Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Месопотамия
Печатно издание
ISBN
978-954-529-577-5
Цена
18.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (1)
Мнения (3)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
16.5/24
Тегло
300 гр.
Страници
390
Дата на издаване
26 януари 2008
Превод
Владимир Атанасов

Месопотамия

Месопотамия е най-древната цивилизация, оказала се погребана под пепелищата на историята в продължение на дълги хилядолетия. Векове наред в ореола на тайнственост и загадъчност са се споменавали имената на няколко нейни знаменити столици: Ур Халдейски, прочул се като родината на Авраам; Ниневия – гордият престолен град на асирийската империя, обречен на гибел в прозренията на пророците; най-сетне Вавилон – величественият град на разврата – със своята кула, издигната по нареждане на тирана Нимрод, и със своите висящи градини, които едни приписват на царица Семирамида, а други величаят като едно от Чудесата на света. Но нима в края на краищата Библията не дава на изначалния рай названието едем – термин, който не е нищо друго освен стара шумерска дума, означаваща „обработена земя“, „градина“?

От средата на ХІХ в. насам този „рай“ постепенно възкръсва пред очите и умовете на човечеството. Три месопотамски цивилизации (Шумер, Асирия и Вавилон) виждат отново бял свят благодарение на съвместните усилия на историци и археолози. Настоящата книга предлага една среща с хората, живели в продължение на V хилядолетия на тази някога благословена земя.

За автора

Жан-Жак Гласнер е професор във „Френския национален център за научни изследвания“, Париж, автор на различни книги, свързани с древните цивилизации в Месопотамия.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
М-да, древните цивилизации са умеели да строят и градини и храмове и крепости със високи стени. Все ми се струва малко невероятно това, как без технологии и инструменти са изградили такива цветущи общества.
Висящите градини на Вавилон са едно от древниет чудеса на света.
Супер книга много ми хареса
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-577-5
изчерпана
Цена
18.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени