Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Храни срещу рака
Печатно издание
ISBN
978-954-529-795-3
Цена
25.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (3)
Мнения (0)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
343 гр.
Страници
280
Дата на издаване
05 август 2010
Превод
Веселин Иванов

Храни срещу рака

Множество фундаментални клинични и епидемиологични изследвания през последните години доказаха, че повишената консумация на плодове и зеленчуци е ключов фактор в намаляването на риска от рак. Някои храни имат способността дори да убиват в зародиш микротуморите, които всички ние развиваме в течение на нашия живот и които заплашват да се изродят в ракови образувания. Всъщност те съдържат фитохимични съединения, които са в основата на този химиопревантивен ефект. Най-новите научни изследвания доказват, че наред с плодовете и зеленчуците, храни като зеления чай, куркумата, шоколада и червеното вино съдържат големи количества противоракови съставки. Всекидневният прием на тези храни следователно представлява прост и ефикасен начин за борба с рака.

„Храни срещу рака“ е уникална книга, преведена на трийсет езика. Тя има важен принос за промяна на отношението ни към този съвременен бич – да се борим с него означава не само да лекуваме възникналите тумори в нашето тяло, но също така да попречим на тяхното появяване с помощта на определени храни, които природата предлага в изобилие.

Д-р РИШАР БЕЛИВО и д-р ДЬОНИ ЖЕНГРА са автори и на две други книги – „Да готвим с храните срещу рака“ и „Здрави чрез удоволствието да се храним правилно“, които имат феноменален успех в Канада и по света.

>> виж илюстрован откъс

За автора

Д-р Ришар Беливо, професор биохимик и физиолог, завежда Катедра по превенция и лечение на рака в Университета в Монреал.

д-р Дьони Женгра

Д-р Дьони Женгра е изследовател в лабораторията по молекулярна медицина към Университета в Монреал.

Още заглавия от същия жанр
Откъс

д-р Ришар Беливо, д-р Дьони Женгра „ХРАНИ СРЕЩУ РАКА“

Полезните храни

Всеки ден, мишките на д-р Беливо изяждат по една купичка супа. Не го правят за да пораснат, а за да забавят развитието на рака на белия дроб. Вече двайсет години, ръководителят на лабораторията по молекулярна биология на болницата „Сент Жюстин” в Квебек изучава как въздейства начина на хранене върху човешкото здраве. „Антираковата” супа, която д-р Беливо сервира на мишките се прави от брюкселско зеле, броколи, червени боровинки, грейпфрут, зелен лук, куркума, зелен чай, даже и чер пипер. „Човешките храни съдържат много повече от всички каталози на фармацевтичната индустрия взети заедно, хиляди фитохимически молекули, способни да въздействат на туморите”, обяснява авторът на 240 публикации в най-престижните списания, истинска звезда в Канада, където популяризира „хранителната превенция”.
            Оказа се, че тайната на дълголетието се крие в храната. Въпреки това, всяка година лошите хранителни навици убиват. За пример: само във Франция броят на жертвите може да се сравни с този от самолетна катастрофа на Еърбъс 747, при това всеки ден. Причината? Индустриалните храни, съставляващи 80% от хранителния ни режим, изобщо не са съобразени с човешките гени. „ След всичко, което научих по време на дългите години изследвания, ако ме помолят да съставя хранителен режим, който максимално да благоприятства развитието на рака и на хроничните заболявания, няма да мога да измисля нищо по-добро от настоящия начин на хранене, в който преобладават този вид храни”, заявява докторът. Много мазни, много сладки, много солени, натъпкани с химически добавки, бедна на хранителни вещества, на фибри и на витамини, храните, които поглъщаме са виновни отчасти за трийсет на сто от раковите заболявания, за епидемията от захарен диабет и за сърдечносъдовите болести. Оказва се, че има известна роля за отключването на някои невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.
            Затлъстяването е само видимата част от айсберга. С или без излишни килограми, всички ние сме потенциални жертви на „отровната храна”. Да вземем за пример рака. Всеки ден, човешкият организъм произвежда един милион преканцерозни клетки. За да развият тумори, те се  нуждаят от благоприятна почва, тоест поддаваща се на възпаление, което зависи от начина ни на хранене. Захарта например, която присъства във всички храни, приготвени по индустриален начин подтиква организма да освобождава инсулин, любимо гориво на раковите клетки. Нискокачествените мазнини, хидрогенизираното палмово масло, с което хранително-вкусовата промишленост тъпче продуктите са също толкова податливи на възпаления. Да не пропуснем да споменем и гранулираните, високо енергийни смески, с които се хранят животните в животновъдните ферми. Това „лекарство”, което се прилага, за да се превърнат животновъдните и птицевъдните ферми в рентабилни предприятия за месо и животински продукти е променил състава на месото, на млякото, на яйцата. Какво да кажем за плодовете, зеленчуците и житните растения, които се лишават от някои витамини и минерали по веригата на индустриалната преработка? Истинска хранителна катастрофа.  
            Време е да си възвърнем контрола върху храните, които слагаме на масата. Още повече, че вече са ни известни храните, способни да действат като пожарникари, за да угасят надигащите се пламъци. Става дума главно за плодовете, зеленчуците, бобовите, житните растения, мазните риби и сушените плодове. „Те съдържат фитохимически молекули, способни да намалят хроничните възпаления, да засилят имунната система, да блокират развитието на раковите клетки, да регулират нивото на кръвната захар или да  понижат лошия холестерол.”, продължава д-р Беливо. „Чудодейна храна не съществува. Ракът не може да се излекува, диабетът не може да изчезне, ако се храним само с броколи! Можем, обаче да помогнем на организма да намали значително риска от заболяване.”

ІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІ

„Слагайте антиракови молекули в чиниите”   

Доктор Ришар Беливо : „ Храните могат да ни помогнат да избегнем голям брой заболявания”

Заради него куркумата беше изчезнала в Квебек в продължение на два месеца. А той е доктор Ришар Беливо, канадски учен, ръководител на една от най-големите лаборатории по молекулярна биология, специализирана в лечението на раковите заболявания.
Докато проучвал как действат лекарствата срещу рака, с надеждата да намали съпътстващите им ефекти, биологът открил в някои храни молекули, способни да спират развитието на туморите. Двайсет години по-късно, д-р Беливо се е превърнал в изследовател, на когото се позовава световната наука в сферата на превенцията на заболяванията с помощта на храненето. В неговата лаборатория, петдесетина изследователи изучават биохимическите въздействия на чесъна, броколито, зеления чай, водораслите и куркумата.
Когато не е наведен над микроскопа, д-р Беливо води по радио Канада седмично предаване на тема : „как за поддържаме здравето си с помощта на храните”. Предаването има рекордна слушаемост, а всичките книги на доктора са бестселъри. Всеки път, когато д-р Беливо препоръчва дадена храна, хората опразват магазините…

Списание „Льо Поан”: Съществуват ли наистина храни, които предпазват от рак?                
Ришар Беливо: Осъзнах силата на храните в деня, в който двама японски изследователи доказаха, че ежедневния прием на две-три чаши зелен чай са достатъчни, за да блокират развитието на туморите. Катехините в зеления чай не позволяват на раковите клетки да образуват микроскопични кръвоносни съдове, посредством които да могат да се хранят. Същият механизъм е в сила и при някои медикаменти. Ежедневно човешкият организъм произвежда по един милион преканцерозни клетки и именно начинът на хранене е този, който ще превърне тялото ни в благоприятна или неблагоприятна среда за тяхното развитие. Антиканцерозните молекули, които се съдържат в някои храни не позволяват на тези микроскопични туморчета да се изродят и да отключат болестта. Своеобразна предпазна химиотерапия без вторични ефекти. Зелето например, съдържа вещества, които блокират развитието на тези тумори и в същото време предизвикват в канцерозните клетки процес на програмирано убийство, един вид самоубийство. Благодарение на начина им на хранене, японците страдат десет пъти по-малко от западноевропейците от рак на простатата.

В бъдеще ракът ще може ли да се лекува с помощта на храните?
Не мисля. След като е диагностициран клинично ракът, трябва да бъде атакуван възможно най-агресивно с помощта на хирургията, на лъчетерапията, химиотерапията. Рецидивът може да се избегне като се промени начина на живот и главното, като се изкоренят вредните хранителни навици. Също както е възможно да се адаптира хранителния режим, за да се подсилят защитните реакции на организма и да се облекчат съпътстващите последици от химиотерапията. 

Какво трябва да ядем, за да избегнем инфаркта?
На първо място да заменим белия хляб с пълнозърнест и преработените фибри с непреработени. Непреработените зърна съдържат антиоксиданти, минерали, витамини, фибри, които оказват комбинирано въздействие и възпрепятстват развитието на сърдечносъдови заболявания. Нужно е да се набавят необходимите количества  мононенаситени мастни киселини, които се съдържат в зехтина или в ореховото олио, както и полиненаситени киселини като омега 3, които черпим от тлъстите риби и лененото семе. И задължително да изхвърлим от чиниите всичко, което допринася за покачването на лошия холестерол като промишлените храни, натъпкани с трансмастни киселини и наситените мазнини, каквито са кравето масло, месото и палмовото масло. Докато инфарктите сред японците са рядкост, случаите на инфаркт сред сънародниците им, живеещи на Хаваите се умножават по четири. Пак по отношение на инфаркта, е доказано също, че средиземноморската кухня намалява опасността от рецидив.

Дали начинът на хранене е в състояние да предотврати появата на Алцхеймер?
Противно на общоприетите вярвания, едва 25% от случаите на алцхаймер са наследствени. Все по-голям брой изследвания показват, че заболяването може да се избегне, включително и благодарение на хранителния режим. Куркумата и червеното вино съдържат полифеноли - отлична защита на нервната система. Наскоро проведени изследвания показват, че риска от загуба на умствените способности намалява със 60% сред възрастните хора, които пият повече от две чаши зелен чай на ден, за разлика от тези, които не са консумирали този вид чай. Известна е и защитната роля на омега- 3 мастни киселини. Консумацията на тлъста риба поне един път седмично спомага да се намали до 35% опасността от развитие на болестта на Алцхаймер. Обратното, прекалената консумация на индустриални храни, пълни с вредни мазнини, благоприятства прилива на кислород в мозъка и появата на  невродегенеративни заболявания. Което би могло да обясни донякъде защо при афроамериканците от Индианаполис, въпреки общите им корени с нигерийското племе юруба, се наблюдава 200% по-висока степен на заболяване от алцхаймер! Установено е, че хората с наднормено тегло, страдащи от високо кръвно налягане и висок холестерол са седем пъти повече изложени на риска да заболеят от деменция. При скенер на мозъка се установява, че мозъците им представят всички аномалии, характерни за преждевременно състаряване на невроните.

Защо твърдите, че се налага да се върнем отново към „бедното” хранене?
В това е реваншът на Юга. Трябва да се смени кухнята на северните народи, богата на масло, животински мазнини, сметана и захар със средиземноморската кухня, която е най-добре съобразена с гените ни, защото се доближава най-много до храните, приемани от нашите прародители преди 5 милиона години: плодове, зеленчуци, варива, неразтворими мазнини и малки количества протеини от животински произход. А ето че, от днес за утре се иска от човешките гени да се адаптират към индустриалните храни. Начин на хранене на крайности, беден на витамини, минерални соли, омега 3…, от които човешкият организъм се нуждае, но изобилстващ с всевъзможни вредни неща: лоши мазнини, рафинирана захар, добавки на сол, на химически вещества. Да си върнем добрите навици на хранене означава също така да се храним по-малко. Ако страдате от затлъстялост, е твърде вероятно да умножите по двайсет риска да заболеете от диабет.

Говорите за „прехранване”…
По света се наброяват 1,4 милиарда хора с наднормено тегло. Не сме започнали да трупаме килограми и да развиваме рак или диабет само защото гените ни са претърпели изменения през последните трийсет години. Човек е така програмиран, че да извлича максимум енергия от храната, която приема, и да я трупа в мастните тъкани. Тази способност ни е помагала да преживеем периодите на глад, а сега се обръща срещу нас. Намираме се в положение на калорично свръхнатоварване, което не е естетически проблем, а въпрос на метаболизъм. Да вземем за пример коремните тлъстини, които се натрупват при мъжете след петдесетте: те повишават степента на опасност от заболяване от седем вида рак!

Следователно, ако се храним по-малко, ще живеем по-дълго?
При всички видове животни, подлагани на подобен тест, ограниченият прием на калории е начин за увеличаване на продължителността на живота. Също както металите, човешкият организъм се окислява и произвежда свободни радикали, които водят до израждане на клетките. Един от начините да се спре този процес е да включваме в менюто си антиоксиданти, които се съдържат главно в зеленчуците, но също така и да намаляваме приема на калории. Това е „рецептата” за здраве, която прилагат жителите на японския остров Окинава, известни като рекордьори по дълголетие.

Има ли храни, които да забавят стареенето?
Връзката между хранене и стареене на кожата все още не е достатъчно добре проучена, но някои храни предпазват от този процес например, зехтина, соята, морковите, куркумата, варивата, сушените плодове. Обратното, захарта, вредните мазнини, в това число тези, които се съдържат в млечните продукти ускоряват стареенето на кожата. Всъщност, храненето въздейства върху човешката кожа, която представлява 15% от телесното тегло и покрива от 1,5 до 2 кв метра, както и върху всеки друг орган. Постепенно започваме да осъзнаваме, че най-добрите продукти против бръчки се намират в нашите чинии.

------------

Тази книга е много важна за всички, които се интересуват повече или по-малко от проблемите на рака. Преди всичко, защото за пръв път ни се представя възможност да се запознаем със схващанията на изследователите, които работят активно в тази област, да научим за постигнатия напредък и да разберем кои според тях са най-добрите начини за борба с ужасната болест. Ние сме затрупани от огромна, често противоречива, информация за рака и тази книга съдържа цяла мина от полезни сведения, които ще ни позволят най-сетне да видим нещата по-ясно.

Дори да не сме заплашени лично от болестта, трябва да признаем, че тя ни тревожи... Как може да се предотврати? Още повече, когато сме директно засегнати, си казваме, че трябва да направим всичко възможно, за да се излекуваме. Преживях това при заболяването на сина ми Шарл... От самото начало на болестта му се питахме дали сме могли да направим нещо повече!

Този труд е нещо повече от опит за популяризиране на науката и подлага на задълбочен анализ последиците от нашия начин на живот и бит, такъв, какъвто е днес в индустриализираните страни. В една епоха на изключителен технологичен напредък ние възлагаме всичките си надежди на откриването на медикаменти за лечение на рака, но дори не се замисляме дали не бихме могли да направим нещо, за да го предотвратим. Дали все по-големият брой разновидности на тази болест, които се наблюдават през последните години, не се дължат на някакви съществени промени в собствения ни начин на живот? Възползваме ли се от всички ресурси, с които разполагаме, за да се преборим с болестта? В този смисъл книгата има важен принос за промяна на отношението ни към рака – да се борим с него означава не само да лекуваме възникналите тумори в нашето тяло, но също така да попречим на тяхното появяване.

Често чуваме специалистите да подчертават значението на правилното хранене за доброто здраве, но тази книга отива още по-далече и ни показва, че съвсем обикновени продукти, като зелето и чесъна и много от вкусните летни плодове, съдържат изключително мощни молекули, способни да се противопоставят успешно на рака още преди зараждането му и да предотвратят възникването на болестта. Начинът на хранене не е без последствия. Тъкмо обратното, това е най-простият и естествен начин да се предпазим от едно такова зло като рака.

Книгата е великолепно илюстрирана и строгите научни истини се преплитат с история, литература и дори с поезия, но въпреки това си остават напълно ясни и практически приложими. Убеден съм, че тя ще промени коренно вашето отношение към рака и към действията, които трябва да предприемете, за да победите болестта.

Пиер Брюно

Телевизионен журналист от Канада

д-р Ришар Беливо, д-р Дьони Женгра „ХРАНИ СРЕЩУ РАКА“

Полезните храни

Всеки ден, мишките на д-р Беливо изяждат по една купичка супа. Не го правят за да пораснат, а за да забавят развитието на рака на белия дроб. Вече двайсет години, ръководителят на лабораторията по молекулярна биология на болницата „Сент Жюстин” в Квебек изучава как въздейства начина на хранене върху човешкото здраве. „Антираковата” супа, която д-р Беливо сервира на мишките се прави от брюкселско зеле, броколи, червени боровинки, грейпфрут, зелен лук, куркума, зелен чай, даже и чер пипер. „Човешките храни съдържат много повече от всички каталози на фармацевтичната индустрия взети заедно, хиляди фитохимически молекули, способни да въздействат на туморите”, обяснява авторът на 240 публикации в най-престижните списания, истинска звезда в Канада, където популяризира „хранителната превенция”.
            Оказа се, че тайната на дълголетието се крие в храната. Въпреки това, всяка година лошите хранителни навици убиват. За пример: само във Франция броят на жертвите може да се сравни с този от самолетна катастрофа на Еърбъс 747, при това всеки ден. Причината? Индустриалните храни, съставляващи 80% от хранителния ни режим, изобщо не са съобразени с човешките гени. „ След всичко, което научих по време на дългите години изследвания, ако ме помолят да съставя хранителен режим, който максимално да благоприятства развитието на рака и на хроничните заболявания, няма да мога да измисля нищо по-добро от настоящия начин на хранене, в който преобладават този вид храни”, заявява докторът. Много мазни, много сладки, много солени, натъпкани с химически добавки, бедна на хранителни вещества, на фибри и на витамини, храните, които поглъщаме са виновни отчасти за трийсет на сто от раковите заболявания, за епидемията от захарен диабет и за сърдечносъдовите болести. Оказва се, че има известна роля за отключването на някои невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.
            Затлъстяването е само видимата част от айсберга. С или без излишни килограми, всички ние сме потенциални жертви на „отровната храна”. Да вземем за пример рака. Всеки ден, човешкият организъм произвежда един милион преканцерозни клетки. За да развият тумори, те се  нуждаят от благоприятна почва, тоест поддаваща се на възпаление, което зависи от начина ни на хранене. Захарта например, която присъства във всички храни, приготвени по индустриален начин подтиква организма да освобождава инсулин, любимо гориво на раковите клетки. Нискокачествените мазнини, хидрогенизираното палмово масло, с което хранително-вкусовата промишленост тъпче продуктите са също толкова податливи на възпаления. Да не пропуснем да споменем и гранулираните, високо енергийни смески, с които се хранят животните в животновъдните ферми. Това „лекарство”, което се прилага, за да се превърнат животновъдните и птицевъдните ферми в рентабилни предприятия за месо и животински продукти е променил състава на месото, на млякото, на яйцата. Какво да кажем за плодовете, зеленчуците и житните растения, които се лишават от някои витамини и минерали по веригата на индустриалната преработка? Истинска хранителна катастрофа.  
            Време е да си възвърнем контрола върху храните, които слагаме на масата. Още повече, че вече са ни известни храните, способни да действат като пожарникари, за да угасят надигащите се пламъци. Става дума главно за плодовете, зеленчуците, бобовите, житните растения, мазните риби и сушените плодове. „Те съдържат фитохимически молекули, способни да намалят хроничните възпаления, да засилят имунната система, да блокират развитието на раковите клетки, да регулират нивото на кръвната захар или да  понижат лошия холестерол.”, продължава д-р Беливо. „Чудодейна храна не съществува. Ракът не може да се излекува, диабетът не може да изчезне, ако се храним само с броколи! Можем, обаче да помогнем на организма да намали значително риска от заболяване.”

ІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІ

„Слагайте антиракови молекули в чиниите”   

Доктор Ришар Беливо : „ Храните могат да ни помогнат да избегнем голям брой заболявания”

Заради него куркумата беше изчезнала в Квебек в продължение на два месеца. А той е доктор Ришар Беливо, канадски учен, ръководител на една от най-големите лаборатории по молекулярна биология, специализирана в лечението на раковите заболявания.
Докато проучвал как действат лекарствата срещу рака, с надеждата да намали съпътстващите им ефекти, биологът открил в някои храни молекули, способни да спират развитието на туморите. Двайсет години по-късно, д-р Беливо се е превърнал в изследовател, на когото се позовава световната наука в сферата на превенцията на заболяванията с помощта на храненето. В неговата лаборатория, петдесетина изследователи изучават биохимическите въздействия на чесъна, броколито, зеления чай, водораслите и куркумата.
Когато не е наведен над микроскопа, д-р Беливо води по радио Канада седмично предаване на тема : „как за поддържаме здравето си с помощта на храните”. Предаването има рекордна слушаемост, а всичките книги на доктора са бестселъри. Всеки път, когато д-р Беливо препоръчва дадена храна, хората опразват магазините…

Списание „Льо Поан”: Съществуват ли наистина храни, които предпазват от рак?                
Ришар Беливо: Осъзнах силата на храните в деня, в който двама японски изследователи доказаха, че ежедневния прием на две-три чаши зелен чай са достатъчни, за да блокират развитието на туморите. Катехините в зеления чай не позволяват на раковите клетки да образуват микроскопични кръвоносни съдове, посредством които да могат да се хранят. Същият механизъм е в сила и при някои медикаменти. Ежедневно човешкият организъм произвежда по един милион преканцерозни клетки и именно начинът на хранене е този, който ще превърне тялото ни в благоприятна или неблагоприятна среда за тяхното развитие. Антиканцерозните молекули, които се съдържат в някои храни не позволяват на тези микроскопични туморчета да се изродят и да отключат болестта. Своеобразна предпазна химиотерапия без вторични ефекти. Зелето например, съдържа вещества, които блокират развитието на тези тумори и в същото време предизвикват в канцерозните клетки процес на програмирано убийство, един вид самоубийство. Благодарение на начина им на хранене, японците страдат десет пъти по-малко от западноевропейците от рак на простатата.

В бъдеще ракът ще може ли да се лекува с помощта на храните?
Не мисля. След като е диагностициран клинично ракът, трябва да бъде атакуван възможно най-агресивно с помощта на хирургията, на лъчетерапията, химиотерапията. Рецидивът може да се избегне като се промени начина на живот и главното, като се изкоренят вредните хранителни навици. Също както е възможно да се адаптира хранителния режим, за да се подсилят защитните реакции на организма и да се облекчат съпътстващите последици от химиотерапията. 

Какво трябва да ядем, за да избегнем инфаркта?
На първо място да заменим белия хляб с пълнозърнест и преработените фибри с непреработени. Непреработените зърна съдържат антиоксиданти, минерали, витамини, фибри, които оказват комбинирано въздействие и възпрепятстват развитието на сърдечносъдови заболявания. Нужно е да се набавят необходимите количества  мононенаситени мастни киселини, които се съдържат в зехтина или в ореховото олио, както и полиненаситени киселини като омега 3, които черпим от тлъстите риби и лененото семе. И задължително да изхвърлим от чиниите всичко, което допринася за покачването на лошия холестерол като промишлените храни, натъпкани с трансмастни киселини и наситените мазнини, каквито са кравето масло, месото и палмовото масло. Докато инфарктите сред японците са рядкост, случаите на инфаркт сред сънародниците им, живеещи на Хаваите се умножават по четири. Пак по отношение на инфаркта, е доказано също, че средиземноморската кухня намалява опасността от рецидив.

Дали начинът на хранене е в състояние да предотврати появата на Алцхеймер?
Противно на общоприетите вярвания, едва 25% от случаите на алцхаймер са наследствени. Все по-голям брой изследвания показват, че заболяването може да се избегне, включително и благодарение на хранителния режим. Куркумата и червеното вино съдържат полифеноли - отлична защита на нервната система. Наскоро проведени изследвания показват, че риска от загуба на умствените способности намалява със 60% сред възрастните хора, които пият повече от две чаши зелен чай на ден, за разлика от тези, които не са консумирали този вид чай. Известна е и защитната роля на омега- 3 мастни киселини. Консумацията на тлъста риба поне един път седмично спомага да се намали до 35% опасността от развитие на болестта на Алцхаймер. Обратното, прекалената консумация на индустриални храни, пълни с вредни мазнини, благоприятства прилива на кислород в мозъка и появата на  невродегенеративни заболявания. Което би могло да обясни донякъде защо при афроамериканците от Индианаполис, въпреки общите им корени с нигерийското племе юруба, се наблюдава 200% по-висока степен на заболяване от алцхаймер! Установено е, че хората с наднормено тегло, страдащи от високо кръвно налягане и висок холестерол са седем пъти повече изложени на риска да заболеят от деменция. При скенер на мозъка се установява, че мозъците им представят всички аномалии, характерни за преждевременно състаряване на невроните.

Защо твърдите, че се налага да се върнем отново към „бедното” хранене?
В това е реваншът на Юга. Трябва да се смени кухнята на северните народи, богата на масло, животински мазнини, сметана и захар със средиземноморската кухня, която е най-добре съобразена с гените ни, защото се доближава най-много до храните, приемани от нашите прародители преди 5 милиона години: плодове, зеленчуци, варива, неразтворими мазнини и малки количества протеини от животински произход. А ето че, от днес за утре се иска от човешките гени да се адаптират към индустриалните храни. Начин на хранене на крайности, беден на витамини, минерални соли, омега 3…, от които човешкият организъм се нуждае, но изобилстващ с всевъзможни вредни неща: лоши мазнини, рафинирана захар, добавки на сол, на химически вещества. Да си върнем добрите навици на хранене означава също така да се храним по-малко. Ако страдате от затлъстялост, е твърде вероятно да умножите по двайсет риска да заболеете от диабет.

Говорите за „прехранване”…
По света се наброяват 1,4 милиарда хора с наднормено тегло. Не сме започнали да трупаме килограми и да развиваме рак или диабет само защото гените ни са претърпели изменения през последните трийсет години. Човек е така програмиран, че да извлича максимум енергия от храната, която приема, и да я трупа в мастните тъкани. Тази способност ни е помагала да преживеем периодите на глад, а сега се обръща срещу нас. Намираме се в положение на калорично свръхнатоварване, което не е естетически проблем, а въпрос на метаболизъм. Да вземем за пример коремните тлъстини, които се натрупват при мъжете след петдесетте: те повишават степента на опасност от заболяване от седем вида рак!

Следователно, ако се храним по-малко, ще живеем по-дълго?
При всички видове животни, подлагани на подобен тест, ограниченият прием на калории е начин за увеличаване на продължителността на живота. Също както металите, човешкият организъм се окислява и произвежда свободни радикали, които водят до израждане на клетките. Един от начините да се спре този процес е да включваме в менюто си антиоксиданти, които се съдържат главно в зеленчуците, но също така и да намаляваме приема на калории. Това е „рецептата” за здраве, която прилагат жителите на японския остров Окинава, известни като рекордьори по дълголетие.

Има ли храни, които да забавят стареенето?
Връзката между хранене и стареене на кожата все още не е достатъчно добре проучена, но някои храни предпазват от този процес например, зехтина, соята, морковите, куркумата, варивата, сушените плодове. Обратното, захарта, вредните мазнини, в това число тези, които се съдържат в млечните продукти ускоряват стареенето на кожата. Всъщност, храненето въздейства върху човешката кожа, която представлява 15% от телесното тегло и покрива от 1,5 до 2 кв метра, както и върху всеки друг орган. Постепенно започваме да осъзнаваме, че най-добрите продукти против бръчки се намират в нашите чинии.

------------

Тази книга е много важна за всички, които се интересуват повече или по-малко от проблемите на рака. Преди всичко, защото за пръв път ни се представя възможност да се запознаем със схващанията на изследователите, които работят активно в тази област, да научим за постигнатия напредък и да разберем кои според тях са най-добрите начини за борба с ужасната болест. Ние сме затрупани от огромна, често противоречива, информация за рака и тази книга съдържа цяла мина от полезни сведения, които ще ни позволят най-сетне да видим нещата по-ясно.

Дори да не сме заплашени лично от болестта, трябва да признаем, че тя ни тревожи... Как може да се предотврати? Още повече, когато сме директно засегнати, си казваме, че трябва да направим всичко възможно, за да се излекуваме. Преживях това при заболяването на сина ми Шарл... От самото начало на болестта му се питахме дали сме могли да направим нещо повече!

Този труд е нещо повече от опит за популяризиране на науката и подлага на задълбочен анализ последиците от нашия начин на живот и бит, такъв, какъвто е днес в индустриализираните страни. В една епоха на изключителен технологичен напредък ние възлагаме всичките си надежди на откриването на медикаменти за лечение на рака, но дори не се замисляме дали не бихме могли да направим нещо, за да го предотвратим. Дали все по-големият брой разновидности на тази болест, които се наблюдават през последните години, не се дължат на някакви съществени промени в собствения ни начин на живот? Възползваме ли се от всички ресурси, с които разполагаме, за да се преборим с болестта? В този смисъл книгата има важен принос за промяна на отношението ни към рака – да се борим с него означава не само да лекуваме възникналите тумори в нашето тяло, но също така да попречим на тяхното появяване.

Често чуваме специалистите да подчертават значението на правилното хранене за доброто здраве, но тази книга отива още по-далече и ни показва, че съвсем обикновени продукти, като зелето и чесъна и много от вкусните летни плодове, съдържат изключително мощни молекули, способни да се противопоставят успешно на рака още преди зараждането му и да предотвратят възникването на болестта. Начинът на хранене не е без последствия. Тъкмо обратното, това е най-простият и естествен начин да се предпазим от едно такова зло като рака.

Книгата е великолепно илюстрирана и строгите научни истини се преплитат с история, литература и дори с поезия, но въпреки това си остават напълно ясни и практически приложими. Убеден съм, че тя ще промени коренно вашето отношение към рака и към действията, които трябва да предприемете, за да победите болестта.

Пиер Брюно

Телевизионен журналист от Канада

Сподели в:
Публикувай мнение за книгата
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-795-3
изчерпана
Цена
25.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени