Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Светът около мен
Печатно издание
ISBN
978-954-529-564-5
Цена
8.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
170 гр.
Страници
206
Дата на издаване
16 ноември 2007

Светът около мен

Романът на Марияна Фъркова „Светът около мен“ е изграден на принципа на пчелната пита – подобно на спечелилата „Гонкур“ „Улица „Тъмните магазинчета“ от Патрик Модиано. Авторката търпеливо запълва с живот и поезия кутийките, създавайки изповедно и камерно настроение с водения в първо лице разказ. Главната й героиня търси призванието си, търси любовта, търси опорите си на човешко същество сред угнетяващия бит на съвременна България. Залогът е голям, защото най-добрата й приятелка Светла е успешна художничка емигрантка в Испания. Писмата между тях разтърсват с прозренията за цената на направения житейски избор. Калейдоскопът от мечти на двете момичета се смесва с горчивите пейзажи на София, с мъжете, дъхащи на вино, които се появяват и изчезват в индианска нишка, отнасяйки прашеца от крилата на героинята, с цитати от книги и филми – за да усетим ненадейно, че сме попаднали в повествование от висока класа, с ранг на цялостна метафора за „света около нас“. Има много основания да наречем именно „Светът около мен“ „роман на прехода“, защото изследва не черупката, а същността на изминалите двайсет години. Една ожулена до кръв душа, която продължава да живее и да ни учи на храброст; една уморена пчела, която ни разказва за просторите в човека – това е „Светът около мен“.

ДЕЯН ЕНЕВ

За автора

Марияна Иванова Фъркова е автор е на стихосбирката „Бесилки в моя дом“ (1995) и на прозаичната книга „Моите петъци с Александър Геров“ (1998). Съставител и редактор е на сборници, посветени на известни наши автори, между които Борис Делчев и неговия прочут „Дневник“, на две книги за Иван Пейчев – „Далечна близост“ и „Не чаках есента“.

Редактор на книгите: Симеон Радев „Това, което видях от Балканската война“, Тодор Андрейков „Комичното на екрана“, Георги Фотев „Диалогична социология“, „Дисциплинарна структура на социологията“, Веселин Босаков „Идентичност и многообразие на исляма в България“ и др.

Сътрудник в множество вестници и списания, излизащи през годините, между които: сп. „Летописи“, в. „Литературен форум“, в. „Литературен вестник“, в. „Български писател“, в. „Словото днес“, в. „Труд“, в. „Сега“, сп. „Пламък“, сп. „Факел“ и др. Автор на критически студии, портрети и други материали, предимно из областта на литературата.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-564-5
изчерпана
Цена
8.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени