Ново отличие за Харуки Мураками

18 декември 2014 г.
Ново отличие за Харуки Мураками

Харуки Мураками получи литературната награда на германския вестник Die Welt, чиято стойност е 10 хил. евро. Той е първият японски писател, който се сдобива с отличието, учредено през 1999 година.

В една от редките си публични изяви, по повод наградата, писателят разкри спомените си във връзка с падането на Берлинската стена преди двайсет и пет години и насърчи прогресивните демонстранти в Хонконг. Мураками приписа продължаващите конфликти в цял свят на една система от „стени“, която разделя хората с оръжията на алчността, страха, етническата и религиозната нетърпимост. Писателят смята, че задачата на романистите е да помагат на читателите в опитите им да пробият тези бариери. Според него мощта на въображението и неговото овладяване могат да станат отправна точка в стремежа към толерантно съвместно съществуване. „Затова е важно онова тихо, но устойчиво усилие да продължаваш напред - да пееш, да разказваш истории за един по-добър и по-свободен свят, който не е лишен от сърце“, настоява големият японски творец.

За радост на почитателите му издателство „Колибри“ планира да издаде сборника „Мъже без жени“ в превод от японски език. Това е първият сборник на Мураками от девет години насам и съдържа седем разказа, някои от които са публикувани в чуждата преса.

Ето какво споделя самият автор: „Мъже без жени“ засяга темите за изолацията и нейното значение за личността от емоционална гледна точка. Първо ме обсеби заглавието, после дойдоха историите - сякаш сами произлязоха от неговите вибрации. (Разбира се, изигра роля и сборникът с разкази на Хемингуей, който носи същото име.) Защо „Мъже без жени“? Не зная. Заглавието пусна корени в ума ми така, както семето, носено от вятъра, намира своята почва“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени