Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Сонати
Печатно издание
ISBN
954-529-224-5
Цена
7.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (3)
Мнения (1)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
300 гр.
Страници
288
Дата на издаване
21 ноември 2002

Сонати

Спомени на маркиз Де Брадомин

„Тези страници са фрагмент от „Свидни спомени“, които вече много остарял, започна да пише в емиграция маркиз Де Брадомин. Един възхитителен Дон Жуан. Може би най-възхитителният! Бе грозен, католик и сантиментален.“

Така Рамон дел Валие-Инклан (1869-1936) определя тетралогията „Сонати. Спомени на маркиз Де Брадомин“ (1902-1905), пресъздаваща стария мит в четири музикални времена, съответни на четирите годишни сезона и на четирите възрасти в живота на героя - тщеславен и порочен, анахроничен в духа на XVIII век, напомнящ Казанова.

Чрез перото на своя най-ярък ваятел, испанският литературен модернизъм освещава една автентична „религиозна идеология“, в която любов и езичество възприемат сакрални форми и - с пределна духовна елегантност, домогваща се в изказа до своеобразен поетически поантилизъм - обличат в достолепие изтънчения аристократизъм, декадентизъм и космополитизъм.

Протагонистът на „Сонати“ е архетип на тази нова култура.

За автора

Рамон дел Валие-Инклан (1869 - 1936) е испански писател, драматург и поет. Започва литературната си дейност като представител на „поколението на 1898 година“ или „поколението на катастрофата“ във времето на политико-икономическия упадък на Испания след загубата на колониите. В ранната проза - изискана архаичност, влияние на модернизма, увлечение по еротичната тема (цикъла „Сонати“ 1902-05 г.) В сериите романи за „карлистките“ войни, в оригиналните драми - остър социален критицизъм, пъстрота на типажите, хиперболизация, гротеска. В последните години на своя живот Валие-Инклан е бил един от видните представители на испанската антифашистка интелигенция.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Здравейте. Бих искал да знам дали възнамерявате да преиздадете книгата, тъй като отдавна я търся, а и трябва да заеме своето отредено място в библиотеката ми? Разбира се, това се отнася и за други книги от тази "поредица", а и не само от нея. Смятам, че след като веднъж вече е/са била/и изкупена/и, то ще има/т същия успех повторно. Благодаря.
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-224-5
изчерпана
Цена
7.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени