Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
По цели дни и следобеди
Печатно издание
ISBN
978-954-529-723-6
Нова цена
5.00 лв.
(Преоценена, стара цена: 17.00 лв.)
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (5)
Мнения (2)
Публикувай мнение
Печат
Твърди корици
Размери
13/20
Тегло
220 гр.
Страници
64
Дата на издаване
26 октомври 2009

По цели дни и следобеди

След успеха на „Котка в коридора“ - стихове и снимки в нова и оригинална концепция, - втората книга на Ирена Георгиева „По цели дни и следобеди“ все така любопитна, нестандартна и смела, още по-изкусно оплита в едно поезия и визия. Интимна като дневник, откровена като детска мечта, необяснима като любовта, понякога стъписваща като времената, в който живеем, друг път объркана като нашия град, тази книга, замислена от авторката като уникален и красив предмет, открито позволява на читателя да чуе ударите сърцето й.

„Поезията е да изкараш всичко от себе си - от венците, дробовете, аортата, небцето си. Да се оглозгаш до тенекия, да направиш стриптийз от всичките си вътрешности. Да останеш като скелет пред света, без да ти пука от нищо. А дали светът те заслужава, или не - е друга тема. Но тя също е част от поезията. Ирена е направила точно това. Оттук нататък - кой каквото иска да говори за тези стихове. Това няма никакво значение.“ Елин Рахнев

„И мъжете могат да възпяват любовта. Дори може би са по-добри във ведрото очакване и в ширването на света, набраздяването, потапянето на всичко от пороя. Но само жените в поезията си улавят ужаса на любовта. Сафо, Цветаева, Силвия Плат, Ан Секстън... Ужасът на любовта, който е толкова противообществен.“ Йордан Ефтимов

„Ела и виж: любовта е сладка като чай без захар, даже и без чай, в любовта можеш да се удавиш и да ти е хубаво, любовта е пролет, лято, есен, зима и в повечето дни, любовта е, за да дойде и да не свърши, любовта е бързата помощ, когато я няма, любовта е книга - да четеш по цели дни и следобеди, а в нея всичко да е така, както си е било, любовта е да няма друго - както никога сега, както никога преди.
Виж книгата, прочети, обичай. Поради Ирена.“ Силвия Чолева

„По цели дни и следобеди е толкова лична книга, че думите в нея се усещат почти физически. Толкова любовна, че те кара да се питаш как любовта може да бъде понесена само от едно крехко човешко същество. Толкова ухания има в нея, че ти се приисква да отидеш някъде на зелено, да набереш билки и цветя, да се прибереш в дома си и да я прочетеш отново. Всъщност това не е просто книга. Това е личният бележник на Ирена Георгиева. Онзи, в който няма защо да се крие и да изписва една друга Ирена. Сигурно затова искреността граничи със саморазкъсване. А светът, целият, се събира в безлюдна улица, часовник, цвете, буркан със сладко, чаша чай, поглед, дума.“ Катя Атанасова

По цели дни и следобеди е графично оформена като тефтер, започнат през 2003-та и попълван незнайно докога. Това е дневник с мухлясали корици и страници, заливани с кафе, емоции и вино. Автор на снимките вътре е Гергана Змийчарова (фотограф и художник); повечето от тях са автопротрети, на останалите е домът на Ирена и самата тя.

По цели дни и следобеди е книга, в която има много плът и едно отчаяно безсрамие, на което са способни само жените. В края на сборника е онова, което повечето лични дневници крият - плик за писма, в който пазим неща, с които не искаме да се разделим. В него Ирена е поставила няколко стари писма и детски снимки.

За автора

В момента Ирена Георгиева е външен сътрудник на градското седмично издание „Една седмица в София“, в екипа на което е от самото му създаване като редактор, а след това и като главен редактор.

През 2007-а е наградена със специалната награда „Най-талантлив млад журналист на годината” на фестивала Mediamixx в Албена.

През 2007-а излиза и „Котка в коридора“ - първата й книга с поезия и авторски снимки с изключителен усет за детайлите в града. Тиражът на „Котка в коридора“ е абсолютно изчерпан. Но за премиерата на „По цели дни и следобеди“ на 28 октомври специално са допечатани 100 броя от книгата поради все още големия интерес към нея.

Ирена е родена в края на 70-те, никога не е слушала Бийтълс, нито пък Абба, но има всичко на Депеш и Остава. Не може без Насекомикс и Блуба Лу, оранжевата си котка и къдравата Ана, един висок мъж и Една седмица в София. Обича София в неделя следобед, когато е кротко и истинско - тогава са направени и повечето снимки вътре. Гледа всеки филм по няколко пъти, особено Дух куче и Изгубени в превода, а отскоро - и русия Джеймс Бонд, който я настройва романтично. Иначе не е такава, не чете поезия, освен когато Тома Марков й пробута новата си стихосбирка. Ти обаче не прави като нея и си купи тази.

Още книги от автора
Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
"този град е по-тъжен от остаряла проститутка. закърпените му улици, пребледнели под лампите, уморените му светофари, старите, разлепени от дъжда киноафиши, тишината на спирките и будките за вестници - сутрин на разсъмване. в този град късни болки и предишни решения ме застигат в някой подлез или както си пресичам. ..... вървя в тази нощ, тротоарите се движат отстрани ми. край входовете мирише на урина. котките ме гледат неподвижни и съсредоточени. после не помня къде съм била. откъде съм минала, вървяла ли съм изобщо в този град. разпилявам се по улиците му. вървя. просто трупам време и посоки" Стиховете на Ирена са магически:) Имат направо физическо въздействие.
Обичам такива настроения и емоции, създавани от произведения посветени на домашният уют или красивата природа около нас, или пък градината на двора пред малка спретната къщурка в провинцията, някъде в планината, до която ромоли поточе.
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-723-6
изчерпана
Цена
5.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени