Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Вой
Печатно издание
ISBN
978-954-529-733-5
Цена
18.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (1)
Мнения (6)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
165/230
Тегло
290 гр.
Страници
152
Дата на издаване
14 декември 2009
Превод
Владимир Левчев

Вой

двуезично издание

Няма поет в американската литература след Уолт Уитман, чиято книга да се е продала в по-голям тираж от „Вой и други стихотворения“ на Алън Гинзбърг. Макар и да не е получавал престижни литературни награди, Алън Гинзбърг преди смъртта си беше най-известният жив американски поет.

>> откъс от оригинала на „Вой" на пишеща машина с поправки на ръка

Владимир Левчев е роден през 1957 г. в София. Завършва английска гимназия (1976) и изкуствознание в Художествената академия в София (1982). Работи като редактор и преводач на поезия в издателство „Народна култура“ (1982–1990). Oт януари 1989 г. издава забраненото независимо списание „Глас“, член е на изпълнителния комитет на „Екогласност“. След 1990 г. работи като заместник главен редактор на „Литературен вестник“ и главен координатор на Свободно поетическо общество. През 1994 г. заминава за САЩ, където преподава литература и творческо писане в няколко университета и български език към Държавния департамент и издава три стихосбирки на английски език. Oт есента на 2007 г. e асистент-преподавател по литература в Американския университет в Благоевград. Автор е на 13 стихосбирки, два романа – „Крали Марко: Балканският принц“ и „2084-та“, както и множество статии. През 2007 г. публикува „Кой сънува моя живот“ – том с негови избрани стихове, писани между 1977 и 2007 г., а през 2009 г. излиза „Любов и смърт“. Владимир Левчев е преводач на български на поезията на Алън Гинзбърг, Т. С. Елиът, Одисеас Елитис, Стенли Кюниц, религиозната поема „Бхагавадгита“ и др.

>> откъс от книгата (A Supermarket in California; Message)

Категории
За автора

Алън Гинзбърг е роден на 3 юни 1926 г. в Ню Джързи, недалеч от Манхатън. Учи в престижния Колумбийски университет, след което скита из Америка и по света, работи в търговския флот, като мияч на съдове, в редакция на списание. Събира се с Уилям Бъроуз и други звезди на битническото поколение. Гинзбърг е прототип на герой в култовия роман „По пътя“ на другия прочут битник и негов приятел – Джек Керуак. Издава първите си книги през 1956 г. в „Сити Лайтс“, издателството на поета Лорънс Фърлингети в Сан Франсиско, с предговор на големия поет У. К. Уилямз. За тази книга Гинзбърг е даден под съд за „неморално“ съдържание. Но съдебният процес само подсилва славата на младия поет, който се превръща в политическа фигура. По-късно е икона и на хипи поколението, на контракултурата от 60-те. Той понякога изпълнява стиховете си със собствен съпровод на странни инструменти или заедно с Боб Дилън или Пол Макартни. „Първата мисъл – най-добрата мисъл“, т.е. „джазовата“ спонтанност – това е основният поетически принцип на Алън Гинзбърг. До края на живота си (1997 г.) поетът преподава в будисткия институт „Наропа“ и живее в скромен апартамент в Манхатън, Ню Йорк.

Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Извинете, но имате ли намерение да преиздадете тази книга?
Извинете за безпокойството,но намерявате ли да преиздадете поне това ваше издание ?

Оценка: +3

Здравейте, за съжаление не се предвижда, поне засега.
Ще пускате ли допечатка на това издание?

Оценка: +3

учителят на Джим Морисън основоположник на една музикална поетична култура theDOOR's

Оценка: +1

Рядко чета поезия на тия години, въпреки работата ми, но в тази има добри попадения.

Оценка: +2

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-733-5
изчерпана
Цена
18.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени