Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Дни на самота
Печатно издание
ISBN
978-954-529-701-4
Цена
4.50 лв.
(10.00 лв.)
Купи

* 55% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Поръчай по телефона
Поръчайте между 9:00 и 16:00 часа
в работни дни на телефон 0887 602 218

Или оставете телефонен номер
и ние ще се свържем с вас за
приемане на поръчката.
-55%
Купи с 1 клик
Информация
Рейтинг (29)
Мнения (6)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
220 гр.
Страници
192
Дата на издаване
20 юли 2009
Превод
Дария Карапеткова

Дни на самота

Олга, щастливо омъжена майка на две деца, съвсем неочаквано се оказва изоставена от мъжа си. Следва разкритието за една продължителна изневяра, шокът от загубата на сигурния и улегнал семеен живот. На фона на аристократичния и сдържан пейзаж на Торино неаполитанката Олга използва дългите дни на самота, за да потърси дълбоко в себе си обяснение за внезапната криза и да излезе от блатото на депресията. На помощ й се притичва безличен и стеснителен съсед, който се оказва виртуозен музикант...

..........

Нужно ли е една книга да има лице? Глас? Присъствие, което да получава наградите по все по-многобройните литературни фестивали? Елена Феранте не се подчинява на подобна нова тенденция, но не бяга от онези, които навлизат в нейния свят, нито пък използва това „отсъствие“, за да го превърне в повод за светска клюка.

Изискана и елегантна писателка… А ако тя беше привлекателна, красива, чувствена, повече или по-малко щяхме да повярваме на нейните описания на борбена жена, амазонка и боркиня, която натоварва света на раменете си и го понася независимо от цялата болка? А ако това не беше София Лорен на литературата, а някое слабовато човече, нима щяхме да сме разочаровани? Според някои тя е живеела в Гърция, а после се е преместила в Торино. Като героинята в книгата „Дни на самота“, която излиза десет години след първия й роман…

Елена Феранте и Вирджиния Улф доста се различават по стил и мелодика на разказа. Но и двете са движени от желанието да проникнат във вътрешността на душата. По-лесно би било да се сравни писането на Феранте с това на Симон дьо Бовоар заради ясния, откровен стил, може би тъкмо затова силен и наситен. Стилът на виковете, които най-сетне се освобождават. Потискани, сдържани и после изведнъж отприщени в болката, в празнините, които могат да се запълнят… Затова романите й може да се считат за трилъри на душата, търсещи сенките в хаоса от страхове, със смелостта за едно пътешествие до дъното, в което единственото спасение е да преоткриеш себе си.

В едно свое интервю на въпроса защо е предпочела да не става публична личност Елена Феранте отговаря така: „Заради едно малко невротично желание за недосегаемост. Усилието от писането докосва всяка точка от тялото. Когато книгата е завършена, сякаш сте били обискирани без никакво уважение и нямате друго желание, освен да си възвърнете целостта, отново да станете човекът, който обикновено сте – в действията, в мислите, в езика, в отношенията. Впрочем публична е книгата: там е всичко, което имаме да кажем. Днес вече кой се интересува личността на писателя? Основното нещо е свършената работа.“ 18 март 2003 www.italialibri.net

..........

„В ръцете на писателката Елена Феранте да бъдеш изоставена не е пасивно състояние. Тъкмо напротив, то тласка героинята на „Дни на самота“ към най-интензивно изживените седмици от нейното съществуване…“ Literary Review, Radhika Jones

Книгата се издава с подкрепата на програма „Култура“ на Европейския съюз.
Ouvrage traduit avec le soutien du Programme Culture de l'Union europеénne.

EACEA Culture

За автора

Вероятно родена в Неапол през 1943 г., италианската писателка с малко вероятното име Елена Феранте общува с читателите си само чрез своите издатели, които се боят, че ако разкрият самоличността й, тя ще престане да пише. Елена Феранте е автор на 9 романа, една автобиографична книга и детска книга с илюстрации.

Свръхуспехът настъпва, когато тя поставя началото на неаполитанските си романи със световния бестселър „Гениалната приятелка” (ИК „Колибри“, 2016), номиниран за международната дъблинска литературна награда, от който за по-малко от две години са продадени 5,5 милиона екземпляра! През 2016 г., когато излиза „Новото фамилно име“, втората книга от неаполитанската тетралогия, сп. „Тайм“ включва авторката в списъка на стоте най-влиятелни личности. А „Историята на изгубеното дете“, четвъртият роман от поредицата, е удостоен със Златен медал на Независимите издатели и е номиниран за Ман Букър Интернешънъл.

Няколко от книгите на Феранте са филмирани. По неаполитанската тетралогия беше създаден телевизионен сериал с главен сценарист писателят Франческо Пиколо. През май 2020 г. Netflix обяви, че се работи по нова филмова поредица, вдъхновена от последния засега роман на Елена Феранте - Измамният живот на възрастните.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
И аз съм от тия, които късно прочитат "Дни на самота". Не само, че ми хареса повече като книга, но и заради превода. Тук е великолепен, докато нещо в тетралогията куца. Тя не си е намерила българския преводач.
Книгата се чете за часове. Лично аз я прочетох за около 8 ч. С малко прекъсвания. Прекрасна! Съгласна съм с мненията на читателите Рали и G1. Държи в напрежение и те грабва. Тази книга на Елена Феранте я прочетох след като прочетох "Гениалната приятелка". Смятам, че "Дни на самота" е по-грабваща. Поне на мен така ми подейства. Богат речник на автора. Браво!
Книгата наистина се чете на един дъх,без да е евтин роман! Грабва те с дълбочината на изживяванията на главната героиня и те омагьосва! Потъваш в талантливо и интелигентно поднесения разказ, разпъващите емоции и събития, събрани предимно в границите на един апартамент. Интересна е и паралелната история на изоставената жена от детството на героинята - една брилянтна идея, прекрасно вписана в основната повествователна линия!

Оценка: +4

В началото, когато започнах да я чета, книгата ми се стори ужасно потискаща. Жена, напусната от мъжа си заради по-младо момиче, която изпада в болезнени моменти на депресия, дори до лудост. Две деца, които стават свидетели на разтрогващия се брак на родителите си. Съпругът, който се чувства гузен, но с времето забравя или започва да пренебрегва задълженията към бившето си семейство. Моменти от действителността, познати, преговаряни, досадни или мъчителни... но продължаваш да четеш, не можеш да оставиш книгата, не можеш да не разбереш какъв ще бъде краят? А той си заслужава!

Оценка: +2

Книга, която си струва да бъде забелязана. Удоволстние е да се чете.

Оценка: -1 +1

Изключително силен роман, един от най-добрите в поредицата. Браво за избора и превода!

Оценка: -1 +4

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-701-4
Купи
Цена
4.50 лв.
(10.00 лв.)

* 55% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
-55%
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени