Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Коучинг с НЛП
Печатно издание
ISBN
978-619-150-068-0
Купи
Цена
16.02 лв.
(18.00 лв.)
Поръчай по телефона
Поръчайте между 9:00 и 16:00 часа
в работни дни на телефон 0887 602 218

Или оставете телефонен номер
и ние ще се свържем с вас
за приемане на поръчката.
Купи с 1 клик
-11%
Електронно издание
ISBN
978-619-02-0076-5
Купи
Цена
10.00 лв.
(18.00 лв.)
-8лв.
Информация
Рейтинг (8)
Мнения (1)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
165х235
Тегло
360 гр.
Страници
208
Дата на издаване
29 октомври 2012
Превод
Магдалена Николова, Ваня Серафимова, Неда Велкова

Коучинг с НЛП

Какво искате от живота? Какво е важно за вас? Имате ли това, което заслужавате в настоящия момент? Колко много още можете да постигнете...

Коучингът е мощен подход за постигане на най-доброто в професионалния и в личния ви живот. Също така е един от най-оправданите разходи за промяна в бизнеса. Тази книга ще ви даде инструментите да практикувате коучинг и насоки за използването им, за да обогатявате живота си и живота на другите.

Ще научите:
- Какво е коучинг и как работи
- Как да давате посока на живота си
- Как да живеете според най-висшите си ценности
- Как да съставите ефективен план за действие
- Как да се справяте с пречките по пътя към постиженията
- Как да задавате правилните въпроси

Това е най-добрата книга за развитие на коучинг умения в бизнес и лайф коучинг.

Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис са специалисти по коучинг на ниво изпълнителен директор, треньори и консултанти, работещи в международен план.

„Вярвам, че НЛП се превръща в безценен ресурс за позитивното развитие на човешкия потенциал и връзките между хората. Джоузеф и Андреа са прекрасни практици и вдъхновяващи учители.“
Дейвид Скотланд, Президент на Allied Domecq Wines and Spirits

„Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис в тази книга продължават пътува- нето в НЛП, комбинирайки теория и логика с примери от практиката, които могат да бъдат разбрани от читателя и използвани в ежедневни ситуации. Книга, която трябва да бъде прочетена от всеки, който се ин- терeсува от НЛП.“
Джеймс Р. Селингман, Bsc, BA, Executive Coach, NLP Practitioner, ex-Worldwide President and CEO of Speedo

За автора

Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис са специалисти по коучинг на ниво изпълнителен директор, треньори и консултанти, работещи в международен план.

Андреа Лейджис

Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис са специалисти по коучинг на ниво изпълнителен директор, треньори и консултанти, работещи в международен план.

Още заглавия от същия жанр
Откъс

Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис „Коучинг с НЛП“

 

Всички ние мечтаем. Докато спим, нашият мозък разбърква преживяванията ни от деня с техните съпровождащи мисли и емоции като покер играч, който се опитва да си сглоби печеливша ръка. Тези мечти могат да ни дадат съвети, насоки и указания за нашия живот къде сме сега и къде искаме да отидем. Те преувеличават затрудненията и грижите ни – нашите метафори стават реалност в сънищата ни. Но сънищата са повече от това. Когато сънуваме, ние използваме въображението си, отиваме отвъд съществуващите условия – в един по-широк свят, където много неща са възможни, където не сме ограничени до картите, които са ни раздадени. Свободни сме да вземем всяка карта и да я превърнем в печеливша ръка. Сънищата ни отвеждат отвъд нас самите. Всяка промяна в нашия живот започва като сън – използваме въображението си, за да проектираме себе си във възможно най-добрата перспектива.

Какво общо има коучингът с мечтите? Коучингът е насочен към промяна, към случването на промяната. Коучът е магьосник на промяната, който взема картите, които държите, и ви помага да изиграете вашата ръка по-добре или понякога да смените правилата на играта, или да намерите по-добра игра. Промените идват от мечтата за нещо по-добро. Когато постигнем една мечта, ние поглеждаме напред и мечтаем отново. Винаги има мечта отвъд мечтата.

В крайна сметка тази книга е за превръщането на мечтите ви в реалност. Това прави и коучът за вас. Коучингът ангажира вашето въображение и в същото време е невероятно практичен в реалния свят – той се занимава с цели и постижения, свързва света на мечтите с реалността.

През 1985 (аз, Джоузеф) посетих прекрасен музикален семинар, воден от пианистката Елоиз Ристат. Тя работи основно с концертни изпълнители, които страдат от сценична треска, и е написала невероятна книга, наречена „А Soprano on her Head“. Този семинар и книгата ме вдъхновиха и през нощта след семинара, както си лежах в леглото, размишлявайки за преживяването си, една мисъл изникна в главата ми: „Искам да напиша книга“.

След това вътрешният диалог се задълбочи:

„Ти не можеш да напишеш книга“, последва незабавен отговор с доста пренебрежителен тон.

„Защо не?“

„А... защото не знаеш как.“

„Но аз мога да се науча. Никога няма да знам дали мога да напиша книга, докато не опитам.“

Този малък диалог ясно показа разликата между вярване и способност. Това, което ми липсваше, беше „ноу хау“ как се пише книга. Ако тогава имах коуч, той би ми помогнал да преценя вярванията си, да се фокусирам върху целта си и да я осъществя. В този случай аз поех ролята на свой коуч. Поставих си по-високи цели, отколкото някога си бях представял. Не допуснах никакви лимитиращи вярвания да ме спрат да опитам да постигна това, което исках.

И вие също може би сте избрали тази книга, защото искате да станете коуч на самия себе си. Може да се интересувате от коучинга като цяло. Може да искате да станете коуч или да повишите коучинг уменията си, ако вече сте такъв.

А може би мислите да наемете коуч или искате да разберете как коучинг уменията могат да ви направят по-ефективен учител, треньор или съветник. Може да искате нов поглед върху професията си и да прочетете какво мисли някой друг за коучинга. Независимо каква е вашата причина, вие ще скъсите разстоянието между мечтите и реалността за себе си и за другите.

Коучът е не само магьосник на промяната, но и борец за свобода.

Свободата има две измерения: освобождаване от нещо и свободата да правиш нещо. Например преди няколко години аз (Джоузеф) работех 50 часа на седмица като учител по китара. Беше удовлетворяваща и забавна работа през по-голяма част от времето, но същевременно и много изморителна. Това не беше типът работа, в която можех тихичко да се отпусна за няколко минути. В крайна сметка на учителя по музика му се плаща да слуша своите ученици. Обичах работата си, но исках да се освободя от необходимостта да работя толкова много часове. Не обмислях да започна друг вид работа, просто си мечтаех да имам възможност да релаксирам и време да се взирам в пространството, да чета и да спя, ако искам. Не ми харесваше да чувствам такава умора. След определен праг на натоварване вече не можех да отдавам на работата си вниманието, което тя заслужаваше. Релаксацията е толкова необходима, за да можеш да работиш ефективно и щастливо, колкото и действителното време, отделено за работа. Това е свободата от.

Другият тип свобода е свободата да направиш нещо. Веднъж освободили се от дадена ситуация, вие можете да правите нещо друго. В моя случай това беше да пиша книги, да развивам стила си на писане и да правя различни курсове.

Коучинг консултантите работят върху двата типа свобода. Те помагат на клиентите да се освободят от неудовлетворяващите или неприятните обстоятелства. След това им разкриват нови избори и възможности.

Ако коуч и клиент се борят за свобода, кои са тогава враговете? Какво спира промяната, която клиентът иска да постигне?

В повечето случаи врагът е навикът Обичайни действия и рутинни мисли. Навици, които са се вкоренили дълбоко с времето и са трудни за промяна. Всички навици ни служат по някакъв начин, в противен случай те изобщо не биха били навици. Но времената се менят и нашите навици може вече да не обслужват целта ни.

Навиците се поддържат по много начини. Ние подреждаме заобикалящата ни среда така, че да ги поддържаме. Хората очакват от нас да се държим по предсказуем начин и съответно се отнасят с нас предсказуемо, засилвайки навиците ни. Навиците са като автопилота на кола – настроени са за определена скорост в определена посока и не е необходимо шофьорът да ангажира вниманието си с тях. Но за да смени скоростта и посоката, той трябва да се фокусира отново. Веднъж променени, навиците ще го отведат в различна посока, по различен път.

Коучът атакува навиците, които спъват клиента, понякога чрез скрито нападение, а понякога чрез директна атака. Коучингът ще промени посоката на живота на клиента. Понякога е само една малка промяна във времето. Но малките промени се натрупват. Помислете за живота си като за пътуване – не знаете накъде сте се запътили, но пейзажът е приятен. След известно време картините край пътя започват да се повтарят. В следващия момент едно и също нещо се появява отново. След това стигате до разклонение. Всъщност по пътя е имало много разклонения, но вие не сте ги забелязали.

Или ако сте, сте ги игнорирали, придържайки се към комфорта на познатия маршрут. Сега обаче имате коуч, който да ви предупреди. Понякога сменяте посока едва забележимо. Поемате по друг път, който съвсем малко се различава от първоначалния. Първото изкушение е да си помислите: „О! Струваше ли си да се направи?“ Може и да е вярно, че тази промяна е малка в краткосрочен план. Но колкото по-дълго я задържите, толкова повече ще се отдалечите от първоначалния път, който сте следвали. След година ще се намирате в абсолютно различна страна. Това ще е така дори никога повече да не промените курса си. Колкото по-голяма е промяната в посоката, толкова по-бързо ще стигнете до нови пейзажи. И въпреки това дори и най-незначителната промяна ще ви отведе на различно пътуване, ако сте постоянни. Нужно е само да се придържате към новия път дори старият да ви зове обратно със съблазнителни обещания за познат комфорт. „Дяволът, когото познаваш, шепне той, е по-добър от дявола, когото не познаваш.“ Но има ли дявол изобщо на новия път?

Каква е ролята на коуча в този процес? Коучът прави три неща:

-          Показва ви пътя, на който сте.

-          Показва ви възможностите и ви помага да направите избор и да поемете по новия път.

-          Помага ви да сте постоянно в тази промяна.

Всъщност животът е серия от малки решения. Голямата промяна често се състои от много малки промени, запазени за точния момент. Всяко наше решение или ни задържа на познатия комфортен път, или ни отвежда към това, което наистина искаме. Коучингът ни помага да решим.

 

Повече от 10 години вече говорим за „учещи организации“. Но ние мислим, че има „мечтаещи организации“. Мечтите съществуват в умовете на хората, които управляват тези организации. Те мечтаят да обслужват клиентите си по-добре, да доминират на пазара с нов продукт, с най-добрия маркетингов подход, с най-адекватното приложение, с нови и подобрени системи, за да се работи по-качествено, по-бързо и по-свободно. Те мечтаят да бъдат организация хамелеон – способна да се променя със скоростта на непрестанно променящия се пазар. Коучингът може да промени бизнеса, като помогне на хората в него да мечтаят за нещо по-добро и да превърнат тези мечти в реалност.

Цялата бизнес среда се промени през последните 20 години. Хората вече не търсят работа за цял живот, нито я очакват. Те действат с „осъзнат егоизъм“. Компанията, за която работят, не е толкова важна, колкото цялостният им кариерен път; в своя професионален живот те могат да работят за няколко компании.

Колкото повече хората развиват себе си и колкото повече компанията развива своите хора, толкова по-ценни са те за нея. Коучингът е един от най-рентабилните и целенасочени начини да се постигне това. Той поставя акцента там, където трябва да бъде – върху уменията на хората, което от своя страна води до бързи резултати.

Животът в компаниите е също серия от малки решения. Тези малки решения са това, което поддържа компанията функционираща всекидневно и осигурява доверието и отдадеността на работната сила. Коучингът помага на хората да вземат правилни решения всеки ден.

Преди 10 години беше проведено интересно изследване за това как се вземат решения в голям брой средни по големина европейски компании. То показа, че 2/3 от важните решения са в съответствие с обявената организационна стратегия. Броят на тези решения намалява до 1/3, когато те са със средно ниво на значимост. И само 1/20 от малките всекидневни решения са в съответствие с обявената организационна политика на компанията. Помислите за впечатлението, което това прави на хората, които работят там. Големите решения не се вземат толкова често, гласуват се тайно и много пъти не се огласяват поради основателни търговски причини, т.е. те в голямата си част са невидими. От друга страна, малките всекидневни решения, които засягат всеки, са очевидни и публични. Всеки ден хората виждат, че компанията не следва своята обявена политика. За служителите на компанията малките решения значат повече от големите.

Хората идват за коучинг поради много и различни причини, но винаги има някакъв дисонанс между техните мечти и реалността. Понякога дисонансът е незначителен. Коучингът може да бъде завършен в една или в две сесии. Например желанието на един мениджър е да има по-ефективна обратна връзка с подчинените си. В момента той или обижда хората, или те не обръщат внимание. Коуч и клиент работят заедно, за да разберат неговите намерения, как той дава обратна връзка в момента и как подходът му може да бъде разбран погрешно. Но после с новопридобитото разбиране той би могъл да намери други начини да осъществи по-добра обратна връзка. Ще му бъде възложено да изразява мнението си по нови начини и да забележи резултатите. След седмица той и неговият коуч ще дискутират кое е било по-различно и какво е научил.

Възможно е за решаването на по-сложните проблеми – големи разочарования или житейска промяна – да са необходими няколко сесии. Клиент, който е бил повишен, може да има нужда да усвои нови умения, да говори за поемането на повече отговорност и как това ще се отрази на живота му. Това, което за едни е малко неудобство или притеснение, за други може да бъде сериозно изпитание. Кога един проблем е достатъчно голям и важен, за да потърсим помощ отвън? Хората имат различни прагове на толерантност. Границите, които можем да толерираме, зависят от навика, начина на живот и генетиката. На някои хора им стига само малко вълнение, за да се почувстват неудобно, докато други могат да изтърпят много повече, преди да предприемат действие, за да променят ситуацията.

Има една шега за две жаби. „Едната жаба подскача по дъното на дълбока бразда, оставена от трактор. Другата я вижда и извиква:

– Хей! Какво правиш там, долу? Тук, горе, е много по-хубаво, има повече храна.

Другата жаба поглежда нагоре.

– Не мога да изляза.

– Нека ти помогна – казала втората жаба.

– Не, остави ме, добре съм. Тук, долу, също има изобилие от храна.

– Добре – казала втората жаба. – Но тук има много повече пространство, което да изучаваш и да скачаш на воля.

– Тук, долу, имам всичкото пространство, от което се нуждая.

– А какво ще кажеш за срещата с други жаби?

– Те понякога идват тук, ако не – мога да крещя на моите приятели там, горе.

Втората жаба въздъхнала по жабешки и изчезнала. На следващия ден тя с учудване видяла, че първата жаба скача редом с нея.

– Хей – изкрещяла тя. – Мислех, че ще останеш долу, в браздата. Какво се случи?

– Дойде един камион.“

За някои хора е нужно да се появи еквивалент на камиона, за да ги помръдне. Други може да са доволни и успешни, но да вярват, че не е нужно да си зле, за да станеш по-добре. Тези хора ангажират коуч, с когото да открият как могат да бъдат по-щастливи и още по-ефективни. Те искат да постигат най-доброто, на което са способни, и искат това най-добро непрекъснато да се подобрява. Независимо от ситуацията, клиентът може да помоли коуча открито или индиректно да върне неговия живот обратно към това, което е било преди разрива.

С други думи, след като камионът е преминал, браздата може да изглежда отново атрактивна. Коучът трябва да избегне това изкушение на всяка цена, защото това ще доведе до неприятности. Първо, това е невъзможно. Не можеш да върнеш часовника обратно. Второ, дори и да можеше, клиентът ще бъде изправен отново пред абсолютно същата ситуация. Коучингът помага на хората да поемат в нова посока, да направят стъпка към щастието, а не да тъпчат комфортно на едно и също място.

Коучингът е игра с голям залог – щастие. Хората идват на коучинг, защото искат да бъдат щастливи или по-щастливи. Те искат удовлетворяващ живот, пълен с приятни изживявания. Искат добри взаимоотношения, работа, която ги радва и с която са горди, в която могат да използват таланта си и да правят пари. Те искат да изживеят удоволствията на живота докрай. Искат да видят мечтите си осъществени и да чувстват, че живеят според най-висшите си ценности. Искат да бъдат харесвани от много, обичани от няколко и уважавани от всички.

Бизнес коучингът също играе на висок залог, може би дори за оцеляването на бизнеса. Добре развиващият се бизнес е доходоносен, добро работно място, постига целите си и действа според основните си ценности. Той е уважаван на пазара. За да бъде един бизнес успешен, хората трябва да бъдат щастливи в работата си и добри в това, което правят.

Щастието не е рецепта, която можеш да изпълниш при фармацевт за щастие. То не е нещо, което притежаваш, а нещо, което си. Всеки има различна идея за това кое ще го направи щастлив и коучът няма как да знае предварително какво е то. Понякога и самият клиент не го знае.

Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис „Коучинг с НЛП“

 

Всички ние мечтаем. Докато спим, нашият мозък разбърква преживяванията ни от деня с техните съпровождащи мисли и емоции като покер играч, който се опитва да си сглоби печеливша ръка. Тези мечти могат да ни дадат съвети, насоки и указания за нашия живот къде сме сега и къде искаме да отидем. Те преувеличават затрудненията и грижите ни – нашите метафори стават реалност в сънищата ни. Но сънищата са повече от това. Когато сънуваме, ние използваме въображението си, отиваме отвъд съществуващите условия – в един по-широк свят, където много неща са възможни, където не сме ограничени до картите, които са ни раздадени. Свободни сме да вземем всяка карта и да я превърнем в печеливша ръка. Сънищата ни отвеждат отвъд нас самите. Всяка промяна в нашия живот започва като сън – използваме въображението си, за да проектираме себе си във възможно най-добрата перспектива.

Какво общо има коучингът с мечтите? Коучингът е насочен към промяна, към случването на промяната. Коучът е магьосник на промяната, който взема картите, които държите, и ви помага да изиграете вашата ръка по-добре или понякога да смените правилата на играта, или да намерите по-добра игра. Промените идват от мечтата за нещо по-добро. Когато постигнем една мечта, ние поглеждаме напред и мечтаем отново. Винаги има мечта отвъд мечтата.

В крайна сметка тази книга е за превръщането на мечтите ви в реалност. Това прави и коучът за вас. Коучингът ангажира вашето въображение и в същото време е невероятно практичен в реалния свят – той се занимава с цели и постижения, свързва света на мечтите с реалността.

През 1985 (аз, Джоузеф) посетих прекрасен музикален семинар, воден от пианистката Елоиз Ристат. Тя работи основно с концертни изпълнители, които страдат от сценична треска, и е написала невероятна книга, наречена „А Soprano on her Head“. Този семинар и книгата ме вдъхновиха и през нощта след семинара, както си лежах в леглото, размишлявайки за преживяването си, една мисъл изникна в главата ми: „Искам да напиша книга“.

След това вътрешният диалог се задълбочи:

„Ти не можеш да напишеш книга“, последва незабавен отговор с доста пренебрежителен тон.

„Защо не?“

„А... защото не знаеш как.“

„Но аз мога да се науча. Никога няма да знам дали мога да напиша книга, докато не опитам.“

Този малък диалог ясно показа разликата между вярване и способност. Това, което ми липсваше, беше „ноу хау“ как се пише книга. Ако тогава имах коуч, той би ми помогнал да преценя вярванията си, да се фокусирам върху целта си и да я осъществя. В този случай аз поех ролята на свой коуч. Поставих си по-високи цели, отколкото някога си бях представял. Не допуснах никакви лимитиращи вярвания да ме спрат да опитам да постигна това, което исках.

И вие също може би сте избрали тази книга, защото искате да станете коуч на самия себе си. Може да се интересувате от коучинга като цяло. Може да искате да станете коуч или да повишите коучинг уменията си, ако вече сте такъв.

А може би мислите да наемете коуч или искате да разберете как коучинг уменията могат да ви направят по-ефективен учител, треньор или съветник. Може да искате нов поглед върху професията си и да прочетете какво мисли някой друг за коучинга. Независимо каква е вашата причина, вие ще скъсите разстоянието между мечтите и реалността за себе си и за другите.

Коучът е не само магьосник на промяната, но и борец за свобода.

Свободата има две измерения: освобождаване от нещо и свободата да правиш нещо. Например преди няколко години аз (Джоузеф) работех 50 часа на седмица като учител по китара. Беше удовлетворяваща и забавна работа през по-голяма част от времето, но същевременно и много изморителна. Това не беше типът работа, в която можех тихичко да се отпусна за няколко минути. В крайна сметка на учителя по музика му се плаща да слуша своите ученици. Обичах работата си, но исках да се освободя от необходимостта да работя толкова много часове. Не обмислях да започна друг вид работа, просто си мечтаех да имам възможност да релаксирам и време да се взирам в пространството, да чета и да спя, ако искам. Не ми харесваше да чувствам такава умора. След определен праг на натоварване вече не можех да отдавам на работата си вниманието, което тя заслужаваше. Релаксацията е толкова необходима, за да можеш да работиш ефективно и щастливо, колкото и действителното време, отделено за работа. Това е свободата от.

Другият тип свобода е свободата да направиш нещо. Веднъж освободили се от дадена ситуация, вие можете да правите нещо друго. В моя случай това беше да пиша книги, да развивам стила си на писане и да правя различни курсове.

Коучинг консултантите работят върху двата типа свобода. Те помагат на клиентите да се освободят от неудовлетворяващите или неприятните обстоятелства. След това им разкриват нови избори и възможности.

Ако коуч и клиент се борят за свобода, кои са тогава враговете? Какво спира промяната, която клиентът иска да постигне?

В повечето случаи врагът е навикът Обичайни действия и рутинни мисли. Навици, които са се вкоренили дълбоко с времето и са трудни за промяна. Всички навици ни служат по някакъв начин, в противен случай те изобщо не биха били навици. Но времената се менят и нашите навици може вече да не обслужват целта ни.

Навиците се поддържат по много начини. Ние подреждаме заобикалящата ни среда така, че да ги поддържаме. Хората очакват от нас да се държим по предсказуем начин и съответно се отнасят с нас предсказуемо, засилвайки навиците ни. Навиците са като автопилота на кола – настроени са за определена скорост в определена посока и не е необходимо шофьорът да ангажира вниманието си с тях. Но за да смени скоростта и посоката, той трябва да се фокусира отново. Веднъж променени, навиците ще го отведат в различна посока, по различен път.

Коучът атакува навиците, които спъват клиента, понякога чрез скрито нападение, а понякога чрез директна атака. Коучингът ще промени посоката на живота на клиента. Понякога е само една малка промяна във времето. Но малките промени се натрупват. Помислете за живота си като за пътуване – не знаете накъде сте се запътили, но пейзажът е приятен. След известно време картините край пътя започват да се повтарят. В следващия момент едно и също нещо се появява отново. След това стигате до разклонение. Всъщност по пътя е имало много разклонения, но вие не сте ги забелязали.

Или ако сте, сте ги игнорирали, придържайки се към комфорта на познатия маршрут. Сега обаче имате коуч, който да ви предупреди. Понякога сменяте посока едва забележимо. Поемате по друг път, който съвсем малко се различава от първоначалния. Първото изкушение е да си помислите: „О! Струваше ли си да се направи?“ Може и да е вярно, че тази промяна е малка в краткосрочен план. Но колкото по-дълго я задържите, толкова повече ще се отдалечите от първоначалния път, който сте следвали. След година ще се намирате в абсолютно различна страна. Това ще е така дори никога повече да не промените курса си. Колкото по-голяма е промяната в посоката, толкова по-бързо ще стигнете до нови пейзажи. И въпреки това дори и най-незначителната промяна ще ви отведе на различно пътуване, ако сте постоянни. Нужно е само да се придържате към новия път дори старият да ви зове обратно със съблазнителни обещания за познат комфорт. „Дяволът, когото познаваш, шепне той, е по-добър от дявола, когото не познаваш.“ Но има ли дявол изобщо на новия път?

Каква е ролята на коуча в този процес? Коучът прави три неща:

-          Показва ви пътя, на който сте.

-          Показва ви възможностите и ви помага да направите избор и да поемете по новия път.

-          Помага ви да сте постоянно в тази промяна.

Всъщност животът е серия от малки решения. Голямата промяна често се състои от много малки промени, запазени за точния момент. Всяко наше решение или ни задържа на познатия комфортен път, или ни отвежда към това, което наистина искаме. Коучингът ни помага да решим.

 

Повече от 10 години вече говорим за „учещи организации“. Но ние мислим, че има „мечтаещи организации“. Мечтите съществуват в умовете на хората, които управляват тези организации. Те мечтаят да обслужват клиентите си по-добре, да доминират на пазара с нов продукт, с най-добрия маркетингов подход, с най-адекватното приложение, с нови и подобрени системи, за да се работи по-качествено, по-бързо и по-свободно. Те мечтаят да бъдат организация хамелеон – способна да се променя със скоростта на непрестанно променящия се пазар. Коучингът може да промени бизнеса, като помогне на хората в него да мечтаят за нещо по-добро и да превърнат тези мечти в реалност.

Цялата бизнес среда се промени през последните 20 години. Хората вече не търсят работа за цял живот, нито я очакват. Те действат с „осъзнат егоизъм“. Компанията, за която работят, не е толкова важна, колкото цялостният им кариерен път; в своя професионален живот те могат да работят за няколко компании.

Колкото повече хората развиват себе си и колкото повече компанията развива своите хора, толкова по-ценни са те за нея. Коучингът е един от най-рентабилните и целенасочени начини да се постигне това. Той поставя акцента там, където трябва да бъде – върху уменията на хората, което от своя страна води до бързи резултати.

Животът в компаниите е също серия от малки решения. Тези малки решения са това, което поддържа компанията функционираща всекидневно и осигурява доверието и отдадеността на работната сила. Коучингът помага на хората да вземат правилни решения всеки ден.

Преди 10 години беше проведено интересно изследване за това как се вземат решения в голям брой средни по големина европейски компании. То показа, че 2/3 от важните решения са в съответствие с обявената организационна стратегия. Броят на тези решения намалява до 1/3, когато те са със средно ниво на значимост. И само 1/20 от малките всекидневни решения са в съответствие с обявената организационна политика на компанията. Помислите за впечатлението, което това прави на хората, които работят там. Големите решения не се вземат толкова често, гласуват се тайно и много пъти не се огласяват поради основателни търговски причини, т.е. те в голямата си част са невидими. От друга страна, малките всекидневни решения, които засягат всеки, са очевидни и публични. Всеки ден хората виждат, че компанията не следва своята обявена политика. За служителите на компанията малките решения значат повече от големите.

Хората идват за коучинг поради много и различни причини, но винаги има някакъв дисонанс между техните мечти и реалността. Понякога дисонансът е незначителен. Коучингът може да бъде завършен в една или в две сесии. Например желанието на един мениджър е да има по-ефективна обратна връзка с подчинените си. В момента той или обижда хората, или те не обръщат внимание. Коуч и клиент работят заедно, за да разберат неговите намерения, как той дава обратна връзка в момента и как подходът му може да бъде разбран погрешно. Но после с новопридобитото разбиране той би могъл да намери други начини да осъществи по-добра обратна връзка. Ще му бъде възложено да изразява мнението си по нови начини и да забележи резултатите. След седмица той и неговият коуч ще дискутират кое е било по-различно и какво е научил.

Възможно е за решаването на по-сложните проблеми – големи разочарования или житейска промяна – да са необходими няколко сесии. Клиент, който е бил повишен, може да има нужда да усвои нови умения, да говори за поемането на повече отговорност и как това ще се отрази на живота му. Това, което за едни е малко неудобство или притеснение, за други може да бъде сериозно изпитание. Кога един проблем е достатъчно голям и важен, за да потърсим помощ отвън? Хората имат различни прагове на толерантност. Границите, които можем да толерираме, зависят от навика, начина на живот и генетиката. На някои хора им стига само малко вълнение, за да се почувстват неудобно, докато други могат да изтърпят много повече, преди да предприемат действие, за да променят ситуацията.

Има една шега за две жаби. „Едната жаба подскача по дъното на дълбока бразда, оставена от трактор. Другата я вижда и извиква:

– Хей! Какво правиш там, долу? Тук, горе, е много по-хубаво, има повече храна.

Другата жаба поглежда нагоре.

– Не мога да изляза.

– Нека ти помогна – казала втората жаба.

– Не, остави ме, добре съм. Тук, долу, също има изобилие от храна.

– Добре – казала втората жаба. – Но тук има много повече пространство, което да изучаваш и да скачаш на воля.

– Тук, долу, имам всичкото пространство, от което се нуждая.

– А какво ще кажеш за срещата с други жаби?

– Те понякога идват тук, ако не – мога да крещя на моите приятели там, горе.

Втората жаба въздъхнала по жабешки и изчезнала. На следващия ден тя с учудване видяла, че първата жаба скача редом с нея.

– Хей – изкрещяла тя. – Мислех, че ще останеш долу, в браздата. Какво се случи?

– Дойде един камион.“

За някои хора е нужно да се появи еквивалент на камиона, за да ги помръдне. Други може да са доволни и успешни, но да вярват, че не е нужно да си зле, за да станеш по-добре. Тези хора ангажират коуч, с когото да открият как могат да бъдат по-щастливи и още по-ефективни. Те искат да постигат най-доброто, на което са способни, и искат това най-добро непрекъснато да се подобрява. Независимо от ситуацията, клиентът може да помоли коуча открито или индиректно да върне неговия живот обратно към това, което е било преди разрива.

С други думи, след като камионът е преминал, браздата може да изглежда отново атрактивна. Коучът трябва да избегне това изкушение на всяка цена, защото това ще доведе до неприятности. Първо, това е невъзможно. Не можеш да върнеш часовника обратно. Второ, дори и да можеше, клиентът ще бъде изправен отново пред абсолютно същата ситуация. Коучингът помага на хората да поемат в нова посока, да направят стъпка към щастието, а не да тъпчат комфортно на едно и също място.

Коучингът е игра с голям залог – щастие. Хората идват на коучинг, защото искат да бъдат щастливи или по-щастливи. Те искат удовлетворяващ живот, пълен с приятни изживявания. Искат добри взаимоотношения, работа, която ги радва и с която са горди, в която могат да използват таланта си и да правят пари. Те искат да изживеят удоволствията на живота докрай. Искат да видят мечтите си осъществени и да чувстват, че живеят според най-висшите си ценности. Искат да бъдат харесвани от много, обичани от няколко и уважавани от всички.

Бизнес коучингът също играе на висок залог, може би дори за оцеляването на бизнеса. Добре развиващият се бизнес е доходоносен, добро работно място, постига целите си и действа според основните си ценности. Той е уважаван на пазара. За да бъде един бизнес успешен, хората трябва да бъдат щастливи в работата си и добри в това, което правят.

Щастието не е рецепта, която можеш да изпълниш при фармацевт за щастие. То не е нещо, което притежаваш, а нещо, което си. Всеки има различна идея за това кое ще го направи щастлив и коучът няма как да знае предварително какво е то. Понякога и самият клиент не го знае.

Сподели в:
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Много добра книга! Може успешно да се ползва като учебник за начинаещи коучове.

Оценка: +1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-150-068-0
Купи
Цена
16.02 лв.
(18.00 лв.)

* 11% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
-11%
Отстъпка
Доставка
Електронно издание
Електронно издание
ISBN
978-619-02-0076-5
Купи
Цена
10.00 лв.
(18.00 лв.)

* 8 лв. отстъпка от печатното издание
Четете бързо, лесно, евтино и удобно
Виж указания за е-книги
-8лв.
Указания за е-книги
Купи за Kindle
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени