Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Поезия
Печатно издание
ISBN
978-619-02-0756-6
Цена
30.00 лв.
предстояща

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 50 лв.
Информация
Рейтинг (6)
Мнения (1)
Публикувай мнение
Печат
Твърди корици
Размери
165/235
Страници
256
Дата на издаване
05 февруари 2021
Превод
Людмил Димитров
Корица
Кирил Златков

Поезия

Поезията на Франце Прешерн се превежда за първи път на български език.

Единствената му стихосбирка, издадена приживе, „Поезия“ (1847), е неговият най-добър автопортрет: в нея проличават ерудицията, широтата на мисленето, сложният светоглед и цялостният психопрофил на автора, у когото надделяват способността искрено да обича както жените-музи, така и малцината си приятели, меланхоличната превъзбуда от разминаването между високи цели, пориви, творчески намерения и действителност, а също откритото дистанциране спрямо глупостта, претенциите и ограничеността на школаря / учения и властимащия, както и деликатната му самоироничност.

За автора

Геният на Словения Францѐ Прешѐрн (1800–1849) е поет, превърнал се в неизменна част от националната идентичност на сънародниците си. Знаков представител на европейския романтизъм, той има важен принос за жанровото разнообразие на направлението: въвежда сонетния венец – негова „запазена марка“ в общославянския канон (доколкото такъв е възможен) и в славянската класика.

Прешерн първи в словенската литература споменава нашите земи и пренася читателя по местата, населени с българи: Тракия, Стара планина, Родопите. Въпреки че част от стиховете му са леки и забавни, с времето той категорично получава статус на „висок“ поет – в родината си и извън нея.

И колкото и парадоксално да е това, високото у него е тъкмо изборът му да пише на словенски език, все още нормативно и графично установяващ се, но внушаващ усещането за авторитетност и тържественост.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Ех, Колибри. Поздравления! Великолепен избор, както винаги. Не мога да повярвам, че ще имаме възможността да прочетем за пръв път на български Прешерн, този невероятен словенски майстор. И поздравления за корицата и оформлението.
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-02-0756-6
предстояща
Цена
30.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 50 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2021 © Всички права запазени