Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Под знака на НРБ
Печатно издание
ISBN
954-529-444-2
Цена
8.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (1)
Мнения (1)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
210 гр.
Страници
260
Дата на издаване
28 юни 2006
Превод
Силвия Борисова

Под знака на НРБ

Българската култура и литература в капана на идеологията

Тоталитарната култура в едно от проявленията й – литературата, творчеството на социалистическите „инженери на душите“ – такава е главната тема в „Под знака на НРБ. Българската литература и култура в капана на идеологията“.

Проследявайки развитието на културата и формирането на българската идентичност от времето на Възраждането нататък, авторката изследва промените в съзнанието, наложили отпечатък върху литературата, и се спира на творчеството и позицията на редица творци – някои приемали безрезервно, други дръзнали да нарушат догмите на метода, наречен „социалистически реализъм“.

Оценките й за писатели и поети като Йордан Радичков, Радой Ралин, Георги Марков, Николай Хайтов, Павел Вежинов, Станислав Стратиев, Ивайло Дичев, Виктор Пасков, Константин Павлов и за литературоведи и критици като Никола Георгиев, Валери Стефанов, Михаил Неделчев, Елка Константинова, Светлозар Игов може и да не се харесат на някои от визираните автори, а и на някои читатели, но те притежават едно голямо предимство – те са „външният поглед“ към доскорошната родна действителност, хвърлен от изследовател, необременен от чувство за вина или от носталгия по миналото. Именно тази дистанция, която българските изследователи по обясними причини трудно постигат, прави труда на Целина Юда особено ценен и му придава определен приносен характер.

За автора

Доцент Целина Юда (Ягелонски университет, Краков) е българистка, авторка на две книги: „Литература под съмнение. Съвременната македонска проза от 60-те години на XX век“ (Краков, 1992) и „Под знака на НРБ. Българската литература и култура в капана на идеологията“ (Краков, 2003). Публикувала е над 20 работи в областта на южнославянското литературознание. Превела е също така монографията на Боян Биолчев „От другата страна на мита. Адам Мицкевич между ореола на пророк и homo ludens“ (Краков, 2003). Носител на наградата на Министерството на културата на Република България (2001).

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
zashto pishe pisatelka koqto mai rqdko e bila po vremeto na NRB v bg? protest kam vsi4ki desidenti - xaresva li vi sega bg? mizeriq i prostotiq straxotna kultura nqma shto.

Оценка: -1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-444-2
изчерпана
Цена
8.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени