Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Откриването на Америка от турците
Печатно издание
ISBN
978-954-529-634-5
Цена
10.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (2)
Мнения (5)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
140 гр.
Страници
132
Дата на издаване
18 декември 2008
Превод
Снежина Томова

Откриването на Америка от турците

„Откриването на Америка от турците“ е последната творба на Жоржи Амаду, един от най-четените и превеждани бразилски писатели. Написана е по случай петстотингодишнината от откриването на Новия свят. С тънък хумор авторът разказва за живота в зоната на какаовите плантации. Сириецът Жамил Бишара и ливанецът Радуан Мурад се срещат на кораба, който ги отвежда в Баия. Младият и работлив Жамил се установява в Итагуасу, където започва да се занимава с търговия, а бохемът Радуан Мурад предпочита по-големия град Итабуна, където печели от хазарт. Пред Жамил се открива възможност да забогатее бързо, като се ожени за Адма, грозноватата и зла дъщеря на търговеца Ибрахим Жафет, който иска да се отърве от нея и за целта предлага част от богатството си и съдружие в галантерийния магазин. „В това романче“, както сам пише авторът, тъй като останалите трийсет и един са от по няколкостотин страници, читателят може да се наслади на изкуството на Жоржи Амаду да обрисува с няколко щриха героите и заедно с тях да се потопи в онзи свят на авантюри, на наслада от живота, на чувственост и да се опита да разбере защо старата мома Адма се преобразява след женитбата си с младежа Адиб Баруд. Дали защото съпругът й следва правилото, че жената се укротява с бой и любовни ласки, или защото Бог я е дарил с най-добрата част от наследството – несравнимата мистерия, която прави неустоими някои жени, без значение дали са красиви или грозни. Какви ли не чудеса са ставали по време на откриването на Новия свят. А кои са турците, открили Америка, читателят ще разбере сам.

За автора

Жоржи Амаду (1912–2001) е роден в бразилския щат Баиа, от който по-късно ще черпи ненаситно, пресъздавайки бразилските действителност и душевност с помощта на фолклорни и фантастични елементи. Като политически емигрант във Франция в края на 40-те години попада в компанията на личности като Сартр, Арагон и Пикасо, които оказват важно въздействие върху мирогледа му. През 1958 г. с книгата си „Габриела, карамфил и канела“ Амаду изоставя политическото си мисионерство и създава литературата, която го прославя завинаги и навред по света, издигайки бразилската литература като цяло до световните върхове. „Амаду“ на португалски означава „любим“, „обичан“, и той наистина е един от любимите писатели на цели поколения. Със своите 32 романа, преведени на 48 езика, Амаду е най-четеният и най-продаван бразилски писател и до днес.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Аз пак да се включа с моята патологична доминанта, ама като е изчерпан печатния тираж, не следва ли някакси да се появи и електронно издание... простете...?
Здравейте. Разбирам, че тиражът на книгата е абсолютно изчерпан, но все пак да попитам: има ли шанс да се сдобия с една бройка? И каква е вероятността да бъде преиздадена? Благодаря предварително.
Здравейте, книгата е изчерпана, за съжаление.

Оценка: +1

Не мога да намеря тази книга никъде. Издадена ли е?
Аз веднага бих взел грозната дъщеря и нямаше да откривам Америка.
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-634-5
изчерпана
Цена
10.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени