Новини

WWF стартира кампанията си „Подари природа. За нашето бъдеще“
01 декември 2023 г.

Природозащитната организация WWF България започва своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“.

Виж повече
Акценти в програмата на Софийски международен литературен фестивал 2023
24 ноември 2023 г.

Тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал ще се проведе в интервала 5-10 декември под мотото „Създаваме истории. Създаваме история“. Най-големият форум за литература в България събира на едно място чуждестранни и български автори, големите и малките езици, културите на различни страни. По традиция фестивалът има географски фокус – тази година той е скандинавските литератури.

Виж повече
Награда „Малро“ за романа „Тасмания“ на Паоло Джордано
14 ноември 2023 г.

Френското издание на романа „Тасмания" на известния италиански писател Паоло Джордано спечели награда „Малро“ (Prix "Malraux"). Това е високо ценено и престижно отличие, което се явява читателско признание за стойностни ангажирани романи от цял свят. Сред победителите досега се нареждат Марио Варгас Льоса, Ери де Лука, Хавиер Серкас, Ахмет Алтан, Грегоар Буйе.

Виж повече
Дубравка Угрешич е удостоена посмъртно с награда „Негош“
31 октомври 2023 г.

Писателката Дубравка Угрешич е удостоена посмъртно с престижната награда „Негош“ (Njegoš), която се присъжда за цялостно творчество от 1963 година. Световноизвестната нидерландска авторка с хърватски и български корени печели отличието заради своето литературно творчество, етично отношение, почтеност и социална ангажираност. Председателят на журито Неджад Ибрахимович отбелязва, че именно паради споменатите качества на Угрешич наградата тази година има социално и културно значение.

Виж повече
Салман Рушди отговаря на насилието с изкуство
23 октомври 2023 г.

Писателят беше удостоен с Наградата за мир във Франкфурт

Британският писател от индийски произход Салман Рушди, човек с неподкупна съвест, непримирим към всяка форма на диктатура и ограничаване на свободата на словото, беше удостоен с Наградата за мир на Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите по време на Панаира на книгата във Франкфурт. Това е едно от най-значимите германски отличия, присъдено за пръв път през 1950 година. С него Рушди се присъединява към писатели като Маргарет Атууд, Орхан Памук, Сюзън Зонтаг, Амос Оз, Вацлав Хавел.

Виж повече
Силвия Вагенщайн със специална награда от Съюза на преводачите
01 октомври 2023 г.

Навръх Международния ден на преводача, 30 септември, на специална церемония в Аудитория 65 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ Съюзът на преводачите в България връчи Годишните награди за превод в различни категории.

Виж повече
Нощ на литературата с издателство „Колибри“
23 септември 2023 г.

Шест заглавия от каталога на „Колибри“ са в програмата на тазгодишното издание на традиционната вече Нощ на литературата!

То ще се състои на 27 септември между 18:00 и 21:00 ч. в 16 селища в България: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора, с. Чавдар. Изборът на книги е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си. На всеки 30 минути в читателските гнезда се чете един и същи откъс от един и същи четец. 

Виж повече
Нищо няма да бъде забравено
12 юли 2023 г.

Светът скърби за Милан Кундера

Отиде си Милан Кундера, чието творчество е въплъщение на творческия гений на Европа. Писателят, който се опасяваше, че „всичко ще бъде забравено и нищо няма да бъде поправено“, напусна безутешния ни свят на 94-годишна възраст. Смъртта му беше оповестена от Анна Мразова, говорител на библиотеката „Милан Кундера" в родния му град Бърно.

Виж повече
Писателката Виктория Амелина е сред жертвите в Краматорск
05 юли 2023 г.

С горчивина споделяме тази вест за украинската писателка и есеистка Виктория Амелина, която загина в резултат от ракетния удар на Русия по ресторант в Краматорск, Източна Украйна, миналата седмица. Информацията беше потвърдена от неправителствената организация „ПЕН Украйна".

Виж повече
Анжел Вагенщайн пое към вечността
29 юни 2023 г.

На стогодишна възраст ни напусна Анжел Вагенщайн, един от най-ярките интелектуалци на нашето съвремие.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени