Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Драматургия. Театрална естетика
Печатно издание
ISBN
978-619-02-0526-5
Цена
27.65 лв.
(35.00 лв.)
Купи

* 21% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 50 лв.
Поръчай по телефона
Поръчайте между 9:00 и 16:00 часа
в работни дни на телефон 0700 18028

Или оставете телефонен номер
и ние ще се свържем с вас за
приемане на поръчката.
-21%
Купи с 1 клик
Информация
Рейтинг (15)
Мнения (1)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
155/215
Страници
568
Дата на издаване
15 януари 2021
Превод
Людмил Димитров
Корица
Дамян Дамянов

Драматургия. Театрална естетика

В книгата за първи път на български език – и в нов превод – са събрани всички достигнали до нас текстове на Александър Сергеевич Пушкин (1799–1837), посветени на драмата и театъра: завършените му пиеси, написаните, но отпаднали от тях сцени, самостоятелни откъси, планове, както и статии, размисли, бележки, приписки, писма. По този начин читателят получава възможността да изгради своя обективна представа за неговото отношение към писането за сцена и към спектакъла като събитие, което той защитава (обосновава) със свои полемични теоретични разсъждения, по-често оспорващи, отколкото доверяващи се на установените правила и норми, но с несъмнено оригинален естетически подход. Последователното четене на тези произведения, поднесени по реда на тяхното възникване, от една страна, проследява съзряването на автора за художествената и социокултурна същност на драмата, а от друга, експонира (онагледява) самия творчески процес у него: как той в качеството си на най-авторитетния литератор на своето време изпълнява ангажимента към родния си език и култура, конструиращи семиотичния код на руската национална идентичност.

За автора

Александър Сергеевич Пушкин е руски поет, драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист, основоположник на руския реализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури от началото на XIX век. Той не само подкрепя някои от идеите на декабристите, но и засяга основните социални проблеми на своето време. Още приживе Пушкин си създава репутацията на най-значимия руски национален поет, а по-късните изследователи го определят като основоположник на съвременния руски литературен език.

Блог | Александър С. Пушкин
Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
„ЗА ПРЪВ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - И В НОВ ПРЕВОД - “ Ако е за пръв път на български език, няма нов и стар превод, той е пръв. Изразявайте се по-правилно, особено в рекламен текст, защото читателят ще си помисли, че и преводът е като рекламата ви.

Оценка: -1 +2

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-02-0526-5
Купи
Цена
27.65 лв.
(35.00 лв.)

* 21% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 50 лв.
-21%
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2021 © Всички права запазени