Новини

Годишни награди на Съюза на преводачите в България
02 октомври 2019 г.

На 30 септември Съюзът на преводачите в България връчи наградите за 2019 година. Двама от номинираните от издателство „Колибри” преводачи бяха отличени с награда за ярки постижения, а именно: Галина Меламед – в категория „Художествена литература” за превода от френски език на „Персийски писма“ от Шарл дьо Монтескьо, и Невяна Андреева - в категория „Хуманитаристика", за превода от английски език на книгата „Да мислиш ХХ век“ от Тони Джъд.

Виж повече
„Отново на училище“ с BG-Mamma
16 септември 2019 г.

BG-Mamma е най-голямата онлайн общност в България, посветена на здравето, дома, семейството и родителството.

Форумът е богато пространство на безценен споделен опит, където всеки може да открие полезно съдържание, да получи ценни съвети и подкрепа.

Виж повече
Новият роман на Амели Нотомб с номинация за „Гонкур” 2019
13 септември 2019 г.

За да усетиш жажда, трябва да си жив.

Това изречение четем на корицата на Soif („Жажда”), новия роман на Амели Нотомб, който ще бъде издаден и у нас. Успехът му е предизвестен, защото вече донесе номинация за „Гонкур” на ексцентричната белгийска авторка, чийто талант да смущава читателя е неоспорим, а ритъмът й на писане – безмилостен.

Виж повече
Елена Феранте с нов роман на 7 ноември
13 септември 2019 г.

Новият роман на световноизвестната италианска писателка Елена Феранте излиза на книжния пазар на 7 ноември 2019 г. след четиригодишна пауза. Заглавието все още е строго секретно, а това усилва любопитството на милионите почитатели на мистериозната авторка. Единствената отстъпка пред глада за новини е кратък пасаж от книгата, разпространен от издателите. Той подсказва, че действието се развива в Неапол, където скоро приключиха снимките на сериала „Гениалната приятелка” 2.

Виж повече
Кристоф Ламбер оглавява журитo на CineLibri 2019
09 септември 2019 г.

Френско-американската кинозвезда Кристоф Ламбер оглавява журито на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri! Празничната церемония по награждаване на носителите на отличия за най-талантлива литературна адаптация ще се състои на 13 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с премиерна прожекция на филма „Тази, която не съм” с Жулиет Бинош.

Виж повече
Представяне на руска учебна и художествена литература
04 септември 2019 г.

На 9 и 10 септември 2019 г. в София, на ул. Шипка 34, в Руския културно-информационен център в София ще се проведе международна изложба на руски издания. В нея ще участва и издателство „Колибри“ със свой щанд, на който ще представи най-новите си продукти по руски език.

Виж повече
„Офицер и шпионин” на Роман Полански открива CineLibri 2019
04 септември 2019 г.

Новият филм на Роман Полански дава старт на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri! Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с космически акустичен пърформънс на Мила Робeрт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала.

Виж повече
120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес
24 август 2019 г.

„Няма друг рай освен изгубения”, заключава Хорхе Луис Борхес в една от миниатюрите, намерили място в уникалния по рода си сборник „Този търпелив лабиринт от линии”. Но ако някога сте си представяли рая като библиотека, той не е изгубен, повярвайте, и това издание му принадлежи.

Виж повече
Научете децата да разпознават цифри и числа по уникалния метод Монтесори
22 август 2019 г.

След като издаде книгите 60 занимания с моето бебе по метода Монтесори и 100 занимания по метода Монтесори, за да подготвим детето да чете и пише,  издателство „Колибри“ пуска от печат книжката Моята тетрадка Монтесори „Откривам числата“. Този път тя е предназначена за самите деца, които чрез нея ще усвоят цифрите и числата от 1 до 10. 

Виж повече
Как да подготвим четвъртокласниците за изпита по български в края на годината
06 август 2019 г.

През последните години в началния образователен етап от 1. до 4 . клас бяха въведени нови учебни програми по всички предмети, в т.ч. по български език и литература. Децата, които ще бъдат в четвърти клас през учебната 2019-2020 г. ще бъдат първият випуск, който ще се яви на задължителното Национално външно оценяване след 4. клас по новите учебни програми. Учениците вече няма да бъдат тествани по всички учебни предмети, както досега, а само по български език и литература и по математика. И по двата предмета програмите вече са различни от тези, по които се явявиха четвъртокласниците в края на тази учебна година.

Новото учебно помагало на „Колибри“ – „Български език и литература 4. клас. Подготовка за външно оценяване“, цели да подготви децата за този изпит, като им припомни наученото през четирите години на началния образователен етап. 

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2019 © Всички права запазени