Новини

Най-четените книги на издателство “Колибри” за 2021
07 януари 2022 г.

Оставихме зад гърба си 2021 година, която беше изпълнена с предизвикателства и трудности, но наситена с книжни събития, литературни удоволствия, актуални горещи заглавия, както и нов прочит на вечни класики. Щастливи сме, че книгите отново  успяха да си проправят път до вас - любопитните читатели, жадни за добра литература, вълнуващи истории и нови хоризонти на въображението. Заедно си доказахме, че любовта трае 30+ години и в началото на новата 2022 г. ви представяме вашия литературен топ 30+.

Виж повече
„Измамният живот на възрастните“ също оживява на екрана
20 декември 2021 г.

Netflix и „Фанданго“ обединяват усилия, за да създадат телевизионна поредица, базирана на романа „Измамният живот на възрастните“ на Елена Феранте. Сериалът ще бъде втора поред адаптация по произведение на италианската писателка в Netflix след филма „Непознатата дъщеря“ (2021) с участието на Оливия Колман.

Виж повече
Преводачката на романа „Зад гърба“ с номинация за награда „Драхоман“
15 декември 2021 г.

Пенка Кънева, преводачката на романа „Зад гърба“ от украинската писателка Гаска Шиян, е в дългия списък с номинации за наградата „Драхоман“ за 2021 г., който включва 20 преводачи.

Виж повече
„Резиденцията“ на Георги Тенев спечели „Хеликон“ 2021
10 декември 2021 г.

Литературната награда „Хеликон“, която се присъжда от едноименните книжарници вече две десетилетия, беше връчена на писателя Георги Тенев за романа му „Резиденцията“, съвместно издание на „Колибри“ и издателство „Фо“. Церемонията се състоя на 9 декември в  Софийска градска художествена галерия в присъствието на предишни лауреати на престижното отличие. 

Виж повече
„Три етажа“ в киносалоните от 17 декември
09 декември 2021 г.

„Три етажа“, една от най-проникновените литературни екранизации от програмата на Синелибри 2021, тръгва в разпространение в София и страната от 17 декември! Кинотворбата е деликатен и вълнуващ екранен прочит на световния бестселър на израелския писател Ешкол Нево, издаден на български от „Колибри“.

Виж повече
Коледа с WWF
07 декември 2021 г.

Тази Коледа можеш да станеш част от една истински важна кауза.

За по-малко от 50 години сме загубили 68% от дивите животни по света.

Факт, който шокира. Климатичната криза и загубата на местообитания не са единствените предизвикателства, пред които се изправят дивите животни. Новата кампания на WWF "Отвори очи, животните изчезват“ цели да насочи общественото внимание към една сериозна заплаха, която често остава на заден план: престъпленията срещу тях. 

Виж повече
„Аномалията“ на Ерве льо Телие излезе в САЩ
06 декември 2021 г.

Най-добра мистерия на годината според Publishers Weekly, най-добър трилър на месеца според Pop Sugar, най-очаквано четиво на годината спорed Crimereads – това е само малка част от определенията, с които смайващият литературен експеримент на Ерве льо Телие се сдоби след публикуването си.

Виж повече
Сключен договор за безвъзмездна финансова помощ с подкрепата на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (01.12.2021 г.)
02 декември 2021 г.

На 01.12.2021 г. е сключен договор за безвъзмездна финансова помощ между „КОЛИБРИ” ООД и Министерство на икономиката, Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност“ във връзка с изпълнението на проект BG16RFOP002-2.089-1242-C01 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Виж повече
Амели Нотомб спечели награда „Рьонодо“ 2021
04 ноември 2021 г.

„Най-зашеметяващият й роман“, „Нотомб в най-добрата си форма“, „Майсторска проза“ – това е само малка част от възторжените отзиви за романа Premier Sang („Първа кръв“) на Амели Нотомб, който й донесе престижната френска награда „Рьонодо“!

Виж повече
Алберт Бенбасат с награда за сборника „Изгубени вещи“
03 ноември 2021 г.

Навръх Деня на народните будители Портал „Култура“ връчи за осма година награди за принос в литературата и хуманитаристиката. Сборникът „Изгубени вещи“, подписан от деликатното перо на Алберт Бенбасат, беше удостоен с втора награда в раздел „Проза“ редом със сборника „Драки и къпини“ на Албена Стамболова.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2022 © Всички права запазени