Топ 10 - Бестселъри 2014 на издателство „Колибри“

07 януари 2015 г.
Топ 10 - Бестселъри 2014 на издателство „Колибри“

Дж. К. Роулинг щурмува мощно и безапелационно върха на класацията с дебютния си трилър, излязъл под прикритието на звучния псевдоним Робърт Галбрейт. „Зовът на кукувицата“ заслужава този успех. Книгата представлява майсторски изпипан криминален роман, щедър на обрати и проницателни съждения. И акламациите не закъсняха. В съгласие с читателите по света, родната публика оцени високо находчивостта на детектив Корморан Страйк и неговата симпатична асистентка Робин и зачака нов сюжет.

Съвсем закономерно втората книга от криминалната поредица на британската легенда зае шесто място в класацията ни, при все че излезе в България едва в края на октомври 2014-а. „Копринената буба” предлага още по-любопитно разследване, не пести социалната критика и обсебва вниманието с хапливо остроумие и отлично изградени персонажи.

Книжките за Дора Изследователката са сред най-успешните заглавия на „Колибри” и това едва ли ще изненада някого. Игривото момиченце наднича от чудно илюстрирани страници и пътешества с приятелите си из всички краища на света. Създадени по мотиви от най-хубавите приказки, издадени на български език, безплатните куклени представления от серията за Дора също забавляват децата.

За щастие на малки и големи, тази година Мая и Уили се преселиха в книжарниците. В България излязоха шест разкошни книжки от поредицата за прочутата пчеличка, а интересът на малчуганите светкавично им отреди място в годишната ни класация за най-продавани заглавия.

„Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ на Юнас Юнасон продължава да жъне овации, при това заслужено, а на последното издание на „Киномания” имахме удоволствието да видим и едноименния филм. Вече нямаме търпение да прочетем и втората книга на шведския писател - „Неграмотното момиче, което можеше да смята“.

Освен че присъства в родната листа с най-продавани книги, „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване“ на Харуки Мураками фигурира в Топ 100 на световните бестселъри на "Амазон" и в какви ли не други класации. Този четивен, всепоглъщащ роман съвсем не е лишен от колорит и доказателство за това е гигантският му международен успех. Само една седмица след публикуването му в Япония от него са продадени един милион екземпляра.

На почетната стълбичка се изкачиха още: Фредерик Бегбеде с „Любовта трае три години“ (истината е, че той не е слизал от нея); Хелън Филдинг с „Луда по онова момче“ - трета книга от щурата поредица за Бриджет Джоунс; Алисън Шейфър със световния бестселър „Скъпи, провалих децата“.

Известната канадска психотерапевтка Алисън Шейфър представи лично двете си книги, издадени на български, и изнесе няколко лекции в рамките на октомврийското си гостуване у нас. „Скъпи, провалих децата“ и „Не, това не са глезотии“ изобилстват от родителски стратегии и техники за справяне с деца, привидно неподдаващи се на дисциплина, громят родителските заблуди и погреш­ните митологизирани схващания за възпитанието, които нанасят повече вреди, отколкото помагат.

Голямата изненада на 2014-а се казва Херман Кох. Неговият оригинален, блестящо излят екзистенциален трилър „Вечерята“ беше сред най-търсените заглавия на Панаира на книгата през декември. Холандският писател се оказа ловък, неординарен разказвач - майстор на черния хумор и психологическото напрежение. Той пристигна в България през ноември миналата година за официалната премиера на две свои книги: „Вечерята“ и не по-малко увлекателната и смущаваща „Вила с басейн“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени