„Ханс Кристиан Андерсен“ отиде при Салман Рушди

20 август 2014 г.
„Ханс Кристиан Андерсен“ отиде при Салман Рушди

Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ беше връчена на 67-годишния автор на „Земята под нейните нозе“ и „Чародейката от Флоренция“ в датския град Оденсе, от принцеса Мари, съпруга на престолонаследника принц Фредерик. Церемонията се е състояла при засилени мерки за сигурност.

Наградата е учредена през 2010 г. и се връчва веднъж на две години, придружена от парична премия на стойност 67 хиляди евро. Титуляри на престижното отличие са и две забележителни авторки - Дж. К. Роулинг и Исабел Алиенде.

Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Виртуозният му стил съвместява реални факти с митология и фантазия и често е определян като магически реализъм. Печели популярност с публикуването на „Среднощни деца“, за който е удостоен с наградата „Ман Букър“ през 1981 г. През 1989 г. неговият четвърти роман „Сатанински строфи“ предизвиква гневна реакция в ислямския свят, иранският аятолах Хомейни заклеймява Рушди като „вероотстъпник“ и издава срещу него прословутата фетва - религиозна смъртна присъда. През 2007 г. британската кралица удостоява писателя с рицарско звание за приноса му към литературата. 

Наскоро излязоха мемоарите „Джоузеф Антон“ – псевдоним, под който той се укрива в течение на десетилетия. През октомври 2014 г. „Колибри“ планира да издаде една от най-амбициозните и остроумни негови творби –  „Последната въздишка на Мавъра“. За нея „Сънди Таймс“ написа: „Най-великият роман на Салман Рушди… Пленителна история, най-богатото естетическо преживяване за 1995 г.“

Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени