Новини

Две награди „Христо Г. Данов“ за издания на „Колибри“
16 юни 2022 г.

На тържествена церемония в Стария град на Пловдив бяха обявени тазгодишните лауреати на националната награда „Христо Г. Данов“, която се връчва за принос в българската книжовна култура. 

Виж повече
„Колибри“ с две номинации за награда „Христо Г. Данов” 2022
10 юни 2022 г.

Номинациите за националната награда „Христо Г. Данов” са вече известни. Тържествената церемония по връчване на отличията ще се състои на 13 юни в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.

Виж повече
„Грегор фон Рецори“ беше присъдена на Хавиер Мариас
02 юни 2022 г.

Испанският писател Хавиер Мариас спечели 16-ото издание на наградата „Грегор фон Рецори“ за романа „Томас Невинсън“. 

Виж повече
Книга с есета на Елена Феранте е сред най-очакваните заглавия в САЩ
24 март 2022 г.

Есеистичната книга In the Margins: On the Pleasures of Reading and Writing („В полетата: за насладата от четенето и писането“) излезе в САЩ и Великобритания. Автор е нашумялата италианска писателка Елена Феранте, чиито проникновени романи, определяни като „трилъри на душата“, се превърнаха в международни бестселъри. 

Виж повече
„Колибри“ ще издаде „Уроци“ на Иън Макюън
21 февруари 2022 г.

Издателство „Колибри“ придоби правата за дългоочаквания нов роман на Иън Макюън, една от най-внушителните фигури на съвременната британска проза. Зад лаконичното заглавие „Уроци“ ("Lessons") се крие амбициозен и хипнотичен сюжет, който представлява хроника на нашето време – силно въздействащо размишление за историята на човечеството, поднесено през призмата на една житейска съдба.

Виж повече
Най-четените книги на издателство “Колибри” за 2021
07 януари 2022 г.

Оставихме зад гърба си 2021 година, която беше изпълнена с предизвикателства и трудности, но наситена с книжни събития, литературни удоволствия, актуални горещи заглавия, както и нов прочит на вечни класики. Щастливи сме, че книгите отново  успяха да си проправят път до вас - любопитните читатели, жадни за добра литература, вълнуващи истории и нови хоризонти на въображението. Заедно си доказахме, че любовта трае 30+ години и в началото на новата 2022 г. ви представяме вашия литературен топ 30+.

Виж повече
„Измамният живот на възрастните“ също оживява на екрана
20 декември 2021 г.

Netflix и „Фанданго“ обединяват усилия, за да създадат телевизионна поредица, базирана на романа „Измамният живот на възрастните“ на Елена Феранте. Сериалът ще бъде втора поред адаптация по произведение на италианската писателка в Netflix след филма „Непознатата дъщеря“ (2021) с участието на Оливия Колман.

Виж повече
Преводачката на романа „Зад гърба“ с номинация за награда „Драхоман“
15 декември 2021 г.

Пенка Кънева, преводачката на романа „Зад гърба“ от украинската писателка Гаска Шиян, е в дългия списък с номинации за наградата „Драхоман“ за 2021 г., който включва 20 преводачи.

Виж повече
„Резиденцията“ на Георги Тенев спечели „Хеликон“ 2021
10 декември 2021 г.

Литературната награда „Хеликон“, която се присъжда от едноименните книжарници вече две десетилетия, беше връчена на писателя Георги Тенев за романа му „Резиденцията“, съвместно издание на „Колибри“ и издателство „Фо“. Церемонията се състоя на 9 декември в  Софийска градска художествена галерия в присъствието на предишни лауреати на престижното отличие. 

Виж повече
„Три етажа“ в киносалоните от 17 декември
09 декември 2021 г.

„Три етажа“, една от най-проникновените литературни екранизации от програмата на Синелибри 2021, тръгва в разпространение в София и страната от 17 декември! Кинотворбата е деликатен и вълнуващ екранен прочит на световния бестселър на израелския писател Ешкол Нево, издаден на български от „Колибри“.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2022 © Всички права запазени