Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Пътят на Мури
Печатно издание
ISBN
978-954-529-598-0
Нова цена
5.00 лв.
(Преоценена, стара цена: 10.00 лв.)
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (5)
Мнения (2)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
210 гр.
Страници
Дата на издаване
14 май 2008

Пътят на Мури

Иля Бояшов е черпил щедро от историята на литературата и от всички религии, за да ни нарисува заплетена карта от всевъзможни пътища и съдби. Сблъсъците са съвременни: през деветдесетте години на миналия век младият котарак Мури бяга от бомбардирано селце в Босна и няколко години скита из Европа. Той се движи устремено и упорито, а целта му е ясна: да си върне принадлежащите му по право купичка мляко, одеялце и двунога прислуга. Понякога го съпровождат войници, които отиват на смърт, духът на повалено дърво, евреи, напуснали Сараево и поведени неизвестно накъде от своя предводител Яков, арабски шейх, възнамеряващ да направи околосветско пътешествие с частния си самолет... Пътищата на романа са пренаселени от хора и животни, въздухът бушува от стихии, световният океан се вълнува, белият кит Моби за петдесети път се отправя на север, есетрата неумолимо плува към родните места, философски настроен пес мислено пътешества по безкрайна плетеница от пътища. Всички следват своя път и много скоро самата дума „път“ придобива смисъла на „дао“. Лао-дзъ срещу Томас Мор, Швейк срещу Моби Дик, Зюскинд срещу Мулдашев... Дяволита, забавна, магична книга, жизнена и свежа, остроумна, неочаквана и абсурдна. Тази занимателна притча е за даото на Мури, а автора спокойно можем да определим като Кустурица в проза.

За автора

Иля Бояшов (1961) е руски писател. Романът му „Пътят на Мури“ печели руската литературна награда „Национален бестселър“. През 2008 година романът му „Армада“ (сатирична антиутопия) е номиниран за наградата „Руски букър“, а романът „Танкистът, или „Белият тигър“ - за националната литературна награда „Голяма книга“.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Перфектната щипка хумор и руски чар! Много приятно четиво!
Книгата е страхотна!Наистина много добре написана и остроумна.Имам някои забележки относно превода, защото на места има чисто руски изрази, които според преводача явно стоят добре и на български, но не е така. Поздравявам издателството за това, че се е наело да издава съвременни европейски автори.Успех!

Оценка: +1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-598-0
изчерпана
Цена
5.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени