Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Сълзите на мама
Печатно издание
ISBN
954-529-409-4
Цена
7.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (9)
Мнения (1)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
140 гр.
Страници
120
Дата на издаване
26 септември 2005
Превод
Рени Йотова

Сълзите на мама

Когато се родил третият син, майката не могла да спре напиращия поток от сълзи. Дали сърцето й се е радвало или e скърбяло? „Сълзите на мама“ ни връща в детството на разказвача, възкресявайки спомените чрез посланията, които му препращат от миналото различни предмети: въртележката, стреличките, макетите, панделката... Светът оживява чрез говоренето за него, породено от тайнствена любима жена, която тласка героя към изповед. Но може ли да бъде превъзмогнат величественият глас на мама? Как да се преодолее обаянието на нарцистичната жена, която пленява и омагьосва? В своя пети роман, получил престижната награда „Дантан“ за 2003 г., швейцарският писател Мишел Лая ни въвежда в лабиринта на широк спектър от чувства: жестокост, носталгия, страх, тъга, възхита и любов, за да ни напомни, че думите са многолики и могат да убиват, да прераждат, да възнасят, да прелъстяват и най-вече да лекуват.

За автора

Мишел Лая е сред малцината съвременни швейцарски писатели, за които се говори и пише в Париж. Макар че принадлежи на романдската, тоест на френскоезичната швейцарска литература, самият той се причислява към френския език и френската литературна история. Роден през 1963 г. в Монте (близо до Фрибур). Работи като учител по френски език. В едно свое интервю за вестник „Кооперасион“ от 9 юни 2004 г. той заявява, че „поддържа любовна връзка с езика“. Живее между Лозана и Париж и е смятан за един от най-видните романисти на своето поколение. Автор е на „Парче земя“ (1993), „Кафенето на професора“ (1995), „Тук почиват“ (1998), „Наследниците“ (2001), „Радостната жалба на идиота“ (2004). С романа „Сълзите на мама“ (2002) Лая утвърждава писането като акт на самопознание, чрез който могат да бъдат разкрити различните аспекти на нашето „аз“. Вдъхновители на Лая са писатели като Блез Сандрар, Песоа, Клод Симон.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Тягостни чувства изпитвах – исках да свършат главите, въпреки любопитството, въпреки богатия език. Всяко преживяване на героя ме навеждаше на мисълта – какво е станало с това дете като възрастен човек – макар че кратките части на споделяне след самите глави показват именно това... Подценяван от майката – след това и във връзките си. Очаквана неувереност, непълноценност, но все пак стремеж за освобождаване от бремето и способност да дава любов…въпреки смразяващото изречение на майката: „Във всеки миг трябва да се отнасяш с подозрение към всички... Дори към баща ти ... Дори към майка ти...”
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-409-4
изчерпана
Цена
7.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени