Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Лудориите на лошото момиче
Печатно издание
ISBN
978-619-02-1437-3
Цена
предстояща

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Информация
Рейтинг (6)
Мнения (3)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Страници
368
Дата на издаване
14 юни 2024
Превод
Катя Диманова
Корица
Стефан Касъров

Лудориите на лошото момиче

Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял, за да запълня тази празнина.

Тя е „лошото момиче“ – бунтарка, авантюристка, прагматична. Той е „доброто момче“ - в плен на наивната си, саможертвена, обречена любов към нея. Съдбите им се срещат и разминават във вихъра на странна, луда любовна история, която продължава повече от четири десетилетия и отвежда читателя в Париж, Лондон, Токио, Мадрид. А неин ярък фон са емблематични събития и процеси от втората половина на XX в. - революционните движения в Латинска Америка и младежките бунтове в Европа, бохемският живот на Лондон от 60-те години и икономическото чудо на Япония, рокендролът и СПИН-ът, френският постструктурализъм и руското дисидентство.

Умело преплитайки емоции и еротика, комично и трагично, реалност и художествена измислица, Варгас Льоса разкрива различни лица на това вечно чувство: любовта като шемет и наслада, като опасна игра, като средство за домогване до богатство, като отчаяна вярност и болка, като смисъл на живота.

За автора

Испанско-перуанският писател Марио Варгас Льоса (р. 1936) е сред най-изтъкнатите писатели в съвременната литература на Латинска Америка, редом с Гарсия Маркес, Карлос Фуентес и Хулио Кортасар. Звездата му изгрява с романа „Градът и кучетата“ (1963), а репутацията му се затвърждава със „Зелената къща“ (1966), за която получава наградата „Ромуло Галиегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Гарсия Маркес. Литературният му авторитет продължава да расте с появата на романите „Разговор в Катедралата“ (1969), „Панталеон и посетителките“ (1973), „Леля Хулия и писачът“ (1977), „Войната в края на света“ (1981), „Кой уби Паломино Молеро?“ (1986), „Възхвала на мащехата“ (1988), „Празникът на козела“ (2000), „Лудориите на лошото момиче“ (2006), много от които са издадени и на български.

Той е носител на множество престижни литературни награди, а през 2010 г. става Нобелов лауреат за литература. През 2013 г. е удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2016 г. му е присъдена международната награда „Педро Енрикес Уреня“ на Доминиканската република.

„Сурови времена“ (2019) е неговият най-нов роман, чието заглавие е метафорично заимствано от „Книга за моя живот“ на света Тереза Авилска.

Новини | Марио Варгас Льоса
Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Браво на „Колибри“, че преиздава книгата и с нов превод, който ще бъде на ниво! Катя Диманова е доказал се с годините преводач от испански език.

Оценка: +3

Чела съм този роман на Варгас Льоса в първото издание на български и много се радвам, че „Колибри“ ни поднася нов превод, защото от предишния имаше много какво да се желае. А книгата е наистина чудесна, увлекателна, еротична, провокативна. Една бурна, нестандартна любовна история.

Оценка: +2

Страхотно, Колибри! Благодаря, че издавате този велик майстор на словото. И моля продължавайте в същия дух. Има негови романи, неиздавани отдaвна, като "Празникът на козела", "Разговор в катедралатa", както и други, които никога не са издавани на български език (ако не греша, но не мисля), като "La guerra del fin del mundo" и "Historia de Mayta". Чел съм ги на английски и всеки един от тях е, бих казал, тотална литература. Разбира се, при него има и много други неща, включително и нехудожествени, които заслужават внимание. Надявам се, че ще продължите да радвате феновете на Марио Варгас Льоса и занапред.

Оценка: +2

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-02-1437-3
предстояща
Цена

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени