Новини

Изданието „Софийски разкази“ с Награда на Столична община
20 септември 2020 г.

По традиция в Деня на София, 17 септември, бяха оповестени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Признание в категория „Литература“ получи изданието „Софийски разкази“ от Иван Вазов със съставител проф. Милена Кирова! Автор на художественото оформление е Стефан Касъров.

Виж повече
Сключен договор за безвъзмездна финансова помощ с подкрепата на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”
20 август 2020 г.

На 14.07.2020 г. е сключен договор за безвъзмездна финансова помощ между „Колибри” ООД и Министерство на икономиката, Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност“ във връзка с изпълнението на проект BG16RFOP002-2.073-3582-C01 „Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19“.

Виж повече
Милан Кундера дарява архива си на чешка библиотека
19 август 2020 г.

Милан Кундера, един от най-големите живи писатели, дари личните си книги на Моравската библиотека в Бърно. Дарението обхваща архива на 91-годишния творец и съпругата му Вера, негова дългогодишна спътница. Библиотеката съдържа произведения на Кундера, издадени на повече от 40 езика. В архива има статии от и за него, рецензии, критика, фотографии и илюстрации. Материалът ще бъде обработен и дигитализиран, за да е на разположение на читателите на Моравската библиотека.

Виж повече
„Софийски разкази“ по случай 170 години от рождението на Иван Вазов
09 юли 2020 г.

Издателство „Колибри“ отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов с великолепния сборник „Софийски разкази“. Съставител и автор на предговора е проф. Милена Кирова.

Виж повече
Прекрасният нов свят на книгите без ДДС
12 юни 2020 г.

На 10 юни официално бе взето решение ДДС върху книгите да падне от 20 на 9%. ИК Колибри в продължение на 30 години отстоява тази кауза, затова прави символичен жест към читателите си, намалявайки коричната цена на всички налични книги от каталога си с 11%.

Виж повече
Георги Тенев беше удостоен с литературната награда „Дъбът на Пенчо“
29 май 2020 г.

Писателят Георги Тенев е новият носител на литературната награда „Дъбът на Пенчо“. Отличието беше връчено на 28 май, когато се навършиха 108  години от смъртта на Пенчо Славейков.

Виж повече
9 нови учебника на Колибри, одобрени за 11.-12. клас
22 май 2020 г.

Министерството на образованието и науката одобри още 9 учебни комплекта (учебник и тетрадка), предлагани от „Колибри“, по френски, испански и италиански език. Предназначени са за използване в 11. клас през новата 2020-2021 учебна година.

Виж повече
Синелибри ще се проведе наесен под мотото „Възпитание на чувствата“
18 май 2020 г.

Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри ще се състои в интервала 18 октомври – 8 ноември под мотото „Възпитание на чувствата“ в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и други областни градове.

Виж повече
Зулейха отваря очи и на екрана
17 май 2020 г.

Световният бестселър на Гузел Яхинa „Зулейха отваря очи“, издаден и у нас с логото на „Колибри“, беше превърнат в праймтайм сериал. Главната роля е поверена на актрисата Чулпан Хаматова, родом от Казан. Това е най-гледаният сериал в Русия от началото на 2020 година. Досега повече от 36,5 милиона са го гледали по телевизията и повече от 20 милиона - в интернет.

Виж повече
Новият роман на Елена Феранте излиза у нас на 1 септември
16 май 2020 г.

Най-новият роман на Елена Феранте, The Lying Life of Adults („Измамният живот на възрастните“), ще оживее на екрана благодарение на Netflix и Fandango. Двете компании обединяват сили, за да зарадват многобройните почитатели на талантливата италианска романистка. 

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2020 © Всички права запазени