Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Пътуване из България през 1841 година
Печатно издание
ISBN
954-529-367-5
Нова цена
5.00 лв.
(Преоценена, стара цена: 9.00 лв.)
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (0)
Мнения (2)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
13/20
Тегло
180 гр.
Страници
220
Дата на издаване
11 май 2005

Пътуване из България през 1841 година

Към средата на 1841г., вследствие на някои данъчни злоупотреби, по-тежки от обичайните, една част от християнското население на България се вдигна на бунт срещу турците. Това зле организирано движение бе бързо потиснато с военна сила, ако може да се удостоят с такова име бандите албанци, които правителството на Портата побърза да хвърли срещу въстаниците. В продължение на няколко седмици нещастната България бе потопена в кръв от дивите орди и слухът за техните изстъпления се разпространи бързо из цяла християнска Европа. Франция се показа най-живо заинтересована и по този повод господин Гизо, министър на външните работи, желаещ да се запознае с действителното състояние на нещата, ми оказа честта да ми предложи да отида и да се уверя на място какво става, като прекося Европейска Турция по най-голямата й дължина, от Белград до Константинопол.

И Жером-Адолф Бланки прекосява Европейска Турция и се запознава отблизо с живота на християнското население на Балканите. След завръщането си публикува книгата „Пътуване из България през 1841 г.“, в която описва непосилното положение на „раята“ в разпадащата се вече Османска империя и с особена симпатия говори за българите, за техните нрави и бит. Повече от сто и шейсет години след написването му този политически пътепис най-после вижда бял свят на български, за да ни покаже през обективния и добронамерен поглед на своя автор как ни е виждала цивилизована Европа в онези тежки за България времена.

Категории
За автора

Жером-Адолф Бланки (1798–1854) e френски икономист, не по-малко известен в своята област от брат си, революционера Луи-Огюст Бланки. Роден в Ница, той изучава икономика в Париж при един от най-известните за времето си икономисти Жан-Батист Сей. През 1825 г. е избран за преподавател по икономика на индустрията в Консерваторията за изкуства и занаяти. През 1838 г. става член на Академията за морални науки и политика. Същата година публикува най-известния си труд „История на политическата икономия на Европа от древността до наши дни“. Бланки и днес е добре известен сред икономистите. Неговото име носи годишната награда на Европейското дружество за история на икономическата мисъл, присъждана за научни постижения в областта на историята на икономиката. За разлика от повечето кабинетни учени Жером-Адолф Бланки събира данни за проучванията си в многобройни пътувания из цяла Европа и Северна Африка.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Мили посетители на този сайт, купете си тази книга, за да ви покаже през какво България е минавала и се е справила, а сега я рушим. За това ли героите, дали живота си за родината са умрели, за да може 100 кила да пее "Сливенския кашкавал" с безброй глупости?! Замислете се!

Оценка: +2

Безпристрастният поглед на един чужденец, преминаващ през нашите земи, разкрива безчинствата на турците, ужаса, кошмара и и сякаш безкрайната безнадежност на българсктото население в началото и средата на деветнадесети век. Въпреки това, книгата е лека и увлекателна, чете се на един дъх.Тези моменти от нашата исория не бива да се забравят.

Оценка: +1

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-367-5
изчерпана
Цена
5.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени