Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Фантастични новели
Печатно издание
ISBN
954-529-109-5
Нова цена
5.00 лв.
(Преоценена, стара цена: 8.00 лв.)
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (7)
Мнения (2)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
290 гр.
Страници
304
Дата на издаване
05 май 1998

Фантастични новели

Няма да споменаваме за мъките по износването и раждането на бял свят на тази книга, важното е, че тя вече е факт. Издателство „Колибри“ осъществи една близо петнадесетгодишна мечта: „Фантастични новели“ на Теофил Готие. Изданието не е поредното попълване на бели петна, а значим културен факт. При все че бе замислена като доста по-голям том, тази книга ще даде възможност на читателите да се запознаят с един блестящ стилист и магьосник на словото, ако естествено се потопят в текста, забравяйки мястото и времето на заниманието си.

„Знам, че съществуват люде, които
Предпочитат мелниците пред храмовете и
насъщния пред духовния хляб. Нямам
какво да кажа на такива. Те заслужават
да бъдат счетоводители както на този
свят, така и в отвъдния.“

За автора

Истината е, че доскоро, пък и всe още, Франция не дотам оценяваше огромното творчество и бликащата, неуморна литературна мощ на всеизвестния Теофил Готие с червената жилетка - епизодът, когато той се появявя с ексцентричния си костюм на премиерата на пиесата „Ернани“ на Виктор Юго, като ревностен защитник на романтизма. И ако някой от по-посветените не e чувал или чел какво е написал Готие, то поне знае, че е носел скандалната червена жилетка "pour epater le bourgeois" - „да скандализираме буржоата“ - дежурният лозунг на романтиците, които не искат пиеси само ала Расин и Корней и имат нови идеи. И така тези слова са написани като жест на почит и възхищение пред една недооценена, изключително интересна, почти съвременна като светоусещане фигура на вечния голям талант - малко циник, но пък филантроп, фриволен бохема, с жени и любовници, на които обаче, както и на децата си, редовно изплаща издръжка и се моли на приятели за 300 франка, „че съвсем го е закъсал“. Работил неуморно, което не биело толкова на очи, ненавиждал прогреса, в смисъл на онова, което замества човешката мисъл и душевност, пътувал в екзотични за онова време страни, надзъртал зад невидимото и отвъдното и при все това твърдял: „Аз все още съм човек, за който външният свят съществува“.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Прекрасна книга! Оставя те без думи и те понася в друг свят, друг живот! Очарована съм!
Препоръчвам я най-вече на почитатели на френската литература на 19 век и на романтизма, характерен за първата половина на този период. Тази книга ни води към екзотичното, непознатото, неевропейското, описвайки го с характерния романтичен стремеж към естетизъм и съвършенство, който се излива в една многословна нагизденост на фразата.
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-109-5
изчерпана
Цена
5.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени