„Пепе Карвальо“ 2015 за Алисия Хименес Бартлет!

26 ноември 2014 г.
„Пепе Карвальо“ 2015  за  Алисия Хименес Бартлет!

Литературният фестивал „Черната седмица в Барселона" ще се проведе от 29 януари до 7 февруари 2015 година. Ежегодният форум е посветен на европейската проза, издържана в стил ноар. Каталонската столица се счита за люлка на испанския криминален роман. Не друг, а Мануел Васкес Монталбан създава образа на симпатичния барселонски детектив Пепе Карвальо и без да иска, дава име на международната награда, която се връчва в края на Semana Negra de Barcelona.

През февруари 2015 г. с „Пепе Карвальо“ ще бъде удостоена Алисия Хименес Бартлет, авторката на знаменитата поредица с инспектор Петра Деликадо, „за осъвременяването на испанския криминален роман и умелото използване на женска гледна точка“. Церемонията по награждаването ще се състои на 5 февруари от 19.00 ч. в сградата на кметството в Барселона.

Алисия Хименес Бартлет е родена през 1951 г. в Алманса, но от 1975 г. живее в Барселона. Печели награда „Лумен“ за най-добра испанска писателка с творба, която пресъздава враждебността между Вирджиния Улф и нейната прислужничка. През 90-те измисля поредица от криминални сюжети с централен персонаж Петра Деликадо и се сдобива с престижното отличие „Надал“ за романа „Където никой няма да те намери“.

„Никой не иска да знае“ е поредната книга за Петра и нейните смразяващи приключения, която ще излезе на български език. Благодарение на силния характер и чувството за хумор, с които Алисия Хименес Бартлет е надарила своята героиня, книгите й чупят рамките на черния криминален роман и прерастват в паметни истории, извезани с майсторство и остроумие.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени