Новини

IN MEMORIAM: Жан-Клод Кариер
11 февруари 2021 г.

Добър сценарий е този, от който се ражда добър филм. Когато съществува филмът, сценария вече го няма. 

На  8 февруари в Париж издъхна Жан-Клод Кариер, бележит европейски киносценарист, писател и драматург, ярък „съучастник“ в творчеството на Луис Бунюел, Жан-Люк Годар, Питър Брук. Личност с изумителна дарба на разказвач и несекващо любопитство на изследовател, автор на песни за Жулиет Греко, Бриджит Бардо, Жана Моро, Хана Шигула, Делфин Сейриг. 

Виж повече
10 книги, които читателите чакат с нетърпение
04 януари 2021 г.

Сега ще направим едно признание. Никога не сме получавали толкова много запитвания от читатели относно предстоящи заглавия! Не знаем дали тревожността, която ни връхлетя през 2020 година, е правопропорционална на желанието за четене, но резултатът е налице. Ето списък на книгите, които вече се чакат с нетърпение от българската публика. Случайно или не, първото място е за актуалното разследване на ексцентричния детектив Корморан Страйк от романа „Тревожна кръв“, който излиза у нас на 5 февруари.

Виж повече
Топ 10 на най-продаваните книги на „Колибри“ през 2020 година
26 декември 2020 г.

Годината, която се изнизва, не беше щедра към човечеството. Затова пък много, много хора потърсиха и намериха утеха в изкуството - между кориците на книгите, в музиката, в екранните образи… В несигурни времена човек инстинктивно търси упование в сигурни стойности. Да, 2020-а ни направи по-сплотени и загрижени за семейството и приятелите, по-отговорни към другите. И ни припомни, че понякога фантазията е по-свещена от реалността, както твърдеше изобретателят на сладкия живот Федерико Фелини! 

Виж повече
Николай Ценков с награда от конкурса „Южна пролет“
20 декември 2020 г.

Националният конкурс за дебютна литература „Южна пролет” традиционно се провежда през април, но тази година по обясними причини отличията бяха оповестени през декември. Победителите в 48-ото издание бяха избрани с дистанционно гласуване.  Жури в състав проф. дфн Сава Василев (председател), Владимир Шумелов, Ангел Дюлгеров, Владимир Стоянов и Ясен Калайджиев имаше нелеката задача да избира измежду двайсет и двама автори.

Виж повече
Наследството на Джон льо Каре
18 декември 2020 г.

Годината, която си отива, ни отне творци с могъщ талант. Отиде си и големият Джон льо Каре, авторът на „Най-търсеният човек“ и прочутата трилогия „Карла”. Читатели, издатели и литературни критици от цял свят споделят мнението, че той издигна шпионския роман до висотата на изкуство.

Виж повече
Издателство „Колибри“ с отличия от Асоциация „Българска книга”
16 декември 2020 г.

По традиция Асоциация „Българска книга” присъжда годишната награда за издателски проект „Златен лъв” в навечерието на коледните празници. Наградите се връчват в две категории и се определят съответно от журналистическо и експертно жури.

Виж повече
„Гонкур“ 2020 за „Аномалията“ на Ерве льо Тилие
01 декември 2020 г.

Ерве льо Тилие беше удостоен с една от най-престижните награди в литературния свят - „Гонкур“ 2020, за романа си „Аномалията“, издаден от „Галимар“. Изборът беше оповестен на 30 ноември от президента на Академията Дидие Декуен. Тази година, по обясними причини, заседанието на журито се състоя под формата на видеоконференция.

Виж повече
Триумфът на „Земното минало“ и Лиу Цъсин продължава
12 ноември 2020 г.

„Трите тела“ от научнофантастичната трилогия  „Земното минало“ на Лиу Цъсин спечели награда WIPO – NCAC Copyright Award за 2020 година. Учредена през 2008 г. и връчвана веднъж на две години, това е единствената международна награда в Китай, отчитаща авторските права. До момента от хитовата поредица на Лиу в света са реализирани над 2 милиона екземпляра, а с продажбите в Китай обемът надхвърля 8 милиона.

Виж повече
Амелия Личева спечели награда за „Световен ли е Нобел?“
02 ноември 2020 г.

Навръх Деня на народните будители бяха връчени наградите за литература на Портал „Култура“. Първа награда в категория „Хуманитаристика” журито присъди на проф. Амелия Личева за книгата „Световен ли е Нобел?“ („Колибри“, 2019) заради „нейния проницателен прочит на онова, което се крие зад понятието „световна литература“ и изследването на конфликтите между медийната среда и канона“.

Виж повече
Анжел Вагенщайн с Орден за граждански заслуги от Краля на Испания
30 октомври 2020 г.

Големият български писател, киносценарист и общественик Анжел Вагенщайн беше удостоен с Орден за граждански заслуги с указ на Негово Величество Фелипе VI, Крал на Испания. Грамотата е подписана и от външния министър на Испания, а кръстът на Ордена бе връчен на Вагенщайн в дома му от испанския посланик у нас Н. Пр. Алехандро Поланко.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2021 © Всички права запазени