Льометр и Варгас поделиха CWA International Dagger 2013

25 декември 2014 г.
Льометр и Варгас поделиха CWA International Dagger 2013

Името й е Фред Варгас. Във Франция само от 2008 година насам от книгите й са продадени над 2 милиона екземпляра, а името й неизменно присъства в десетката на най-продаваните автори в класацията на в. „Фигаро“. Превеждана е в над 30 страни, има в актива си 18 национални и международни отличия. Шест нейни творби с главен герой комисар Жан-Батист Адамсберг влизат в издателското портфолио на „Колибри“, а седмата книга от поредицата (Ghost Riders of Ordebec) спечели най-престижния британски приз за криминална литература – CWA International Dagger.

Той е Пиер Льометр и на 4 ноември 2013 г. получи „Гонкур“, най-авторитетната френска награда за литература, за романа „Ще се видим там горе“, който българската публика ще има удоволствието да чете през 2015-а. Символичната декоративна кама му беше връчена за „Алекс“ – трескаво психологическо разследване с плътни образи, непредвидими обрати и развръзка, която заслужава награда. В творчеството на бившия преподавател по литература зрелищната и напрегната фабула съжителства гладко със социалната критика и тънките екзистенциални наблюдения. Догодина ще имаме шанса да се срещнем и разговаряме с него на българска земя.

През 2013-а френската кралица на трилъра сподели лаврите с именития си сънародник, но е била носител на британския приз още три пъти - през 2006, 2008 и 2009 година. „Историята, това са преди всичко нейните персонажи”, твърди Льометр, а героите му, както и героите на Варгас са толкова живи и пълнокръвни, че засядат в ума и будят желание за страстни дискусии.

CWA International Dagger е учредена през 2006 г. от Асоциацията на авторите на криминална литература с цел признание и популяризиране на най-изкусно преведените трилъри и криминалета в световен мащаб. Тази година с отличие се сдоби романът „Обсадата“ (в превод на Франк Уин), дело на известния испански писател и журналист Артуро Перес-Реверте.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени