освен като философ, активен общественик и мъдър държавник, д-р Желев е известен с множеството си студии и с излязлата през 1982 г. книга „Фашизмът“, която е забранена и спряна от разпространение. През 2005 г. „Колибри” издаде мемоарната му книга „Въпреки всичко. Моята политическа биография“.

Желю Желев е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство и е сред основателите на Съюза на демократичните сили през декември 1989 година. Той ръководи делегацията на СДС на Кръглата маса, на която се взема решение за провеждането на многопартийни избори и свикването на Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Избран е от Народното събрание за председател (президент) на Републиката през 1990 година. Става държавен глава за периода 1992-1997 г. в резултат от първите свободни избори за президент, проведени в България.

Желев е носител на най-високото държавно отличие, орден „Стара планина” - първа степен, както и на редица академични и държавни награди. Заслугите му за опазване на гражданския мир в изключително сложен за страната исторически момент ще се оценяват тепърва.

Екипът на издателство „Колибри” изразява дълбоките си съболезнования към всички негови близки, приятели и съратници.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени