Новини

Еманюел Карер с награда „Принцесата на Астурия“
09 юли 2021 г.

Изтъкнатият френски писател Еманюел Карер беше удостоен с наградата „Принцесата на Астурия“ 2021 в област Литература.

Виж повече
Премиера на „Ледник“ с гласовете на Силвия Лулчева и Ники Илиев
21 юни 2021 г.

На 15 юни 2021 г. се състоя световната премиера на аудиокнигата Ледник” (Glacier), специално написана от популярната шведска писателка Камила Лекберг и холивудския актьор Александър Карим за Storytel Original. В България главни герои в завладяващата любовна история са актрисата Силвия Лулчева и Ники Илиев. „Ледник” проследява съдбата на двама непознати, които са изолирани в хотелските си стаи в момент, в който смъртоносен вирус заплашва да унищожи човечеството. Те нарушават изолацията си по погрешка и между тях се ражда шеметна, животозастрашаваща любов. През април „Ледник” (Glacier) имаше и своята филмова премиера.

Виж повече
Стефан Русинов с награда „Христо Г. Данов“ 2021
16 юни 2021 г.

На 14 юни бяха обявени тазгодишните носители на Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. По традиция тържествената церемония се състоя в къщата музей „Христо Г. Данов" в Града под тепетата. Водещ на събитието беше Снежана Павлова, а музикален домакин – Росен Кукошаров трио.

Виж повече
„Колибри“ е сред българските номинации за Еврокон 2021
16 юни 2021 г.

Представяме ви официалните номинации, които България ще изпрати на европейския фантастичен фестивал Еврокон 2021!

След оспорвано гласуване в отделните категории бяха излъчени победителите, които български делегат ще представи на работната среща на Европейската научнофантастична асоциация през юли във Фиуджи, Италия. Над 1000 почитатели на фантастичните жанрове в България упражниха правото си на глас, а крайните резултати са изведени съгласно правилата за гласуване.

 

 

Виж повече
„Архив на изгубените деца“ с Дъблинска литературна награда 2021
26 май 2021 г.

Мексиканската писателка Валерия Луисели беше удостоена с Дъблинската литературна награда за своя забележителен роман „Архив на изгубените деца“, издаден от „Колибри“ в превод на Мирела Стефанова.

Виж повече
„Тревожна кръв“ с отличие от  Британските литературни награди
20 май 2021 г.

„Тревожна кръв“ на Робърт Галбрейт стана „Книга на годината“ в категория „Криминалета и трилъри“ на Британските литературни награди 2021!

Виж повече
Нова екранизация на „Дни на самота“ с Натали Портман
16 април 2021 г.

Издателите на италианската писателка Елена Феранте съобщиха, че предстои киноадаптация на романа й „Дни на самота“ с Натали Портман в главната роля.

Виж повече
Литературната награда БЕРМАН отива при Давид Гросман
29 март 2021 г.

Новоучредената награда за литература „Берман“, чиято стойност възлиза на 750 000 шведски корони, се присъжда на израелския писател Дaвид Гросман.

Виж повече
Героите на Катрин Панкол оживяват и на телевизионния екран
04 март 2021 г.

Парижката поредица на Катрин Панкол начело с бестселъра „Жълтите очи на крокодилите“, последван от „Бавният валс на костенурките“, „Катеричките от Сентрал Парк са тъжни в понеделник“, „Мучачас“ и „Три целувки“, е напът да се превърне в телевизионен сериал със заглавие „Парижанките“. 

Виж повече
IN MEMORIAM: Жан-Клод Кариер
11 февруари 2021 г.

Добър сценарий е този, от който се ражда добър филм. Когато съществува филмът, сценария вече го няма. 

На  8 февруари в Париж издъхна Жан-Клод Кариер, бележит европейски киносценарист, писател и драматург, ярък „съучастник“ в творчеството на Луис Бунюел, Жан-Люк Годар, Питър Брук. Личност с изумителна дарба на разказвач и несекващо любопитство на изследовател, автор на песни за Жулиет Греко, Бриджит Бардо, Жана Моро, Хана Шигула, Делфин Сейриг. 

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2021 © Всички права запазени