Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Уди за Алън - аз пиша чрез филми
Печатно издание
ISBN
954-529-291-1
Цена
8.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (1)
Мнения (3)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
390 гр.
Страници
520
Дата на издаване
13 декември 2003

Уди за Алън - аз пиша чрез филми

разговори със Стиг Бьоркман

„Имам проблеми с разликата между реалност и фантазия“, казва Уди Алън в един от разговорите си с шведския критик Стиг Бьоркман, уточнявайки че това е основната тема на неговите филми. Едва ли обаче има друг режисьор в модерното кино, който успява да разреши тези „проблеми" по такъв завладяващ начин като Уди Алън. Започнал като автор на скечове за телевизията и шоумен, разсмиващ клиентите на клубове и заведения, той неусетно се превръща в един от най-великите американски режисьори. Освен на несравними комедии, в които край гениално смешните реплики винаги има и малко тъга, Уди е майстор и на психологическата драма, сравнима с шедьоврите на Бергман. На финала на „Манхатън“ героят му Айзък Дейвис изброява нещата, заради които си струва да се живее. Сред тях са Граучо Маркс, Луис Армстронг, шведските филми, Марлон Брандо... От „Вземи парите и бягай“, през „Ани Хол“, „Манхатън“, „Пурпурната роза от Кайро“ и „Престъпления и прегрешения", та до безумно смешния „Проклятието на скорпиона“, цялото творчество на Уди Алън се е превърнало в нещо, заради което наистина си струва да се живее, за да бъде видяно.

За автора

Стиг Бьоркман (Stig Björkman), шведски режисьор и кинокритик, известен и със серията си книги, съставени от интервюта с именити режисьори, като Уди Алън и Ларс фон Триер.

Създал е два биографични филма за Ингмар Бергман - „Картини от снимачната площадка“ (2009) и „Филмът е моя любовница“ (2010), както и един за Ларс фон Триер - „Трансформър – Портрет на Ларс фон Триер“ (1997).

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Здравейте! Изчерпана е, за съжаление, за всеки случай проверете за екземпляр в книжарницата на ул. „Иван Вазов“ 36, тел.: 02 988 87 81, email: gpopov@colibri.bg. Лек ден!
От къде мога да си поръчам книгата?

Оценка: +1

Най-добрата книга, която съм прочел от поредицата. (прочел съм пет книги). Изключително информативна, отделяща равностойно внимание на пълното творчество на Уди Алън. Има и достатъчно биографично житейски материал. Силно препоръчвам на всички почитатели на Уди или такива, които смятат да се запознаят по-сериозно с неговото творчество.

Оценка: +1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-291-1
изчерпана
Цена
8.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени