Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане
Печатно издание
ISBN
978-619-02-1194-5
Цена
24.92 лв.
(28.00 лв.)
Купи

* 11% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Поръчай по телефона
Поръчайте между 9:00 и 16:00 часа
в работни дни на телефон 0887 602 218

Или оставете телефонен номер
и ние ще се свържем с вас за
приемане на поръчката.
-11%
Купи с 1 клик
Информация
Рейтинг (6)
Мнения (0)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
373 гр.
Страници
488
Дата на издаване
27 октомври 2023
Превод
Константин Цанков
Корица
Стефан Касъров

Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане

или вашето умствено изостанало, бавноразвиващо се, епилептично, аутистично, атетоидно, хиперактивно, страдащо от дефицит на вниманието, церебрална парализа, забавено развитие, от синдрома на Даун дете

В тази забележителна книга Глен Доман дава истинска надежда на хиляди деца, които са били обявени за обречени и осъдени на живот в институции.

Авторът обяснява защо старите теории и техники са се провалили; излага философията на Институтите за изследване на достиженията на човешкия потенциал и революционния им подход при лечението преди всичко на мозъка, а не толкова на тялото; разказва за изследванията, проведени от екипите му по целия свят, за техните пробиви и неуспехи в оздравяването на деца с мозъчни увреждания, както и за усилията им да усъвършенстват лечението на мозъчните травми. Представени са животоспасяващи техники и инструменти за измерване и за подобряване на подвижността, езика, мануалното, зрителното, слуховото и тактилното развитие и уникални методи за структуриране, моделиране и мотивация – всичко това като допълнение към индивидуалната домашна програма на Институтите, в която родителите и любовта към детето са жизненоважни елементи.

За автора

Глен Доман (1919–2013) е американски физиотерапевт, пионер в областта на лечението на деца с мозъчни увреждания. През 1955 г. основава добилите световна известност Институти за изследване на достиженията на човешкия потенциал и заедно със своите екипи повежда безмилостна битка за създаване и усъвършенстване на програми за оздравяване на деца с мозъчни увреждания. Конкретните резултати от тази дейност представя в международния бестселър „Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане”. Автор е и на популярната поредица „Нежната революция”: „Как да научим бебето си да чете”, „Как да умножим интелигентността на бебето си”, „Как да дадем на бебето си енциклопедични знания”, „Как да научим бебето си на математика” и други.

Още заглавия от същия жанр
Откъс

Глен Доман - „Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане“

Децата с мозъчни увреждания днес

Периодично около сто души идват в Институтите за изследване на достиженията на човешкия потенциал във Филаделфия за една седмица.
Те нямат друго общо помежду си, освен че са родители на деца с мозъчни увреждания.
Бащи и майки, обединени от нежеланието си да повярват, че на страдащите им деца не може да бъде оказана помощ.
В общия случай семействата пристигат от всички краища на Америка, както и от Европа, Африка, Азия, Австралия или Средния изток.
С една дума – от цял свят.
Децата са на възраст от една до деветнайсет години.
В групата се случва да има по един младеж или възрастен човек.
Парализата пречи на част от тях дори да дишат.
Някои имат толкова леки увреждания, че на пръв поглед изглеждат напълно здрави. Други са парализирани от глава до пети. Някои са слепи като къртици. Други напълно глухи. Част от пациентите страдат от периодични силни гърчове, част от тях са неспособни да говорят или дори да издават звук. Мнозина страдат едновременно от всички гореизброени проблеми.
Измереният им коефициент на интелигентност може да е 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20, 10 или 0. За мнозинството от тях се казва, че този коефициент е невъзможно да бъде изчислен.
Диагнозите, с които постъпват при нас, са мозъчно увреждане, задръжки в психичното развитие, с интелектуална недостатъчност, церебрална парализа, Синдром на Даун, спастичност, емоционални разстройства, вяла парализа, епилепсия, квадриплегия, аутизъм, психоза, хемиплегия, ригидност и така нататък.
Въз основа на дълги и сложни прегледи почти всеки от тези случаи бива диагностициран като следствие от мозъчна травма, което означава, че проблемите не идват от слабост в ръцете или краката, слаба мускулатура, деформирани речеви органи, недостатъци в зрението, както бе общоприето досега. Според нас произходът на тези проблеми се крие в мозъка и произтича от травма, възникнала преди, по време или след раждането, която пречи на мозъка да възприема или да реагира на получена информация.
Разбира се, ако проблемът може да бъде разрешен по оперативен път – например в случая на хидроцефалията – препоръчваме хирургична намеса. Но операбилните случаи обикновено биват диагностицирани и решавани, преди детето да бъде насочено към нас.
Обикновено в една група около петнайсет процента от участниците се прибират у дома, без да бъдат включени в специална програма, но променят цялостно погледа си към децата в много по-пълна и добра светлина, в резултат на което пред децата им се разкриват нови възможности за развитие. Петдесет процента от групата се връщат у дома, спират се на дадена диагноза за детето си, съставят програма за него, която изпълняват с променлива степен на постоянство, интензивност и продължителност със съответстващите резултати.
Оставащите трийсет и пет процента, или най-мотивираната група, подават документи и стават част от кандидатите за приемане в Програма за интензивно лечение.
Тази седмица е предвидена именно за тези родители – за да им бъдат обяснени, доколкото е възможно, механизмите на растежа и развитието на мозъка.
След въпросната седмица семействата са способни да изградят и изпълнят подобна програма, подготвяйки се да се присъединят в бъдеще към Програмата за интензивно лечение.
В рамките на тази седмица ние се стремим да сме от възможно най-голяма полза за семействата, които са дошли, за да почерпят знания и опит.
Работим така, сякаш всяко от семействата ще стане част от Програмата за интензивно лечение, защото по този начин откриваме пред тях възможност да отбележат огромен прогрес, без да рискуват да загубят нещо.
Част от децата ще бъдат включени в Програмата за интензивно лечение за година. Други за срок от пет години, а трети за по-дълъг период. Някои от родителите няма да намерят достатъчно енергия и ще се откажат. Но по-голямата част няма да се предадат. Някои никога няма да се откажат, дори когато губят.
Мнозинството от децата ще се справят по-добре, отколкото родителите им смеят да се надяват въз основа на предишния си опит с традиционни методики.
Сред други ще има разочарование.
Понякога едно дете с тежки увреждания ще прогресира по-бързо от друго, чиито проблеми изглеждат далеч по-малко сериозни.
Някои от децата, които са били напълно слепи, се научават да четат – не с пръстите, а с очите си, както всички останали. Други остават слепи.
Някои от децата, до този момент напълно парализирани, започват да вървят, тичат и скачат – и то без шини или патерици, а със собствените си крака, както всички останали.
Някои няма да успеят да проходят.
Някои от децата, които не са в състояние да издават звуци, ще започнат да говорят – не с пръсти и знаци чрез пантомима, а с устни, както всички останали.
Някои, страдащи от несекващи гърчове или невъзможност да стоят на място, ще се освободят от неконтролираните и неволеви движения на мускулатурата.
Някои от децата, които са парализирани, неговорещи, незрящи и глухи, ще се подобрят до степен, която ще им позволи да постъпят в същото училище и клас с връстниците си, които не страдат от проблеми. С една дума – ще водят напълно нормален начин живот.
Други ще проходят, ще говорят и танцуват, а коефициентът им на интелигентност може да се сравни с този, присъщ на гениите.
Ето защо резултатите варират от пълен успех до несполука.
Не е учудващо, че децата понякога не успяват в свят, в който повечето специалисти са подготвени по време на следването си за това, че увреденият мозък не може да се възстанови.
Но ето че сме свидетели на изненадващ прогрес. За мнозина това граничи с чудото.
И кой в настоящия век стои зад тези чудеса, ако може въобще да ги наречем така? Това са родителите, и то в домовете си. Родителите – тези така често пренебрегвани, понякога презирани, най-често поучавани хора, към които така рядко някой се отнася с доверие. Именно те успяват в домашни условия да проведат лечението, което замества за децата им отчаянието с надежда, парализата с движение, слепотата с възможност да четат, немотата с реч, покачва коефициента им на интелигентност от 70 на 140. Родителите.
В някои случаи лекарите участват неотменно в провеждането на домашното лечение. Стотици лекари идват, за да следят работата в Институтите – след което записват собственото си дете, страдащо от мозъчно увреждане. Но също така над 20 000 родители, почти без медицинска подготовка, ни водят страдащите си деца, след което се завръщат у дома, за да проведат предписаните терапии.
Как е възможно родителите да успеят в това начинание?
За да разберем този процес, може би най-добрият начин е да се върнем към самото начало, което бе поставено преди повече от половин век.
Тогава започнахме да обучаваме родителите за проблемите на децата с мозъчни увреждания. Ако някой действително иска да разбере децата с мозъчни увреждания, най-вероятно няма по-добра отправна точка.

Глен Доман - „Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане“

Децата с мозъчни увреждания днес

Периодично около сто души идват в Институтите за изследване на достиженията на човешкия потенциал във Филаделфия за една седмица.
Те нямат друго общо помежду си, освен че са родители на деца с мозъчни увреждания.
Бащи и майки, обединени от нежеланието си да повярват, че на страдащите им деца не може да бъде оказана помощ.
В общия случай семействата пристигат от всички краища на Америка, както и от Европа, Африка, Азия, Австралия или Средния изток.
С една дума – от цял свят.
Децата са на възраст от една до деветнайсет години.
В групата се случва да има по един младеж или възрастен човек.
Парализата пречи на част от тях дори да дишат.
Някои имат толкова леки увреждания, че на пръв поглед изглеждат напълно здрави. Други са парализирани от глава до пети. Някои са слепи като къртици. Други напълно глухи. Част от пациентите страдат от периодични силни гърчове, част от тях са неспособни да говорят или дори да издават звук. Мнозина страдат едновременно от всички гореизброени проблеми.
Измереният им коефициент на интелигентност може да е 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20, 10 или 0. За мнозинството от тях се казва, че този коефициент е невъзможно да бъде изчислен.
Диагнозите, с които постъпват при нас, са мозъчно увреждане, задръжки в психичното развитие, с интелектуална недостатъчност, церебрална парализа, Синдром на Даун, спастичност, емоционални разстройства, вяла парализа, епилепсия, квадриплегия, аутизъм, психоза, хемиплегия, ригидност и така нататък.
Въз основа на дълги и сложни прегледи почти всеки от тези случаи бива диагностициран като следствие от мозъчна травма, което означава, че проблемите не идват от слабост в ръцете или краката, слаба мускулатура, деформирани речеви органи, недостатъци в зрението, както бе общоприето досега. Според нас произходът на тези проблеми се крие в мозъка и произтича от травма, възникнала преди, по време или след раждането, която пречи на мозъка да възприема или да реагира на получена информация.
Разбира се, ако проблемът може да бъде разрешен по оперативен път – например в случая на хидроцефалията – препоръчваме хирургична намеса. Но операбилните случаи обикновено биват диагностицирани и решавани, преди детето да бъде насочено към нас.
Обикновено в една група около петнайсет процента от участниците се прибират у дома, без да бъдат включени в специална програма, но променят цялостно погледа си към децата в много по-пълна и добра светлина, в резултат на което пред децата им се разкриват нови възможности за развитие. Петдесет процента от групата се връщат у дома, спират се на дадена диагноза за детето си, съставят програма за него, която изпълняват с променлива степен на постоянство, интензивност и продължителност със съответстващите резултати.
Оставащите трийсет и пет процента, или най-мотивираната група, подават документи и стават част от кандидатите за приемане в Програма за интензивно лечение.
Тази седмица е предвидена именно за тези родители – за да им бъдат обяснени, доколкото е възможно, механизмите на растежа и развитието на мозъка.
След въпросната седмица семействата са способни да изградят и изпълнят подобна програма, подготвяйки се да се присъединят в бъдеще към Програмата за интензивно лечение.
В рамките на тази седмица ние се стремим да сме от възможно най-голяма полза за семействата, които са дошли, за да почерпят знания и опит.
Работим така, сякаш всяко от семействата ще стане част от Програмата за интензивно лечение, защото по този начин откриваме пред тях възможност да отбележат огромен прогрес, без да рискуват да загубят нещо.
Част от децата ще бъдат включени в Програмата за интензивно лечение за година. Други за срок от пет години, а трети за по-дълъг период. Някои от родителите няма да намерят достатъчно енергия и ще се откажат. Но по-голямата част няма да се предадат. Някои никога няма да се откажат, дори когато губят.
Мнозинството от децата ще се справят по-добре, отколкото родителите им смеят да се надяват въз основа на предишния си опит с традиционни методики.
Сред други ще има разочарование.
Понякога едно дете с тежки увреждания ще прогресира по-бързо от друго, чиито проблеми изглеждат далеч по-малко сериозни.
Някои от децата, които са били напълно слепи, се научават да четат – не с пръстите, а с очите си, както всички останали. Други остават слепи.
Някои от децата, до този момент напълно парализирани, започват да вървят, тичат и скачат – и то без шини или патерици, а със собствените си крака, както всички останали.
Някои няма да успеят да проходят.
Някои от децата, които не са в състояние да издават звуци, ще започнат да говорят – не с пръсти и знаци чрез пантомима, а с устни, както всички останали.
Някои, страдащи от несекващи гърчове или невъзможност да стоят на място, ще се освободят от неконтролираните и неволеви движения на мускулатурата.
Някои от децата, които са парализирани, неговорещи, незрящи и глухи, ще се подобрят до степен, която ще им позволи да постъпят в същото училище и клас с връстниците си, които не страдат от проблеми. С една дума – ще водят напълно нормален начин живот.
Други ще проходят, ще говорят и танцуват, а коефициентът им на интелигентност може да се сравни с този, присъщ на гениите.
Ето защо резултатите варират от пълен успех до несполука.
Не е учудващо, че децата понякога не успяват в свят, в който повечето специалисти са подготвени по време на следването си за това, че увреденият мозък не може да се възстанови.
Но ето че сме свидетели на изненадващ прогрес. За мнозина това граничи с чудото.
И кой в настоящия век стои зад тези чудеса, ако може въобще да ги наречем така? Това са родителите, и то в домовете си. Родителите – тези така често пренебрегвани, понякога презирани, най-често поучавани хора, към които така рядко някой се отнася с доверие. Именно те успяват в домашни условия да проведат лечението, което замества за децата им отчаянието с надежда, парализата с движение, слепотата с възможност да четат, немотата с реч, покачва коефициента им на интелигентност от 70 на 140. Родителите.
В някои случаи лекарите участват неотменно в провеждането на домашното лечение. Стотици лекари идват, за да следят работата в Институтите – след което записват собственото си дете, страдащо от мозъчно увреждане. Но също така над 20 000 родители, почти без медицинска подготовка, ни водят страдащите си деца, след което се завръщат у дома, за да проведат предписаните терапии.
Как е възможно родителите да успеят в това начинание?
За да разберем този процес, може би най-добрият начин е да се върнем към самото начало, което бе поставено преди повече от половин век.
Тогава започнахме да обучаваме родителите за проблемите на децата с мозъчни увреждания. Ако някой действително иска да разбере децата с мозъчни увреждания, най-вероятно няма по-добра отправна точка.

Сподели в:
Публикувай мнение за книгата
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-02-1194-5
Купи
Цена
24.92 лв.
(28.00 лв.)

* 11% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
-11%
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени