Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Щефица Цвек в челюстите на живота
Печатно издание
ISBN
978-619-02-0709-2
Цена
(0.00 лв.)
предстояща

* 11% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 70 лв.
-11%
Информация
Рейтинг (9)
Мнения (1)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Страници
0
Дата на издаване
04 юни 2021
Превод
Русанка Ляпова
Корица
Кирил Златков

Щефица Цвек в челюстите на живота

Щефица, Щефица – скромна басмица, за тъкан ще използвам твоята душица. Ти ще си моята тема, посягам да те взема...

И на пишещата шевна машина с „изрезки от женска проза“ Дубравка Угрешич съшива баналната история на непохватна в житейските дела, неудовлетворена и вечно депресирана млада жена, диреща мъжа на живота си и занимания, които да запълнят сивото й съществуване. А в „изделието“ се открояват авторските бодове и шевове, едри, иронични и самоиронични, техниката на сглобяване на пачуърка. Един нестандартен подход към писателското изкуство, напълно в стила на Угрешич.

В този постмодерен роман, свободно обиграващ клишета и стереотипи на тривиалната литература и култура, кълни онова уникално зърно изобретателност и мощно въображение, което избуява щедро в по-късните творби на неуморимо провокативната хърватска писателка.

За автора

Световноизвестната хърватска писателка от български произход Дубравка Угрешич (р. 1949 г.) е автор на романи, есета и филмови сценарии. По време на етническите конфликти в бивша Югославия в началото на 90-те години на миналия век избира доброволното изгнаничество и интелектуалната свобода. Преведени на повече от 20 езика, произведенията й са удостоени с престижни отличия, сред които наградата на Берлинската академия по изкуствата „Хайнрих Ман“ и номинация за Международната награда „Ман Букър“. „Лисица“ (2017) е обявена за Най-добра книга на 2018 година от „Пъблишърс Уийкли“, „Къркъс Ривюс“ и „Ню Стейтсман“.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Определено съм привлечена от творчеството на Дубравка Угрешич и имам амбицията да прочета всичко, писано от нея, преведено на български. Търсила съм това произведение и в библиотеката, но явно то не е излизало в отделна книга. Може би само в някое списание, не знам. А и виждам, че преводът е на Русанка Ляпова, което е чудесно, силно впечатление ми направи нейната „Лисица“. Добре е, че издателство „Колибри“ се е заело да представи тази авторка и с по-ранни творби, отпреди времето на емиграцията, за да може да се проследи развитието й.

Оценка: +1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-02-0709-2
предстояща
Цена
(0.00 лв.)

* 11% онлайн отстъпка
Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 70 лв.
-11%
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2021 © Всички права запазени