Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Медея и нейните деца
Печатно издание
ISBN
954-529-351-9
Цена
9.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (2)
Мнения (4)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
210 гр.
Страници
255
Дата на издаване
11 април 2005
Превод
София Бранц

Медея и нейните деца

Медея Мендес от стария гръцки род Синопли няма свои деца. Нейното семейство са многобройните ѝ братя и сестри, племенници и племеннички, техните стари и нови жени и мъже, деца и внуци. Медея оцелява в Крим след всички чистки, изселвания и преселения, домът ѝ на черноморския бряг е гостоприемно отворен за цялата рода. Тя още от дете става майка на осиротелите си братя и сестри, тя е праведница и магьосница, тя живее с мистериите на живота и смъртта, с хармонията и хаоса. Открива, че е била част от любовен триъгълник, в който е замесена сестра й Александра - по-късно ситуацията ще се повтори огледално и трагично в живота на племенничките ѝ, лиричната Маша и чувствената Ника. Тя не спасява света, но подобно на майка е осиновила цял свой свят, за да го защити от житейските бури и ударите на съдбата: политически колизии, семейни драми, битови неуредици, загуби, предателства, страсти и страдания.

За автора

Людмила Евгениевна Улицка - руска писателка и сценаристка, е родена в Башкирия през 1943 г. По образование е биолог-генетик. Името й нашумява след публикуването на повестта „Сонечка“ (ИК „Колибри“), за която получава престижни литературни награди в Италия и Франция. Автор е на редица сборници с разкази, както и на няколко романа, сред които „Mедея и нейните деца“ (ИК „Колибри“), „Искрено ваш Шурик“. Романът й „Казусът Кукоцки“ (2001) е отличен с най-престижната руска литературна награда „Руски Букър“. Книгите й са преведени на 25 езика. Критиката определя творбите й като „проза на нюансите“ и я сравнява с Чехов.

Блог | Людмила Улицка
Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Образът на Медея ми стана близък от първия момент. Ненатрапваща се икона, тежаща и влияеща с всичките си десетилетия на загуби, изпитания, отдаване, обрати в държавата и огромния род... (Войната не присъства активно, но отражението й е осезаемо). Харесва ми, че в тази книга на Улицка отново, въпреки типично руското, има герои от различни националности/етноси. Многобройни са, но не са механично представени и несвързани, преплита ги умело авторката. Всичко е подредено добре, не е низ от различни събития и хора, а е навързано в една драматична логичност, с един център - Медея. Едновременно реалистично и очарователно нереалистично, леко приказно, носталгично. Прочела съм издадените в България книги на Улицка и очаквам още! :)

Оценка: +1

Прекрасен роман. Изд."Колибри" ще издавали и други книги на тази авторка ?

Оценка: +1

хубава книга

Оценка: +1

Невероятна книга!

Оценка: +1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-351-9
изчерпана
Цена
9.00 лв.

Доставка - 2 лв. / София, 2.50 лв. / България
Безплатна за поръчки над 30 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2019 © Всички права запазени