Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Черепният трон
Печатно издание
ISBN
978-619-150-947-8
Купи
Нова цена
5.00 лв.
(Преоценена, стара цена: 26.00 лв.)
Поръчай по телефона
Поръчайте между 9:00 и 16:00 часа
в работни дни на телефон 0887 602 218

Или оставете телефонен номер
и ние ще се свържем с вас
за приемане на поръчката.
Купи с 1 клик
Електронно издание
ISBN
978-619-150-948-5
Купи
Цена
4.00 лв.
(5.00 лв.)
-1лв.
Информация
Рейтинг (19)
Мнения (63)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
145/213
Тегло
720 гр.
Страници
712
Дата на издаване
11 ноември 2016
Превод
Васил Велчев

Черепният трон

Книга четвърта от поредицата „Демонски цикъл“

Черепният трон на Красия е празен.

Изработен от черепите на загинали генерали и демонски князе, той притежава древна, могъща магия, която държи на разстояние ядроните. Намеренията на заелия престола Ахман Джардир са да завладее целия познат свят, за да изкове от разделените му народи единна армия, която да сложи край на войната с демоните.

Но Арлен Бейлс, Защитения, му се противопоставя, като го предизвиква на дуел, който красиянецът е длъжен да приеме, ако иска да запази честта си. Арлен предпочита да не рискува и се хвърля от скалата заедно с Джардир, като лишава света от неговия спасител и поставя началото на ожесточена борба за престола, заплашваща да унищожи Свободните градове на Теса.

На север Лийша Пейпър и Роджър Ин се опитват да изковат съюз между херцогствата Анжие и Мливари срещу красиянците преди да е станало твърде късно.

На юг Иневера, първата съпруга на Джардир, трябва да намери начин да попречи на двамата си синове да се убият един друг и да хвърлят народа си в гражданска война, докато се опитват да си спечелят слава, която ще ги възкачи на трона. Под прицел се оказва херцогството Лактън, богато и незащитено, готово за завладяване.

Междувременно ядроните стават все по-силни и в отсъствието на Арлен и Джардир няма достатъчно силен лидер, който да ги спре. Единствено Рена Бейлс може би знае повече за съдбата на изгубените мъже, но тя също е изчезнала...

За автора

Отраснал на твърда диета с фентъзи, комикси и „Подземия и дракони“, Питър В. Брет пише фентъзи разкази, откакто се помни. През 1995 г. завършва английска литература и история на изкуството в университета „Бъфало“, а следващото десетилетие прекарва в писане на публикации в областта на фармацията, преди да се завърне към истинската си слабост.

Днес Питър В. Брет е бестселър автор на Ню Йорк Таймс с поредицата "Демонският цикъл", от която са продадени над 1 милион екземпляра на 24 езика. 

Живее в Манхатън.

Посети Питър Брет на www.peterVbrett.com

Още заглавия от същия жанр
Откъс

Питър Брет  - „Черепният трон“

Джардир се събуди по залез-слънце; съзнанието му беше обвито в мъгла. Лежеше в северняшко легло – една грамадна възглавница вместо множество по-малки. Постелите бяха от някакъв груб плат, нищо общо с коприната, с която беше свикнал. Стаята беше кръгла, всички прозорци имаха защитени стъкла. Приличаше на нещо като кула. В сумрака се ширеше дива земя, която му беше абсолютно непозната.
Къде, в името на Ала, се намирам?
Когато се размърда, тялото му беше пронизано от болка, но тя му беше стара спътница, приета и забравена. Джардир се надигна до седнало положение, безжизнените му нозе се отъркаха един в друг. Той отметна одеялото настрани. Бяха гипсирани чак до бедрата. Пръстите, подпухнали, на лилаво-червени и жълтеникави петна, стърчаха от другия край, толкова близки и същевременно недосегаеми. Той се опита да ги раздвижи, пренебрегвайки болката, и със задоволство ги видя как леко помръдват. Спомни си как като малък си беше счупил ръката и колко безпомощен се беше чувствал през седмиците, преди да се излекува.
Веднага посегна към нощното шкафче, където лежеше Короната му. Дори през деня в нея имаше достатъчно съхранена магия, за да излекува счупените му кости, особено след като вече бяха наместени.
Ръката му не напипа нищо. Джардир се обърна и известно време гледа изумено, преди ситуацията да му се изясни. Години наред не се беше отдалечавал на повече от ръка разстояние от Короната и Копието си, но сега и двете липсваха.
В главата му нахлуха спомени. Двубоят с пар’чина на върха на планината. Как синът на Джеф се разтвори в облак дим, когато Джардир се стовари върху скалата, само за да се материализира миг по-късно, да сграбчи с нечовешка сила Копието и да го изтръгне от ръката му.
А после пар’чинът се обърна и го хвърли от скалата, сякаш беше най-обикновена обелка от пъпеш.
Джардир облиза напуканите си устни. Устата му беше пресъхнала и мехурът му беше пълен, но и за двете нужди се бяха погрижили. Водата до леглото му беше сладка, а с малко повече усилия той успя да използва нощното гърне, което пръстите му можаха да напипат под леглото.
Гърдите му бяха пристегнати здраво и когато се размърда, ребрата му изстъргаха едно в друго. Над превръзките беше облечен в тънка роба – жълтеникавокафява, забеляза той. Може би това беше представата на пар’чина за шега.
Врата не се виждаше, към стаята водеше само една стълба – която, за човек в неговото състояние, вършеше същата работа като затворническа решетка. Намираше се на върха на кула. Стаята беше обзаведена оскъдно. Малка масичка до леглото. Самотен стол. Откъм стълбата се разнесе шум. Джардир застина и се ослуша. Може и да беше лишен от Короната и Копието си, но годините, през които бе поемал магията чрез тях, бяха превърнали тялото му в подобие на Еверам дотолкова, доколкото това бе възможно за човек. Той имаше острото зрение на ястреб, обонянието на вълк и слуха на прилеп.
– Сигурен ли си, че ще се справиш с него? – попита първата съпруга на пар’чина. – Горе на скалата си мислех, че ще те убие.
– Спокойно, Рен – отвърна пар’чинът. – Без Копието не може да ми навреди.
– Може, на дневна светлина – каза Рена.
– Не и когато и двата му крака са счупени– възрази пар’чинът.– Всичко е под контрол, Рен. Честна дума.
Ще видим, пар’чине.
Чу се мляскане на устни, когато синът на Джеф заглуши с целувки възраженията на своята дживахка.
– Искам да се върнеш в Хралупата и да наглеждаш нещата. Веднага, преди да са станали подозрителни.
– Лийша Пейпър вече подозира нещо – каза Рена. – И предположенията ѝ не са твърде далеч от истината.
– Няма значение, стига да си останат предположения – отвърна пар’чинът. – Ти просто се прави на разсеяна, каквото и да ти казва или да прави.
Рена се засмя приглушено.
– Никакъв проблем. Харесва ми да я ядосвам.
– Само не ѝ отделяй твърде много внимание – каза пар’чинът. – Искам да защитаваш Хралупата, но гледай да стоиш в сянка. Подкрепяй хората, но ги остави да носят основната тежест. Ще идвам, когато мога, но само за да те видя. Никой друг не бива да знае, че съм жив.
– Това не ми харесва – каза Рена. – Съпруг и съпруга не бива да се делят така. Пар’чинът въздъхна.
– Нищо не мога да направя, Рен. Заложил съм всичко на този удар. Не мога да си позволя да изгубя. Съвсем скоро ще се видим.
– Да – рече Рена. – Обичам те, Арлен Бейлс.
– Обичам те, Рена Бейлс – каза пар’чинът.
Двамата се целунаха отново и Джардир чу как стъпките ѝ се отдалечават към изхода на кулата. Пар’чинът обаче започна да се изкачва нагоре.
Джардир се поколеба дали да не се направи на заспал. Може би щеше да успее да научи нещо; да спечели елемента на изненадата на своя страна.
Но поклати глава. „Аз съм Шар’Дама Ка. Не ми подобава да се крия. Ще погледна пар’чина в очите и ще видя какво е останало от мъжа, когото познавах някога.“
Той се надигна в постелята, като потисна стона от ужасната болка в краката. Лицето му изразяваше абсолютно спокойствие, когато пар’чинът влезе в стаята. Също както първия път, когато се бяха срещнали, мъжът носеше обикновени дрехи, избеляла памучна риза и изтъркан дочен панталон, а през рамото си беше преметнал кожената чанта на вестител. Беше бос, ръкавите и крачолите му бяха навити, разкривайки защитите, които беше изрисувал върху кожата си. Пясъчнорусата му коса беше обръсната до голо и лицето, което си спомняше Джардир, едва се разпознаваше под татуировките.
Дори без Короната си, Джардир можеше да почувства могъществото на тези символи, но пар’чинът беше платил скъпо за тази сила. Той приличаше по-скоро на някой от свещените свитъци, отколкото на човек.
– Какво си направил със себе си, стари приятелю?
Не беше имал намерението да го произнесе на глас, но нещо го беше подтикнало да го направи.
– И след всичко, което направи, имаш дързостта да ме наричаш така? – рече пар’чинът. – Не го направих сам. Ти ми го причини.
– Аз? – попита Джардир. – Сам взех мастилото и обезобразих така тялото ти? Пар’чинът поклати глава.
– Ти ме остави да умра в пустинята сам, без никакво оръжие или подкрепа, и знаеше, че никога няма да позволя на алагаите да ме вземат. Единственото, което ми бе оставил за защита, бе тялото ми.
Тези думи отговориха на всичките въпроси на Джардир за това, как пар’чинът бе успял да оцелее. Мисленият му взор видя как приятелят му, оставен сам в пустинята, изгорял от слънцето и окървавен, пребива до смърт алагаите с голи ръце.
Беше великолепно.
Евджахът забраняваше татуирането на плътта, но забраняваше и много други неща, които Джардир беше позволил в името на Шарак Ка. Той искаше да порицае пар’чина, но истината в думите на мъжа накара гърлото му да се свие.
Джардир потрепери, когато полъх на съмнение докосна центъра му. Нищо не се случваше без позволението на Еверам. Иневера беше, че пар’чинът бе оцелял и отново го беше срещнал. Заровете казваха, че всеки от тях би могъл да е Избавителят. Джардир беше посветил живота си, за да заслужи тази титла. Той се гордееше с постиженията си, но не можеше да отрече, че неговият аджин’пал, смелият чужденец, може да се е издигнал в очите на Еверам.
– Ти участва в ритуали, които не разбираш, пар’чине – каза красиянецът. – Домин Шарум се води до смърт и победата беше твоя. Защо не я прие и не зае мястото си начело на Първата война?
Пар’чинът въздъхна.
– Няма победа в смъртта ти, Ахман.
– Тогава признаваш, че аз съм Избавителят? – попита Джардир. – В такъв случай ми върни Копието и Короната, опри чело в пода и да приключваме. Всичко ще бъде простено и отново ще се изправим срещу Ний рамо до рамо.
Пар’чинът изсумтя. Остави кожената чанта на масата и бръкна вътре. Короната на Каджи сияеше дори в сгъстяващата се тъмнина, деветте ѝ диаманта проблясваха. Джардир не можеше да отрече копнежа, който тя събуждаше у него. Ако имаше здрави крака, за да се изправи, той щеше да се хвърли към нея и да я сграбчи.
– Короната е тук. – Пар’чинът я завъртя около показалеца си като някаква детска играчка. – Но Копието не е твое. Поне докато сам не реша да ти го дам. Скрито е на място, където никога не би го открил, дори краката ти да не бяха гипсирани.
– Свещените предмети са създадени един за друг – каза Джардир.
Пар’чинът отново въздъхна.
– Нищо свещено няма тук, Ахман. И преди съм ти казвал, че Раят е лъжа. Ти заплаши да ме убиеш заради думите ми, но това не ги прави по-лъжливи.
Джардир отвори уста, за да отговори, гневни думи напираха на устните му, но пар’чинът го възпря, като сграбчи здраво Короната и я вдигна над главата си. Защитите по кожата му запулсираха с мека светлина, а онези по Короната засияха.
– Това – каза пар’чинът, като имаше предвид Короната – представлява тънко парче, изрязано от черепа на мисловен демон, и девет рога, облечени в защитна сплав от сребро и злато и активирани от диамантите. Това е шедьовър на защитното изкуство, но нищо повече. – Той се усмихна. – Почти същото като обицата ти.
Джардир вдигна ръка към ухото си, където някога се бе намирала сватбената му обица. – Да не би да възнамеряваш да откраднеш и първата ми съпруга заедно с трона ми? Пар’чинът се разсмя – най-искреният звук, който Джардир бе чувал от години. Не можеше да отрече, че този звук му беше липсвал.
– Не съм сигурен кое от двете ще е по-голямото бреме – каза той. – Не ги искам. Имам си съпруга, а за моя народ това е повече от достатъчно.
Джардир усети как устните му неволно се разтягат в усмивка.
– Добрата дживах ка е едновременно подкрепа и бреме, пар’чине. Те ни подтикват да бъдем по-добри мъже, а това винаги е било свързано с усилия.
Пар’чинът кимна.
– Правдиви думи.
– Тогава защо ми открадна обицата? – попита настоятелно Джардин.
– Просто я взех на съхранение, докато си под покрива ми – каза пар’чинът. – Не мога да ти позволя да повикаш помощ.
– А? – беше отговорът на Джардир.
Пар’чинът наведе леко главата си настрани и го изгледа изпитателно; Джардир почувства как погледът на сина на Джеф прониква в душата му, както правеше самият той, докато притежаваше Взора на Короната. Как успяваше да го направи пар’чинът, без да я е сложил на главата си?
– Ти не знаеш – каза миг по-късно мъжът и рязко се изсмя. – Даваш ми брачни съвети, когато собствената ти съпруга те шпионира!
Презрението в гласа му разгневи Джардир и той сбърчи вежди въпреки желанието си да запази лицето си спокойно.
– Какво би трябвало да означава това?
Пар’чинът бръкна в джоба си и извади обицата. Тя представляваше обикновена златна халка, от която висеше изящно защитено топче.
– В нея има парче от демонска кост, а другата му половина е на ухото на съпругата ти. Позволява ѝ да чува всичко, което правиш.
Внезапно всички загадки се изясниха на Джардир. Откъде съпругата му узнаваше всичките му планове и тайни. Голяма част от информацията ѝ идваше от заровете, но алагай хора твърде често говореха със загадки. Трябваше да се досети, че хитрата Иневера няма да разчита изцяло на пророчествата си.
– Значи, тя знае, че си ме отвлякъл? – попита Джардир.
Пар’чинът поклати глава.
– Блокирах силите ѝ. Няма да може да те открие, преди да приключим тук.
Джардир скръсти ръце.
– Да приключим с кое? Ти не ме разбираш и аз не те разбирам. Намираме се в същото безизходно положение, както преди пет години в Лабиринта.
Пар’чинът кимна.
– Тогава не можа да намериш сили да ме убиеш и това ме принуди да променя начина, по който възприемах света. Сега ти предлагам същото.
С тези думи той му хвърли Короната. Джардир я улови инстинктивно във въздуха.
– Защо ми я връщаш? Тя няма ли да изцели раните ми? Стане ли това, доста ще ти е трудно да ме задържиш тук.
Пар’чинът сви рамене.
– Не вярвам, че ще си тръгнеш без Копието, но за всеки случай изцедих всичката ѝ сила. – Той махна с ръка към прозорците. – На такава височина не достига кой знае колко магия от Ядрото, а слънцето прочиства тази стая всяка сутрин. Ще получиш Взора на Короната, но докато не бъде презаредена, едва ли ще може да ти даде нещо друго.
– Тогава защо ми я върна? – попита отново Джардир.
– Реших, че може да си поговорим – каза пар’чинът. – И същевременно искам да виждаш аурата ми. Искам да виждаш истинността на думите ми, силата на убежденията ми, отпечатана върху самата ми душа. Може би тогава ще прогледнеш.

Питър Брет  - „Черепният трон“

Джардир се събуди по залез-слънце; съзнанието му беше обвито в мъгла. Лежеше в северняшко легло – една грамадна възглавница вместо множество по-малки. Постелите бяха от някакъв груб плат, нищо общо с коприната, с която беше свикнал. Стаята беше кръгла, всички прозорци имаха защитени стъкла. Приличаше на нещо като кула. В сумрака се ширеше дива земя, която му беше абсолютно непозната.
Къде, в името на Ала, се намирам?
Когато се размърда, тялото му беше пронизано от болка, но тя му беше стара спътница, приета и забравена. Джардир се надигна до седнало положение, безжизнените му нозе се отъркаха един в друг. Той отметна одеялото настрани. Бяха гипсирани чак до бедрата. Пръстите, подпухнали, на лилаво-червени и жълтеникави петна, стърчаха от другия край, толкова близки и същевременно недосегаеми. Той се опита да ги раздвижи, пренебрегвайки болката, и със задоволство ги видя как леко помръдват. Спомни си как като малък си беше счупил ръката и колко безпомощен се беше чувствал през седмиците, преди да се излекува.
Веднага посегна към нощното шкафче, където лежеше Короната му. Дори през деня в нея имаше достатъчно съхранена магия, за да излекува счупените му кости, особено след като вече бяха наместени.
Ръката му не напипа нищо. Джардир се обърна и известно време гледа изумено, преди ситуацията да му се изясни. Години наред не се беше отдалечавал на повече от ръка разстояние от Короната и Копието си, но сега и двете липсваха.
В главата му нахлуха спомени. Двубоят с пар’чина на върха на планината. Как синът на Джеф се разтвори в облак дим, когато Джардир се стовари върху скалата, само за да се материализира миг по-късно, да сграбчи с нечовешка сила Копието и да го изтръгне от ръката му.
А после пар’чинът се обърна и го хвърли от скалата, сякаш беше най-обикновена обелка от пъпеш.
Джардир облиза напуканите си устни. Устата му беше пресъхнала и мехурът му беше пълен, но и за двете нужди се бяха погрижили. Водата до леглото му беше сладка, а с малко повече усилия той успя да използва нощното гърне, което пръстите му можаха да напипат под леглото.
Гърдите му бяха пристегнати здраво и когато се размърда, ребрата му изстъргаха едно в друго. Над превръзките беше облечен в тънка роба – жълтеникавокафява, забеляза той. Може би това беше представата на пар’чина за шега.
Врата не се виждаше, към стаята водеше само една стълба – която, за човек в неговото състояние, вършеше същата работа като затворническа решетка. Намираше се на върха на кула. Стаята беше обзаведена оскъдно. Малка масичка до леглото. Самотен стол. Откъм стълбата се разнесе шум. Джардир застина и се ослуша. Може и да беше лишен от Короната и Копието си, но годините, през които бе поемал магията чрез тях, бяха превърнали тялото му в подобие на Еверам дотолкова, доколкото това бе възможно за човек. Той имаше острото зрение на ястреб, обонянието на вълк и слуха на прилеп.
– Сигурен ли си, че ще се справиш с него? – попита първата съпруга на пар’чина. – Горе на скалата си мислех, че ще те убие.
– Спокойно, Рен – отвърна пар’чинът. – Без Копието не може да ми навреди.
– Може, на дневна светлина – каза Рена.
– Не и когато и двата му крака са счупени– възрази пар’чинът.– Всичко е под контрол, Рен. Честна дума.
Ще видим, пар’чине.
Чу се мляскане на устни, когато синът на Джеф заглуши с целувки възраженията на своята дживахка.
– Искам да се върнеш в Хралупата и да наглеждаш нещата. Веднага, преди да са станали подозрителни.
– Лийша Пейпър вече подозира нещо – каза Рена. – И предположенията ѝ не са твърде далеч от истината.
– Няма значение, стига да си останат предположения – отвърна пар’чинът. – Ти просто се прави на разсеяна, каквото и да ти казва или да прави.
Рена се засмя приглушено.
– Никакъв проблем. Харесва ми да я ядосвам.
– Само не ѝ отделяй твърде много внимание – каза пар’чинът. – Искам да защитаваш Хралупата, но гледай да стоиш в сянка. Подкрепяй хората, но ги остави да носят основната тежест. Ще идвам, когато мога, но само за да те видя. Никой друг не бива да знае, че съм жив.
– Това не ми харесва – каза Рена. – Съпруг и съпруга не бива да се делят така. Пар’чинът въздъхна.
– Нищо не мога да направя, Рен. Заложил съм всичко на този удар. Не мога да си позволя да изгубя. Съвсем скоро ще се видим.
– Да – рече Рена. – Обичам те, Арлен Бейлс.
– Обичам те, Рена Бейлс – каза пар’чинът.
Двамата се целунаха отново и Джардир чу как стъпките ѝ се отдалечават към изхода на кулата. Пар’чинът обаче започна да се изкачва нагоре.
Джардир се поколеба дали да не се направи на заспал. Може би щеше да успее да научи нещо; да спечели елемента на изненадата на своя страна.
Но поклати глава. „Аз съм Шар’Дама Ка. Не ми подобава да се крия. Ще погледна пар’чина в очите и ще видя какво е останало от мъжа, когото познавах някога.“
Той се надигна в постелята, като потисна стона от ужасната болка в краката. Лицето му изразяваше абсолютно спокойствие, когато пар’чинът влезе в стаята. Също както първия път, когато се бяха срещнали, мъжът носеше обикновени дрехи, избеляла памучна риза и изтъркан дочен панталон, а през рамото си беше преметнал кожената чанта на вестител. Беше бос, ръкавите и крачолите му бяха навити, разкривайки защитите, които беше изрисувал върху кожата си. Пясъчнорусата му коса беше обръсната до голо и лицето, което си спомняше Джардир, едва се разпознаваше под татуировките.
Дори без Короната си, Джардир можеше да почувства могъществото на тези символи, но пар’чинът беше платил скъпо за тази сила. Той приличаше по-скоро на някой от свещените свитъци, отколкото на човек.
– Какво си направил със себе си, стари приятелю?
Не беше имал намерението да го произнесе на глас, но нещо го беше подтикнало да го направи.
– И след всичко, което направи, имаш дързостта да ме наричаш така? – рече пар’чинът. – Не го направих сам. Ти ми го причини.
– Аз? – попита Джардир. – Сам взех мастилото и обезобразих така тялото ти? Пар’чинът поклати глава.
– Ти ме остави да умра в пустинята сам, без никакво оръжие или подкрепа, и знаеше, че никога няма да позволя на алагаите да ме вземат. Единственото, което ми бе оставил за защита, бе тялото ми.
Тези думи отговориха на всичките въпроси на Джардир за това, как пар’чинът бе успял да оцелее. Мисленият му взор видя как приятелят му, оставен сам в пустинята, изгорял от слънцето и окървавен, пребива до смърт алагаите с голи ръце.
Беше великолепно.
Евджахът забраняваше татуирането на плътта, но забраняваше и много други неща, които Джардир беше позволил в името на Шарак Ка. Той искаше да порицае пар’чина, но истината в думите на мъжа накара гърлото му да се свие.
Джардир потрепери, когато полъх на съмнение докосна центъра му. Нищо не се случваше без позволението на Еверам. Иневера беше, че пар’чинът бе оцелял и отново го беше срещнал. Заровете казваха, че всеки от тях би могъл да е Избавителят. Джардир беше посветил живота си, за да заслужи тази титла. Той се гордееше с постиженията си, но не можеше да отрече, че неговият аджин’пал, смелият чужденец, може да се е издигнал в очите на Еверам.
– Ти участва в ритуали, които не разбираш, пар’чине – каза красиянецът. – Домин Шарум се води до смърт и победата беше твоя. Защо не я прие и не зае мястото си начело на Първата война?
Пар’чинът въздъхна.
– Няма победа в смъртта ти, Ахман.
– Тогава признаваш, че аз съм Избавителят? – попита Джардир. – В такъв случай ми върни Копието и Короната, опри чело в пода и да приключваме. Всичко ще бъде простено и отново ще се изправим срещу Ний рамо до рамо.
Пар’чинът изсумтя. Остави кожената чанта на масата и бръкна вътре. Короната на Каджи сияеше дори в сгъстяващата се тъмнина, деветте ѝ диаманта проблясваха. Джардир не можеше да отрече копнежа, който тя събуждаше у него. Ако имаше здрави крака, за да се изправи, той щеше да се хвърли към нея и да я сграбчи.
– Короната е тук. – Пар’чинът я завъртя около показалеца си като някаква детска играчка. – Но Копието не е твое. Поне докато сам не реша да ти го дам. Скрито е на място, където никога не би го открил, дори краката ти да не бяха гипсирани.
– Свещените предмети са създадени един за друг – каза Джардир.
Пар’чинът отново въздъхна.
– Нищо свещено няма тук, Ахман. И преди съм ти казвал, че Раят е лъжа. Ти заплаши да ме убиеш заради думите ми, но това не ги прави по-лъжливи.
Джардир отвори уста, за да отговори, гневни думи напираха на устните му, но пар’чинът го възпря, като сграбчи здраво Короната и я вдигна над главата си. Защитите по кожата му запулсираха с мека светлина, а онези по Короната засияха.
– Това – каза пар’чинът, като имаше предвид Короната – представлява тънко парче, изрязано от черепа на мисловен демон, и девет рога, облечени в защитна сплав от сребро и злато и активирани от диамантите. Това е шедьовър на защитното изкуство, но нищо повече. – Той се усмихна. – Почти същото като обицата ти.
Джардир вдигна ръка към ухото си, където някога се бе намирала сватбената му обица. – Да не би да възнамеряваш да откраднеш и първата ми съпруга заедно с трона ми? Пар’чинът се разсмя – най-искреният звук, който Джардир бе чувал от години. Не можеше да отрече, че този звук му беше липсвал.
– Не съм сигурен кое от двете ще е по-голямото бреме – каза той. – Не ги искам. Имам си съпруга, а за моя народ това е повече от достатъчно.
Джардир усети как устните му неволно се разтягат в усмивка.
– Добрата дживах ка е едновременно подкрепа и бреме, пар’чине. Те ни подтикват да бъдем по-добри мъже, а това винаги е било свързано с усилия.
Пар’чинът кимна.
– Правдиви думи.
– Тогава защо ми открадна обицата? – попита настоятелно Джардин.
– Просто я взех на съхранение, докато си под покрива ми – каза пар’чинът. – Не мога да ти позволя да повикаш помощ.
– А? – беше отговорът на Джардир.
Пар’чинът наведе леко главата си настрани и го изгледа изпитателно; Джардир почувства как погледът на сина на Джеф прониква в душата му, както правеше самият той, докато притежаваше Взора на Короната. Как успяваше да го направи пар’чинът, без да я е сложил на главата си?
– Ти не знаеш – каза миг по-късно мъжът и рязко се изсмя. – Даваш ми брачни съвети, когато собствената ти съпруга те шпионира!
Презрението в гласа му разгневи Джардир и той сбърчи вежди въпреки желанието си да запази лицето си спокойно.
– Какво би трябвало да означава това?
Пар’чинът бръкна в джоба си и извади обицата. Тя представляваше обикновена златна халка, от която висеше изящно защитено топче.
– В нея има парче от демонска кост, а другата му половина е на ухото на съпругата ти. Позволява ѝ да чува всичко, което правиш.
Внезапно всички загадки се изясниха на Джардир. Откъде съпругата му узнаваше всичките му планове и тайни. Голяма част от информацията ѝ идваше от заровете, но алагай хора твърде често говореха със загадки. Трябваше да се досети, че хитрата Иневера няма да разчита изцяло на пророчествата си.
– Значи, тя знае, че си ме отвлякъл? – попита Джардир.
Пар’чинът поклати глава.
– Блокирах силите ѝ. Няма да може да те открие, преди да приключим тук.
Джардир скръсти ръце.
– Да приключим с кое? Ти не ме разбираш и аз не те разбирам. Намираме се в същото безизходно положение, както преди пет години в Лабиринта.
Пар’чинът кимна.
– Тогава не можа да намериш сили да ме убиеш и това ме принуди да променя начина, по който възприемах света. Сега ти предлагам същото.
С тези думи той му хвърли Короната. Джардир я улови инстинктивно във въздуха.
– Защо ми я връщаш? Тя няма ли да изцели раните ми? Стане ли това, доста ще ти е трудно да ме задържиш тук.
Пар’чинът сви рамене.
– Не вярвам, че ще си тръгнеш без Копието, но за всеки случай изцедих всичката ѝ сила. – Той махна с ръка към прозорците. – На такава височина не достига кой знае колко магия от Ядрото, а слънцето прочиства тази стая всяка сутрин. Ще получиш Взора на Короната, но докато не бъде презаредена, едва ли ще може да ти даде нещо друго.
– Тогава защо ми я върна? – попита отново Джардир.
– Реших, че може да си поговорим – каза пар’чинът. – И същевременно искам да виждаш аурата ми. Искам да виждаш истинността на думите ми, силата на убежденията ми, отпечатана върху самата ми душа. Може би тогава ще прогледнеш.

Сподели в:
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Вече четвърта година няма нова книга на красив български език и не се очертава да има, не ми се чака повече ще си я поръчам на английски. Едно голямо браво на момчетата и момичетата от Колибри!! Много поредици не дочетох именно поради обстоятелства, който незнайно защо, всеки път не зависят от вас. Мисля че е време за ново издателство със стегнато честно и отговорно ръководство! От Колибри повече никога!????

Оценка: +20

Четири книги издадохте, но петата (последната) би потопила кораба, ясно! Няма ли някой , който може да направи сметка преди да се хванете с някоя работа ? Всички ли неща така си вършите .. леле леле :)

Оценка: +26

Здравейте, пазарът за фентъзи литература е много труден в момента, продажбите са още по-ограничени, а авторските права са твърде скъпи. Ситуацията като цяло осуети плановете ни за издаване на десетки заглавия, включително на автори от този жанр. Засега не се очертава да бъде издадена петата книга, за наше голямо съжаление... Благодарим за разбирането.

Оценка: -34 +2

Лео, права сте, обаче както виждате и това не беше удостоено с отговор. Аз след като разбрах, че няма да я издадат - повече книга на колибри не съм си купил, няма и да го направя .... дори и да я издадат. Има предоволно копия на което ми се чете из нета. Има не малко съвестни издателства, които ще получат парите ми .

Оценка: -1 +19

Аз пък не бих дала 100лв, тъй като за мен би било някак изнудваческо... Издателството е супер некоректно спрямо читателите! Не може повече от година феновете на поредицата да му се умоляват за последната книга, че даже да стигнат и до там да предлагат и 100лв за копие...., а издателството да отговря сухо и високомерно с две думи "няма как".... Жалко за всички страни... Ние читателите ще намерим как по един или друг начин да си я прочетем последната книга, но Вие Издателство, може би няма как по един или друг начин да си върнете читателите... Лично аз, едва ли ще си купя повече книга от Вас!

Оценка: +19

Извинете, но случайно да се е появила възможност да издадете петата книга от поредицата?

Оценка: +20

+1 за тиража на 100 лв. :Д

Оценка: +5

+1 за тиража на 100 лв :Д

Оценка: +11

айде издайте я тази пета част. Пуснете я в ограничен тираж някакъв. Сто лева бих дал да му се незнае

Оценка: +13

Имате ли планове да издадете петата книга следващата година?

Оценка: +9

Как се може да са с изчерпан тираж и четирите книги и да не ги преиздавате и да не преведете петата последна...

Оценка: -1 +9

Първите две книги четох от знаете кой сайт за електронни книги. Вторите две четох на английски, точно защото предположих, че няма да издадете докрай поредицата. Когато бях млад и наивен наливах страшно много пари в хартиени книги, но вече съм в сивия сектор всичко си намирам без пари, точно заради такива издателства като вашето. В никаккъв случай не мога да сравня четенето на английски с това на български, но явно е колко ви пука за българския език.

Оценка: +11

Така се надявах да видя последната книга от поредицата... Поне да ни бяхте казали, че няма да я изкарвате, та да бях си чел на английски всичките... сега имам четири прекрасни книги на рафта без завършен край... Силно се надявам да се стегнете и да изкарате последната книга, дори в цена над 40лв за бройка, само за феновете на поредицата, да си я имаме....

Оценка: +18

Просто нямам думи .........

Оценка: +9

АЗ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЯ КНИГА НЯМА ДА СИ ВЗЕМА

Оценка: +18

Здравейте, лично аз съм си купувала доста книги от вашето издателство и книжни и електронни. Имам и въпросните издадените книги от поредицата. Знам, че някои серии не се продават много, но не разбирам защо спирате да издавате една започната поредица. Икономическите причини са важни за всеки бизнес, но издателката дейност е по-специфичен бизнес. Все пак говорим за книги. Вярвам, че е възможно да се балансира между добър икономически резултат и добър имидж на издател. Може да се намери добра цена за издателството и да продължавате поредиците, които захвърляте в годините. Моля, продължете поредицата, макар и с по-висока продажна цена и по-малък тираж. Сигурна съм, че ще имате своите клиенти за нея все още....

Оценка: +27

Здравейте! Извинете искам да ви попитам след като всички четири книги от поредицата са с изчерпан тираж, защо няма да бъде издадена петата книга, при положение че е повече от очевиден интереса към цялата поредица?

Оценка: +17

Здравейте, Последно не разбрах със сигурност, дали да очакваме 5 книга? Възможно ли поне в електонен вид?

Оценка: +3

Жалко, че се набутах за четирите книги от серията ! Доста несериозно !

Оценка: +13

Аз лично също прекратявам да си купувам каквито и да било книги от вас, вие нямате нито една завършена поредица фентъзи, това е абсолютно абсурдно.

Оценка: +21

Не знам какви са тези независещи от вас причини та дори не може да я пуснете в някакъв ограничен тираж и за повече пари. До сега, кoлкoто и да чета на Киндъла винаги си купувах и хартиените издания. От тук на там (няма да ви съборя но за собствен кеф) всичко ще пиратствам.

Оценка: +13

По зависещи от Вас обстоятелства аз пък няма да купувам книги от Вашето издателство.

Оценка: +18

Здравейте! Много съжаляваме, но по ред причини и обстоятелства, които не зависят само от нас, засега не се предвижда продължение на тази поредица:-(

Оценка: -41 +1

С изпращането на изминалата година, ще е възможно ли да научим дали възнамерявате да издадете последната част в идната година от поредицата, от която сме закупили останалите четири книги.

Оценка: +3

С приближаването на края на такущата година, ще е възможно ли да научим дали възнамерявате да издадете последната част в идната година от поредицата, от която сме закупили останалите четири книги.

Оценка: +3

С приближаването на края на такущата година, ще е възможно ли да научим дали възнамерявате да издадете последната част в идната година от поредицата, от която сме закупили останалите четири книги.

Оценка: +2

Въпроса ми е един, някой знае ли завършена фентъзи поредица от Колибри. Честно, това издателство се превръща в гробище за фентъзи, започнат ли поредица е ясно че няма да я завършат. С такъв интерес подходих към Досиетата на Дрезден единственото некифленско ърбан фентъзи на български, после другата поредица на автора спряна по следата, сега и това да не издадете само последната. А какви очаквания имаше като започнахте с издаването и високопарни обръщения

Оценка: +14

Привет! Кога да очакваме следващата книга? Поздрави!

Оценка: -1 +18

Колибри, въпреки че библиотеката ми е пълна с ваши книги /по-голямата част от които любими/, смея да твърдя че като издателство, поне за мен сте пълно разочарование...държите се надменно и арогантно с читателите си /заради които съществувате/...започвате поредици, които спирате и не издавате до край - как бихте ме убедили да си купя първа книга от поредица, която предстои да издадете? Няма как, както няма как да убедите и останалите ваши читатели с това ви отношение към тях, както и с фирмената ви политика. Много жалко за вас...

Оценка: +26

След като тази година, очевидно няма да имаме нова книга, да попитам, евентуално, ще се взимат ли правата за книгата или да прибягваме до оригиналния английски варинат, който, лично за мен, да ми съсипе колекцията? Защото е много глупаво, да пускате поредица, да преведете 4 от 5 книги и накрая да оставите последната...

Оценка: +19

Кога се планира издаването на последната част от поредицата?

Оценка: +5

Жалко, че няма да видим продължението и завършека на поредицата тази година. Дано следващата бъде по-благоприятна.

Оценка: +9

Вие въобще обръщате ли внимание на оригиналните издания и художествените произведения към тях? В книга 3 а и на обложката на Черепния трон Рена е с прокъсани стари дрехи и пола, срязана до кръста, Рена на вашата корица е с украсен топ, дъга коса, някакъв нож за обезкостяване и гривни, че и пръстени. Имате ли някаква идея относно героят й изобщо? Тя е с къса коса и плитка, дивачка, не може да чете и пише, и има неудържимо желание да се бие и да си отмъщава заради миналото си, ножът й е изписан в защити. Кога ще престанете да скапвате по такъв мързелив начин работата на автора? Това е възможно най- добрата фентъзи поредица, появявала се от много време насам, а вие я принизявате до едно недостойно ниво. Преводът няма да коментирам.

Оценка: +2

Здравейте, няма я в графика на предстоящите издания до края на годината. Много съжаляваме...

Оценка: -20 +1

Ехххоооо, дали дори някой си прави труда да чете въпросите ни...

Оценка: +6

Някаква яснота относно правата за "Ядрото"?

Оценка: +6

Все пак някаква последна дума по поредицата ще получим ли. Просто отговорете с едно твърдо да или не и да се свършва.

Оценка: +12

Все пак някаква последна дума по поредицата ще получим ли. Просто отговорете с едно твърдо да или не и да се свършва.

Оценка: +13

Присъединявам се към запитването за петата книга

Оценка: +28

Здравейте! Нямам търпение да излезе петата книга! Бихте ли сподели дали има яснота кога може да я очакваме? Благодаря :)

Оценка: +33

Някакви резултати след обсъждането за закупуване на петата книга ? Мина около месец :)

Оценка: +39

"Но е вярно и това, че ни е трудно да инвестираме в десетки издания, които не успяват да оправдаят разходите си"... Всичко, което е фентъзи и фантастика ли спада под "детски книги"? Другия ми въпрос е как не успяват да оправдаят разходите си, като първата книга от половин година насам е с изчерпан тираж и никой не прави нищо по въпроса за преиздаването и, въпреки че вече имате правата и е преведена, редактирана и завършена? И последно искам да питам по какъв начин една книга трябва да оправдае разходите си? Необходимо е абсолютно всички части да бъдат с изчерпан тираж в момента, в който се издават или?

Оценка: +9

Здравейте, разочарованието ви е напълно оправдано... Но е вярно и това, че ни е трудно да инвестираме в десетки издания, които не успяват да оправдаят разходите си. Което НЯМА НИЩО ОБЩО с качествата на съответните книги, разбира се. Никой от издателството не подценява поредицата на Брет, в момента обсъждаме закупуване на правата за петата книга. Стискайте палци.

Оценка: -4 +11

Същата работа като с Джим Бъчър. Поредицата е жестока, издателството калпаво. Това е. Аз повече книга няма да си купя от това издателство. Ако я има в нета ще се чете и това е, но аз пари повече няма да дам за нещо, което накрая няма да бъде завършено.

Оценка: +9

Уважаемо издателство, След поредната заразяна поредица, този път в самия ? край, започвам да се чудя дали не сте били на стаж при "Бард" и Данчо Антов? Казвате, че е "непосилно за вас" да издадете последната част от споменатата петология. Не, не е, това е въпрос на приоритети, преценка и уважение към Вашите читатели! Когато второто по големина издателство в България, създадено именно от дългогодишни редактори и преводачи преди близо 30 години, прави подобни неща - значи нещо не е наред. Инвестирали сте в една поредица години наред, която е намерила и своите читатели в България, за да я зарежете точно накрая. Надявам се да проумеете, че с подобни действия вредите не само на себе си и останалите издателства, но най-вече на българските читатели, които вече четат в оригинал. Верните читатели се градят бавно и се губят много лесно. С разочарование споделям, че като дългогодишен Ваш читател, притежаващ над 100 книги с логото на "Колибри", спирам да купувам Ваши издания. Всичко добро.

Оценка: +12

Точно поради такива причини аз спрях да купувам поредици от български издателства, в 98% се налага да ги довършвам на друг език, е за мен е по добре да си взема цялата поредица на един език и един формат. Българските издателства не се интересуват от читателите,защо аз трябва да се интересувам от тяхното съществуване.

Оценка: -1 +6

Може ли да направите така? Всички книги бе 5-тата.. Това е ужасно разочароващо.. Моля ви !

Оценка: +3

Кога ще преведете The Core

Оценка: +8

Здравейте. Бих искала да попитам дали има някакъв напредък във вероятността петата книга да излезе или поредицата ще си остане незавършена ?

Оценка: +17

Тоест няма да видим 5-тата и последна част на българския пазар Това е много разочароващо!

Оценка: +6

Дали има някакъв напредък във вероятността да излезе

Оценка: +7

Здравейте, поредицата е великолепна, наистина. Ще направим всичко възможно да издадем и петата, на този етап е непосилно за нас.

Оценка: -11 +1

Току що прочетох четвъртата книга от станалата ми любима поредица "Демонски цикъл" и тъй като скоро излиза петата последна книга от поредицата искам да попитам колко време след пускането и в Англия и Америка ще бъде преведена и пусната на българския пазар?

Оценка: +4

Невероятна книга, невероятна поредица! Една от най-добрите фентъзи поредици, които съм чел. Историята отново забавя своя ход, както в миналата книга, за разлика от първите две, където действието се разрастваше с всяка глава, но за сметка на това този път на лице са предимно хората и как след придобиването на малко сила, започват пак с интригите и задкулисните игри. Последните няколко глава направо ме шокираха след като видях смелите действия на автора да постъпи така с героите си... нямам търпение за последната книга!

Оценка: +3

Мнения за книга търси в Goodreads. С хиляди ги има там. Поредицата е добра, може би една от най-добрите. Мое мнение разбира се, но съм изчел всичко на пазара, както и доста неща на английски. Тази книга също е добра, има леко размиване, с цел обем, но то го има навсякъде. Купувай смело.

Оценка: +2

Здравейте на всички. Имам молба към прочелите книгите (и в частност този том). Споделете някой и друг коментар относно поредицата. Добре ли върви? Никакво мнение не мога да си създам от коментарите, защото всички са само за това кога ще излезе това или онова и прочие :)
А електронно издание в амазон кога ще има?

Оценка: +1

Благодарим.

Оценка: +2

Привет, чисто технологично време ни е необходимо, за да го пуснем, изчакайте още мъничко, ако може:-)

Оценка: -16 +4

Привет, кога може да я очакваме в електронен вариант ?

Оценка: +2

Ура! Бих искала да попитам в каквъв срок се очаква да излезе електронното издание?

Оценка: +2

Браво, Благодаря за спазеното обещание.

Оценка: +10

Сега,Уважаемо издателство,ако продължите с издаването на поредицата"Кодексът Алера",цена няма да имате!Това се купува задължително,разбира се!

Оценка: +20

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-150-947-8
Купи
Цена
5.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Електронно издание
Електронно издание
ISBN
978-619-150-948-5
Купи
Цена
4.00 лв.
(5.00 лв.)

* 1 лв. отстъпка от печатното издание
Четете бързо, лесно, евтино и удобно
Виж указания за е-книги
-1лв.
Указания за е-книги
Купи за Kindle
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени