Новини

Харуки Мураками спечели наградата „Принцесата на Астурия“
25 май 2023 г.

Харуки Мураками се увенча с наградата за литература „Принцесата на Астурия“ за 2023 година. Авторът беше избран измежду 37 кандидати от различни националности. Сред предишните носители на авторитетния приз се нареждат Леонардо Падура, Сири Хуствет, Адам Загаевски, Хуан Майорга, Еманюел Карер.

Виж повече
Нова книга от серията на Робърт Галбрейт се очаква през септември
05 май 2023 г.

Седмият роман от хитовата поредица за Корморан Страйк ще има своята световна премиера на 26 септември 2023 г., т.е. в годината, в която се навършва точно едно десетилетие от излизането на първия бестселър – „Зовът на кукувицата“.

Виж повече
Сбогуваме се с писателя Меир Шалев
12 април 2023 г.

На 74-годишна възраст почина Меир Шалев - превъзходен стилист, вълнуващ разказвач, една от най-изявените фигури в съвременната израелска литература. Неговите творби черпят духовния си заряд от библейските разкази и от сложния живот на днешните граждани на Израел. Българската публика го познава чрез романите „Исав“ и „Момчето с гълъбите", преведени от Емилия Юлзари.

Виж повече
Напусна ни Дубравка Угрешич
17 март 2023 г.

Новината за кончината на Дубравка Угрешич покруси многобройните й читатели. Авторката на „Щефица Цвек в челюстите на живота“ издъхна на 17 март 2023 г. в Амстердам, заобиколена от приятели и от семейството си.

Виж повече
Марио Варгас Льоса беше избран за член на Френската академия
17 февруари 2023 г.

Големият испанско-перуански писател Марио Варгас Льоса, всепризнат като жив класик на латиноамериканската литература, стана официален член на Френската академия.

Виж повече
Давид Гросман беше удостоен с награда „Еразъм“
16 януари 2023 г.

Лауреат на награда „Еразъм“ 2022 стана големият израелски писател и общественик Давид Гросман, известен у нас най-вече с романите „Един кон влязъл в бар“ (Международна награда „Ман Букър“) и „Повече, отколкото обичам живота си“.

Виж повече
„Колибри“ с Награда от Сдружението на испаноговорещите журналисти
16 декември 2022 г.

Издателство „Колибри“ получи специалното отличие „Обединител на култури“ от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Виж повече
„Кръстан Дянков“ 2022 беше присъдена на Владимир Полеганов
13 декември 2022 г.

Владимир Полеганов е тазгодишният носител на престижната награда „Кръстан Дянков“ за превода си на романа „Екс-САЩ“ от Рийд Кинг!

Виж повече
„Златен лъв“ за новото издание на „Ад“ от Данте Алигиери
08 декември 2022 г.

На 8 декември в клуб „Singles“ в НДК се състоя официалната церемония по връчването на годишните награди „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга” за най-добър издателски проект.

Виж повече
Плеяда от лауреати на престижни отличия в програмата на СМЛФ
23 ноември 2022 г.

Тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал ще се проведе в интервала 6-11 декември. Актуалният тематичен фокус е ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ, а срещите ще се състоят в Мраморно фоайе на НДК.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени