Новини

Стоян Гяуров с награда за „Световъртеж. Чувства.“
10 юни 2024 г.

Националните награди за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов" бяха връчени на официална церемония в къщата музей „Христо Г. Данов" в Стария град на Пловдив. 

Отличието в категория „Преводач на художествена литература" спечели Стоян Гяуров за превода от немски на „Световъртеж. Чувства.“ от В. Г. Зебалд, издание на „Колибри“.

Виж повече
„Ема“ от Жан Рено влиза в каталога на издателство „Колибри“
16 май 2024 г.

Шпионският роман „Ема“, подписан от френската кинозвезда Жан Рено, излиза в оригинал на 16 май. Правата за българското издание на книгата вече са купени от „Колибри“. 

Виж повече
Напусна ни Пол Остър, изобретателят на самотата
02 май 2024 г.

Писателят си отиде на 77 години след тежко боледуване.

Виж повече
Издателство  „Колибри” с голямата италианска  „Национална награда за превод
18 април 2024 г.

На 16 април в Министерството на културата в Рим издателство „Колибри” бе удостоено с голямата „Национална награда за превод" за 2023 г. Наградите, учредени през 1988 г., се връчват на италиански и чуждестранни преводачи и издатели, които с дейността си са допринесли за успешното и задълбочено взаимодействие между италианската и други култури.

Виж повече
„Трите тела“ на Лиу Цъсин на екран от 21 март
20 март 2024 г.

Дългоочакваната световна премиера на екранизацията на „Трите тела“ (3 Body Problem), част от прочутата трилогия на Лиу Цъсин, издадена на български език с логото на „Колибри“, ще се състои на 21 март в стрийминг платформата Netflix. 

Виж повече
Йенте По̀стюма с номинация за Международната награда „Букър“
15 март 2024 г.

Романът „Онова, за което не искам да мисля“, подписан от нашумялата нидерландска писателка Йенте По̀стюма, влезе в дългия списък за Международната награда „Букър“ 2024. Преводач на англоезичното издание е Сара Тимър Харви.

Виж повече
WWF стартира кампанията си „Подари природа. За нашето бъдеще“
01 декември 2023 г.

Природозащитната организация WWF България започва своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“.

Виж повече
Акценти в програмата на Софийски международен литературен фестивал 2023
24 ноември 2023 г.

Тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал ще се проведе в интервала 5-10 декември под мотото „Създаваме истории. Създаваме история“. Най-големият форум за литература в България събира на едно място чуждестранни и български автори, големите и малките езици, културите на различни страни. По традиция фестивалът има географски фокус – тази година той е скандинавските литератури.

Виж повече
Награда „Малро“ за романа „Тасмания“ на Паоло Джордано
14 ноември 2023 г.

Френското издание на романа „Тасмания" на известния италиански писател Паоло Джордано спечели награда „Малро“ (Prix "Malraux"). Това е високо ценено и престижно отличие, което се явява читателско признание за стойностни ангажирани романи от цял свят. Сред победителите досега се нареждат Марио Варгас Льоса, Ери де Лука, Хавиер Серкас, Ахмет Алтан, Грегоар Буйе.

Виж повече
Дубравка Угрешич е удостоена посмъртно с награда „Негош“
31 октомври 2023 г.

Писателката Дубравка Угрешич е удостоена посмъртно с престижната награда „Негош“ (Njegoš), която се присъжда за цялостно творчество от 1963 година. Световноизвестната нидерландска авторка с хърватски и български корени печели отличието заради своето литературно творчество, етично отношение, почтеност и социална ангажираност. Председателят на журито Неджад Ибрахимович отбелязва, че именно паради споменатите качества на Угрешич наградата тази година има социално и културно значение.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени