Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Лечебната сила на храсти и дървета
Печатно издание
ISBN
978-954-529-674-1
Нова цена
5.00 лв.
(Преоценена, стара цена: 22.00 лв.)
изчерпана
Информация
Рейтинг (3)
Мнения (4)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
360 гр.
Страници
444
Дата на издаване
10 март 2009

Лечебната сила на храсти и дървета

Чрез любопитни факти, кратки ботанически описания и полезни съвети тази книга запознава читателя с лечебните качества на близо 150 дървесни и храстовидни видове – както много известни и често срещани (акация, върба, дъб, бор, глог, боровинка, бъз, калина, дрян, кестен, имел, орех, липа, роза), така и други, малко познати с целебните си свойства (арония, елша, елшовиден зърнастец, мъждрян, брекина, топола, цариградско грозде, дъбилен шмак), чуждестранни, но отдавна намерили място и в България (лимон, портокал, майчин лист, какаово дърво, канелено дърво, чай, кафе, черен пипер), или пък такива, които са добили популярност у нас от препаратите на световната фармацевтична индустрия (пиния, гинко).

„Лечебната сила на храсти и дървета“ дава насоки за начините на събиране, сушене, съхраняване и употреба на лечебните части на описаните растения. Включени са десетки рецепти за лекуване на различни страдания, както и за приготвяне на храни (мармалади, сладка, питиета) или домашна козметика.

Читателите ще се запознаят и с приложението на дърветата и храстите в древността в европейската, близкоизточната и американската лечителска практика, а също така с възгледите и препоръките на по-близки до съвремието лечители (свещениците Кнайп и Кюнцле) и на видни представители на медицината отпреди столетия (Диоскорид, Авицена, Плиний Стари, Амасиаци, св. Хилдегард фон Бинген и др.).

За автора

Кети Иванова (1942) е завършила Ловешката езикова гимназия и немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в Държавния архив и по-късно - в популярен медицински вестник, в който има над 1500 преводни и авторски публикации. Водила е няколко рубрики, сред които и конкурс за читателски рецепти (събрани и публикувани в три книги). През 2000 г. излиза сборникът й „2000 лечебни рецепти от цял свят“. Редактира 5 от 8-те книги на руския лечител акад. Виктор Востоков, като написва и издава специален справочник за растенията, включени в творбите на автора. Превежда две от книгите на Юрий Захаров (също руски лечител). Автор е на „110 лечебни растения в кухнята“ (2007).

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Билките лекуват само че трябва повече време и търпение
Книгата е много добра. Много ми харесва, че има подробно описание на всички части на растенията като се започне от листа, дръжки, кори, гъби по тях ако има, може корени, семена и т.н Бих искала да имаше и книга за лекарствени цветя и също така по- пълен справочник на билките и български и световни със също такова подробно описание като в тази книга дори да излезе в томове. Навсякъде описанията са само символични и човек не придобива пълна представа за растенията, които имат наистина разнообразно действие. Бих искала да се свържа с авторката Кети Иванова. Ако знаете имейл адрес или други координати моля пишете ми. Моя адрес е dal@gbg.bg

Оценка: -1 +1

Мое мнение е че билките са чиста загуба на време - по добре е да се потърси лекарска помощ, и най-доброто приложение на дърветата и храстите е за плодове и дърва за огрев или бикети или пелети. Не искам да обидя никой с това си изказване.

Оценка: -3 +1

Много полезна книга за всички които отглеждат растения билки и цветя в къщи или на двора в градината.

Оценка: -1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-674-1
изчерпана
Цена
5.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени