Новини

Триумфът на „Земното минало“ и Лиу Цъсин продължава
12 ноември 2020 г.

„Трите тела“ от научнофантастичната трилогия  „Земното минало“ на Лиу Цъсин спечели награда WIPO – NCAC Copyright Award за 2020 година. Учредена през 2008 г. и връчвана веднъж на две години, това е единствената международна награда в Китай, отчитаща авторските права. До момента от хитовата поредица на Лиу в света са реализирани над 2 милиона екземпляра, а с продажбите в Китай обемът надхвърля 8 милиона.

Виж повече
Амелия Личева спечели награда за „Световен ли е Нобел?“
02 ноември 2020 г.

Навръх Деня на народните будители бяха връчени наградите за литература на Портал „Култура“. Първа награда в категория „Хуманитаристика” журито присъди на проф. Амелия Личева за книгата „Световен ли е Нобел?“ („Колибри“, 2019) заради „нейния проницателен прочит на онова, което се крие зад понятието „световна литература“ и изследването на конфликтите между медийната среда и канона“.

Виж повече
Анжел Вагенщайн с Орден за граждански заслуги от Краля на Испания
30 октомври 2020 г.

Големият български писател, киносценарист и общественик Анжел Вагенщайн беше удостоен с Орден за граждански заслуги с указ на Негово Величество Фелипе VI, Крал на Испания. Грамотата е подписана и от външния министър на Испания, а кръстът на Ордена бе връчен на Вагенщайн в дома му от испанския посланик у нас Н. Пр. Алехандро Поланко.

Виж повече
Специална награда „Свирепо настроение“ за Велина Минкова
29 октомври 2020 г.

Авторката на сборника с разкази „Бразилски храст“ Велина Минкова спечели специалната награда „Свирепо настроение“, която журито на новоучредената литературна награда „Йордан Радичков“ присъди за книга с иронично-сатиричен поглед към света.

Виж повече
Новата книга на Робърт Галбрейт излиза у нас през декември
21 октомври 2020 г.

Оригиналното издание на Troubled Blood, петата книга от поредицата за Корморан Страйк, се появи едновременно в британските и американските книжарници на 15 септември. Преводът на български език се очаква през декември 2020, навръх Коледния панаир на книгата.

Виж повече
Художничката Люба Халева беше отличена със „Златна четка“
13 октомври 2020 г.

В рамките на фестивала „Пловдив чете", организиран от издателство „Жанет 45“ със съдействието на Община Пловдив, бяха огласени тазгодишните носители на отличията „Орфеев венец“ и „Златна четка". 

Отличието „Златна четка" беше присъдено на талантливата художничка и илюстраторка Люба Халева. Сред последните й проекти е възхитителното самостоятелно издание на приказката „Меко казано” от Валери Петров, част от портфолиото на „Колибри“.

Виж повече
Кирил Златков с награда „Христо Г. Данов” за „Поезия“ на Пиер дьо Ронсар
13 октомври 2020 г.

Тази година фестивалът и церемонията по връчване на наградите „Христо Г. Данов” се проведоха в интервала 29 септември – 4 октомври по изключение, заради здравната криза. Победителите бяха обявени на тържествена церемония в къщата музей „Христо Г. Данов" в Града под тепетата. 

Художникът Кирил Златков спечели наградата „Христо Г. Данов“ 2020 в категория Художник или дизайн и оформление на книга за изящния сборник „Поезия“ от Пиер дьо Ронсар в превод на Кирил Кадийски.

Виж повече
Изданието „Софийски разкази“ с Награда на Столична община
20 септември 2020 г.

По традиция в Деня на София, 17 септември, бяха оповестени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Признание в категория „Литература“ получи изданието „Софийски разкази“ от Иван Вазов със съставител проф. Милена Кирова! Автор на художественото оформление е Стефан Касъров.

Виж повече
Сключен договор за безвъзмездна финансова помощ с подкрепата на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”
20 август 2020 г.

На 14.07.2020 г. е сключен договор за безвъзмездна финансова помощ между „Колибри” ООД и Министерство на икономиката, Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност“ във връзка с изпълнението на проект BG16RFOP002-2.073-3582-C01 „Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19“.

Виж повече
Милан Кундера дарява архива си на чешка библиотека
19 август 2020 г.

Милан Кундера, един от най-големите живи писатели, дари личните си книги на Моравската библиотека в Бърно. Дарението обхваща архива на 91-годишния творец и съпругата му Вера, негова дългогодишна спътница. Библиотеката съдържа произведения на Кундера, издадени на повече от 40 езика. В архива има статии от и за него, рецензии, критика, фотографии и илюстрации. Материалът ще бъде обработен и дигитализиран, за да е на разположение на читателите на Моравската библиотека.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2020 © Всички права запазени