Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Балканска Европа
Печатно издание
ISBN
954-529-416-7
Цена
12.00 лв.
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение
Печат
Меки корици
Размери
16/23
Тегло
240 гр.
Страници
200
Дата на издаване
15 септември 2005
Превод
Станимир Делчев

Балканска Европа

от 1945 до наши дни

Казват, че Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират. Ако „произвеждане на история“ означава мултиплициране на преврати, революции, войни, нашествия, изселвания и т.н., то под „консумиране на история“ се разбира да прекрачиш отвъд личното или семейно преживяване, като превърнеш грубата материя на паметта в исторически дискурс.

От ХIХ век насам балканските историци действат не толкова като учени, колкото като национални апологети, които системно се стремят да доказват правото дело на своя народ през вековете. Политическите перипетии често им налагат официалната историческа трактовка. Художниците и творците, подобно на историците, също са мобилизирани в защита на националната кауза. По наше дълбоко убеждение, историкът, който работи обективно и хладнокръвно независимо от естеството на фактите допринася за делото на разбирателството, тоест на мира. Настоящият труд с всичките си несъвършенства се стреми да допринесе за отправянето на по-безпристрастен и по-братски поглед към балканска Европа.

Бернар Лори

Категории
За автора

Бернар Лори работи в Националния институт за източни езици и цивилизации. Автор е на десетки статии и няколко монографии, сред които са „Съдбата на османското наследство в България“, „Балканите – от постосманския до посткомунистическия преход“ и др.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
954-529-416-7
изчерпана
Цена
12.00 лв.

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени