Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Български пословици и поговорки
Печатно издание
ISBN
978-954-529-569-0
Цена
20.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (4)
Мнения (7)
Публикувай мнение
Печат
Твърди корици
Размери
145/213
Тегло
600 гр.
Страници
432
Дата на издаване
28 януари 2008

Български пословици и поговорки

Пословиците и поговорките са едно от най-ценните богатства в българското фолклорно наследство. За разлика от повечето жанрове на народното творчество, те продължават да са жива част от говоримия български език. Нещо повече, те постоянно се обогатяват с нови текстове, създадени в съвременните социокултурни условия.

Този нов сборник съдържа над 6000 български пословици и поговорки (паремии) от цялата българска територия, подбрани както от престижни публикации като известния сборник на П. Р. Славейков, Сборника за народни умотворения, Речника на Найден Геров и други, така и от по-нови записи, някои от които непубликувани досега. Материалът е систематизиран в отделни рубрики – смислови гнезда. На много места под линия се дават бележки за произхода или употребата на паремията, както и за връзката й с други фолклорни жанрове – анекдоти, приказки, песни, гатанки и пр. В отделен списък се поясняват някои чужди или диалектни думи, употребени в текста на пословиците.

Особена стойност има Показалецът на използваните в текстовете думи за хора, предмети и понятия, който не само улеснява читателя да намери бързо търсената от него пословица, но и разкрива понятийната и образната система на българските паремии, предлагайки възможност книгата да се използва и на друго ниво – за научни образователни и изследователски цели.

Изданието е предназначено за най-широк кръг читатели. То представлява интерес както за студенти, ученици, преподаватели, журналисти, политици и любители, така и за изследователи на езика, фолклора и културната комуникация в нашето общество.

За автора

Проф. Стефана Стойкова е български фолклорист, изследовател на българския фолклор и народна култура, автор на значителен брой научни и научно-популярни публикации и сборници с автентични фолклорни записи. Носител е на международната награда „Йохан ГотфридХердер“ (1983).

Още книги от автора
Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Как мога да закупя тази книга?

Оценка: +1

@Bulgarski poslovici i pogovorki" e mnogo dobra kniga. Struva si da se kupi :)

Оценка: +1

Книгата "Български пословици и поговорки" от проф. Стефана Стойкова наистина е много хубава! Препоръчвам на всички да си я купят!!!
Здравейте! Можете да си поръчате книгата чрез нашия сайт, като натиснете кошницата и попълните необходимите данни. Достатъчно е да следвате инструкциите и книгата ще ви бъде доставена на посочен от вас адрес. Също така можете да я намерите вече и по книжарниците.
e, 4e xubava kniga, kak da si ja poru4am njakoj moje li da mi kaje?
Здравейте! Книгата ще излезе със сигурност до 30 януари. Имаме технически проблем, който не зависи от нас. От печатницата ни увериха, че това е окончателния срок. Много се извиняваме за закъснението, надяваме се това да не помрачи удоволствието от четенето!
Na tazi kniga datata se meni vseki 2 dni ot izvestno vreme nasam, 6te izliza li izob6to i koga? :-((

Оценка: +1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-569-0
изчерпана
Цена
20.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени