Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Въпреки всичко
Информация
Рейтинг (1)
Мнения (0)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
20/14
Тегло
720 гр.
Страници
638
Дата на издаване
22 декември 2005

Въпреки всичко

„Не съм предполагал, че някога ще ми се наложи да разказвам собствената си политическа биография“ – така започва политическата си изповед първият демократично избран президент в историята на България. И обяснява, че е предприел тази стъпка по две причини. Първо, за да каже истината за събитията от последните петнайсет-двайсет години, които „се изопачават пред очите ни“ – истината за българското дисидентство, за създаването на СДС, за Кръглата маса, за „нежната революция“, мирния преход, първите демократични избори, Великото народно събрание, Конституцията и пр. И второ, за да отхвърли множеството „неистини, полуистини, а най-често откровени лъжи и клевети“, изречени по негов адрес след 1989 г., с което „косвено да защити честта и достойнството на демократичното движение в България“.

Книгата започва с детските и младежките спомени на автора, свързани със смъртта на Сталин, двайсетия конгрес на КПСС, унгарските събития от 1956 г. Следва приемането в университета и в партията, кандидатстването за аспирантура в Института по философия и борбата срещу ленинизма и сталинизма. Читателят ще разбере (или ще си припомни) как са се защитавали неудобни дисертации в ония социалистически времена и защо д-р Желев не одобрява Лениновото определение на материята.

Една глава от книгата е посветена на „Фашизмът“, на битките, репресиите и спекулациите, свързани с този прочут труд, след което започва най-интересното както за читателя, така и за съвременните политици (не всички от които ще се зарадват на написаното за тях) – възникването на организирана демократична опозиция, учредяването на СДС, прословутата среща с Луканов, Кръглата маса, уличният натиск, пожарът в Партийния дом… Авторът дава отговор на въпросите имала ли е Държавна сигурност пръст в създаването на СДС, вярно ли е, че Луканов и БКП са си отгледали опозиция и защо СДС загуби изборите през 1990 г.

Доста място е отделено и на войната на СДС срещу президента, на митингите и гладните стачки, и на пораженията, които те са нанесли на демократичните сили в страната.

Автобиография, исторически труд, политическо четиво – книгата „Въпреки всичко“ (издадена от ИК „Колибри“) носи това заглавие, защото, казва д-р Желев, всичко е постигнал „с борба, която осмисляше моя живот и живота на моето поколение“.

За автора

Желю Желев (1935) е български философ и политик, първият демократично избран президент на Република България (1990-1997).

Автор е на множество студии, както и на излязлата през 1982 година книга „Фашизмът“, която е забранена и спряна от разпространение. Преведена е на десет езика.

През 2005 година излиза мемоарната му книга „Въпреки всичко. Моята политическа биография“.

Още книги от автора
Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-427-2
изчерпана
Цена
12.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени