Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Жената конбини
Печатно издание
ISBN
978-619-02-0754-2
изчерпана
Цена
16.02 лв.
(18.00 лв.)
-11%
Електронно издание
ISBN
978-619-02-0755-9
Купи
Цена
11.00 лв.
(18.00 лв.)
-7лв.
Информация
Рейтинг (47)
Мнения (5)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
162 гр.
Страници
160
Дата на издаване
22 януари 2021
Превод
Маргарита Укегава
Корица
Люба Халева

Жената конбини

Действието в това необичайно произведение се развива в конбини, един от онези прочути денонощни магазини, неизменна част от пейзажа и битовата култура на днешна Япония. Кейко е странно момиче с поведение, което смущава родители и учители. И тя решава да се затвори в себе си и да не общува с никого. На 18 постъпва в конбини и остава там цели 18 години, благоговейно се слива с ритъма и звуците му, копнеейки да бъде „нормална“, не „чуждо тяло“, а колелце от обществения механизъм.

Този тъничък, но наситен с послания и проникновен роман поражда множество интерпретации в медиите и в социалните мрежи. Под маската на един безличен, безцветен и безплоден живот критици и читатели съзират по-дълбоки пластове – от кафкиански мотиви, през феминистка нотка, до отношението към жената в японското общество. Сигурен знак, че творбата на Мурата е докоснала болни теми на съвременния свят – отчуждението, конформизма, какво значи да си „нормален“, цената на избора да не откликнеш на очакванията на социума.

Саяка Мурата, самата тя работила в денонощен магазин, поднася болезнено откровен разказ от първо лице – и абсурден, и комичен, и шокиращ – за „униформените“ делници на жена, обрекла се на своето конбини.

За автора

Саяка Мурата (р. 1979 г.) е сред най-видните представители на модерната японска литература. Признанието на критиката и на читателите и авторитетни отличия бележат всяка нейна творческа изява. „Жената конбини“ (2016) е 10-ият й роман, от който са продадени повече от 1 милион екземпляра в Япония, преведен е на много езици, удостоен с престижната награда „Акутагава“. През 2016 г. Мурата е в класацията на японското издание на сп. „Вог“ за „Жена на годината“.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Браво на Колибри! Мислих, че Хотел Ирис е еднократно начинание с превод от японски, но се радвам, че съм грешал. От близо 5 години насам не стихва ентусиазмът ми по японската литература и съм изчел всичко преведено на български. Дано има интерес в повече читатели, за да продължите с издаването на такава литература.

Оценка: +3

Скоро привърших с "Хотел Ирис" на Йоко Огава, а миналата година за първи път посегнах към Мураками и съвсем искрено мога да кажа, че има нещо в това японско "светоусещане", което ме кара все повече да харесвам японската литература и също така да изпитвам едно много силно влечение към японската култура. Знам, че има книги, които не се издават на българския пазар, защото просто няма търсене, силно се надявам обаче случаят с японската литература да не е такъв и с удоволствие ще чакам всеки японски автор, който ще преведете оттук насетне. Arigatou gozaimasu "Colibri". :)

Оценка: +4

За първи път се сблъсках с книгата в една книжарница в Лондон.”Тамошната” корица ме грабна от пръв поглед и преглеждайки съдържанието останах очарована.Тогава не си я купих,но ето,че ни е било писано да се срещнем отново.

Оценка: +1

Бях в Япония, когато преди няколко години излезе този роман. Действително предизвика голям шум, вълнения, отзиви, коментари. Най-напред реших, че е по-скоро „женско“ четиво, но после, след като една моя позната, която работеше в подобно конбини, ми „разказа“ съдържанието, доколкото такава книга може да се разкаже, разбрах, че съм се лъгал. Освен всичко друго сред героите има и един мъж с доста интересен начин на мислене и поведение. Накратко, струва си да се прочете тази книжка, има какво да добави към представата ни за японското светоусещане, а може би и за човешката природа изобщо.

Оценка: +5

Браво за избора на книгата! Да издадеш такъв автор е решение, достойно за възхищение! Браво и на Люба Халева, която е сътворила чудесна корица. Успех на книгата и дано има интерес за да видим още от Мурата! :)

Оценка: -1 +7

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-02-0754-2
изчерпана
Цена
16.02 лв.
(18.00 лв.)

* 11% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
-11%
Отстъпка
Доставка
Електронно издание
Електронно издание
ISBN
978-619-02-0755-9
Купи
Цена
11.00 лв.
(18.00 лв.)

* 7 лв. отстъпка от печатното издание
Четете бързо, лесно, евтино и удобно
Виж указания за е-книги
-7лв.
Указания за е-книги
Купи за Kindle
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени