Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Мигът на звездата
Печатно издание
ISBN
978-619-02-1426-7
Цена
предстояща

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Информация
Рейтинг (7)
Мнения (2)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Страници
112
Дата на издаване
26 юли 2024
Превод
Илияна Чалъкова
Корица
Люба Халева

Мигът на звездата

Разказвачът, алтер его на авторката, описва мимолетния живот на простодушна девойка от бедния бразилски Североизток, неумела в действията, в мислите и в словото, която вярва, че щастието е дадено всекиму, и копнее за бляскава любов и бъдеще на кинозвезда. Ала съдбата отрежда друго. И в един миг, окрилена от блянове, подхранени от чудните предсказания на фалшива гадателка, се озовава, запратена от лъскав мерцедес, в канавка край пътя, отронвайки сетното: „Колкото до бъдещето…“.

Разказвачът подсилва сюжетната нишка с пространни размисли за смисъла на жизнения път, за търсенето на идентичност и за изкуството на писателя да преплита действителност и измислица. А послесловът, дело на сина на авторката, Пауло Гуржел Валенте, откроява автобиографичния елемент, социалния заряд и скритите препратки и метафори в тази кратка, но дълбока и силна творба с 13 алтернативни заглавия, една от най-значимите, излезли изпод перото на Кларисе Лиспектор.

За автора

Кларисе Лиспектор (1920-1977) е бразилска писателка, преводачка и публицистка от украинско-еврейски произход със световна слава, „водещата латиноамериканска белетристка на XX век“ („Ню Йорк Таймс“). Още с дебютния си роман, „Близо до дивото сърце“ (1943), се превръща в сензация. Сравняват я с Борхес, Набоков и Джойс.

Романът „Мигът на звездата“, излязъл непосредствено преди кончината ѝ и удостоен с престижната литературна награда „Жабути“, е екранизиран през 1985 г. от бразилската режисьорка Сузана Амарал. Изпълнителката на главната роля Марселия Картаксо печели „Сребърна мечка“ за най-добра актриса на „Берлинале“ (1986).

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Реално очаквах по- обемен сборник. Корицата ама въобще не ми харесва. Имам двете издадени на български книги на Лиспектор и тази ще е най- грозната от тях.

Оценка: +1

Следя българските преводи на латиноамериканска литература. Чела съм сборника с разкази „Чуждестранният легион“ от Лиспектор, който излезе в България преди няколко години. Оригинална писателка, интересна личност с нелека съдба, струва си да се потопи човек в нейния магичен свят, богат на прозрения, оставящ драскотина в сърцето и в паметта.

Оценка: +3

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-02-1426-7
предстояща
Цена

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени