Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Електронната Геновева
Печатно издание
ISBN
954-529-199-0
Цена
10.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (4)
Мнения (1)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
320 гр.
Страници
342
Дата на издаване
31 август 2001

Електронната Геновева

комуникативната природа на зрелището

Какво е зрелище? Предизборен митинг или диспутът на кандидатите за власт в някое телевизионно студио? Скандалът между съпрузите в съседния апартамент или малката цигуларка пред „Шератон“? Цирковото представление или заседанието на парламента, предавано по телевизията? Сражението между гладиатори в Римския Колизей или модерното му дигитално холивудско възпроизвеждане? Футболният мач от световното първенство или битката между запалянковците след неговия край? За спектакъла на сцената на Народния театър, за филма в най-близкото кино или за „Шоуто на Слави“ нещата изглеждат ясни. Но за репетицията, на която няма зрители, за електронната игра в компютъра на детето или за виртуалния свят на Интернет?

„Електронната Геновева“ е разказ за зрелището: за неговото раждане, историческа съдба и съвременни превъплъщения, за закономерностите, на които се подчиняват зрелищата и в миналото, и сега.

Зрелището съпровожда човешката цивилизация от деня на нейното възникване. Елементи на зрелище има в празниците, ритуалите, обредите, в различните - държавни и религиозни - церемонии. За да се превърнат в пълноценно зрелище е задължително спазването на определени условия.

Защото зрелището е като тангото - за него трябват най-малко двама, а често и много повече участници. И придържане към правила, без които съществуването му е невъзможно. За постепенното установяване и възприемане на тези правила, както и за въплъщаването на тяхната материална форма - сградата на театъра или киносалона, телевизионния приемник в ъгъла на стаята - е необходимо време.

Животът на зрелището - независимо дали под небето на древна Гърция, по време на любителското представление на „Многострадална Геновева“ в България преди Освобождението или в някой безкраен телевизионен сериал - демонстрира закономерности, които са еднакво валидни и за сценичното изкуство, и за холивудските екранни приказки, и за вездесъщото присъствие на телевизията, и за най-новите електронни форми на зрелището.

„Електронната Геновева“ предлага навлизане в пъстрия, многообразен и интересен свят на зрелищата и тяхната комуникативна природа.

Категории
За автора

Проф. Владимир Игнатовски (1942) е български кинокритик, доктор по изкуствознание, професор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работи в областта на филмовата, телевизионната и театралната критика, масовите комуникации и зрелищните изкуства. Публикувал е множество книги, сред които: „Филмово десетилетие“, „Прозрачният екран“, „Електронната Геновева“, „Кой живее в електронната къща?“.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
На това му се каза книга да те предизвика на дуел и да разбие на пух и прах твоите представи.

Оценка: +1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-199-0
изчерпана
Цена
10.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени