Давид Фоенкинос спечели „Рьонодо“ за „Шарлот“

10 ноември 2014 г.
Давид Фоенкинос спечели „Рьонодо“ за „Шарлот“

На френския писател Давид Фоенкинос беше присъдена престижната награда „Рьонодо“ 2014 за „Шарлот“ – парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години.

Написана в свободен стих, „Шарлот“ пресъздава трагичната участ на немската еврейка с рядка искреност и дълбочина. Смаян от историята на Шарлот Саломон, авторът на „Деликатност“ търси верния тон и форма на тази биографична творба в течение на осем години. Фоенкинос определя срещата си с изкуството на младата жена като откровение и се надява един ден книгата да бъде адаптирана за големия екран.

Шарлот Саломон е родена в Берлин и е известна като създател на автобиографичната серия от картини „Живот? Или Театър?“, която се състои от 769 самостоятелни работи, рисувани с гваш между 1941 и 1943 г. в Южна Франция, където художничката се е укривала от нацистите. След окупацията на Ница от германските войски тя е арестувана и депортирана в Аушвиц, а там е убита почти веднага, бременна с първото си дете.

Наградата „Рьонодо" е учредена през 1926 г. от журналисти и литературни критици. Сред носителите й са Луи-Фердинан Селин, Луи Арагон, Марсел Еме, както и Нобеловият лауреат за литература за 2008 г. Жан-Мари Гюстав льо Клезио.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени