Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Долорес Редондо – една история за мрак и триумф

18 януари 2016 г.
Долорес Редондо – една история за мрак и триумф

На 15 януари 2016-а испанските издатели на „Невидимият пазител”, книга 1 от поредицата за Бастан, отбелязаха третата годишнина от първото й издание на 15 януари 2013 г., което стана причина за неподозиран издателски феномен. 

В Испания Долорес Редондо и трилогията за Бастан постигнаха триумф, който няма аналог през последните 10 години. Успехът на баската авторка и нейните романи е сравним единствено с популярността на „Сянката на вятъра” на Карлос Руис Сафон и „Нишките на съдбата” на Мария Дуеняс. 

Според данните на Nielsen Долорес Редондо е най-продаваният автор (в категория трилъри и криминалета) в Испания на 2015 година, като изпреварва дори Паула Хоукинс и Стиг Ларшон. До момента са реализирани 750 000 екземпляра, което означава, че писателката е на път да закове знаковия обем от 1 милион копия. 

Трийсет международни компании са публикували или са в процес на публикуване на трилогията за Бастан, в това число издателства от България, Унгария, Япония, Италия, Китай, Израел, Гърция, Финландия, Франция, Холандия, Дания, Германия, Гърция, Корея, Португалия, Полша, Норвегия, Сърбия, Словения, Русия, Турция, Чехия, Словакия, Исландия, Бразилия, Великобритания, Австралия и САЩ. През 2016 г. ще бъде заснет и дългоочакваният филм - екранизацията на поредицата е поверена на NadCom Entertainment, които са продуценти на киноадаптациите на книгите на Стиг Ларшон, Камила Лекберг и Хенинг Манкел. 

Любопитното е, че броят на посетителите в долината на река Бастан се е увеличил със 70% като резултат от успеха на трилогията. Графичната версия на „Невидимият пазител” беше осъществена от Планета де Агостини Комикс през ноември 2014-а, а адаптацията на „Зовът на костите” се появи в края на 2015 година. Очакват се и аудио версии на трите романа  – в САЩ и Испания. 

Редондо е сред малцината испански творци, попадали в шортлиста за престижната награда за криминална литература CWA International Dagger. Поредицата за Бастан беше единодушно приветствана  както от междуднародната преса, така и от автори като Исабел Алиенде, Стив Бери, Хавиер Сиера, Мария Дуеняс и Ирса Сигурдардотир. 

През 2013-а Редондо посети Лион, Франция, където беше посрещната с акламации, редом с автори като Джилиан Флин, Хенинг Манкел и Харлан Коубън. Година по-късно тя замина за Осло, за фестивала на криминалната литература, където се запозна лично с не по-малко известни свои колеги – Ю Несбьо, Юхан Теорин, Марги Орфорд и Оливие Трук. През 2015-а Долорес Редондо посети и Австралия  за участие във Фестивала на писателите в Мелбърн и за среща с почитатели. По-късно, за да промотира трилогията, тя осъществи обиколка в Латинска Америка. 

2016-а ще бъде много специална за трилогията за Бастан: през март излиза американското издание с клеймото на Atria/Simon&Schuster. Долорес е поканена за втори път за участие в международния фестивал на изкуствата Quais du Polar в Лион. Предстои да бъде обновена изцяло и нейната интернет страница. 

Ето я и изненадата: нашумялата баска писателка пише четвърти, самостоятелен роман, и той се очертава да стане едно от най-очакваните издания в Испания на всички времена. 

Награди за „Невидимият пазител” и трилогията за Бастан

„Невидимият пазител” влезе в шортлиста за CWA International Dagger 2015 

Най-добър испански криминален роман на годината за 2013 г. според влиятелния испански вестник „La Vanguardia“ 

Присъства в класацията Топ 10 криминални романа според „Le Figaro Magazine“, Франция 

„Сребърно перо“ (Silver Quill) за 2014 г. от Баската асоциация на книгоразпространителите – приз, който се връчва всяка година на автора на най- продавания роман в рамките на последния Панаир на книгата в Билбао. Сред титулярите на това отличие се нареждат Амели Нотомб, Аса Ларсон и Едуардо Галеано. 

Най-добър роман на 2013 г. според резултатите от проучване на вота на литературни блогове, извършено от Creatio Social Media 

Най-добър испански роман на годината за 2013 г. според Continuarà - испанската TVE културна програма 

Зовът на костите” влезе в шортлиста за Grand Prix des Lectrices (Голямата награда на читателите) на френското списание сп. Elle за 2015-а 

Отзиви за трите романа от поредицата 

Наскоро прочетох трилогията на Долорес Редондо: „Невидимият пазител“,  „Зовът на костите“ и "Offering to the Storm". Детективски романи с един завладяващ протагонист, мотиви от баската митология и действие, което се развива в Навара. Тези истории силно ме заинтригуваха, защото семейството на моя дядо е с баски произход... (Исабел Алиенде) 

Трилогията на Долорес Редондо е великолепна и нейното великолепие расте с приближаването към финала - като литературни качества, психологическа дълбочина и сюжет, който спира дъха. Усещането за скандинавска атмосфера е породено от взаимодействието на три елемента, които формират вселената на Долорес: естеството на местните традиции, порочните семейни взаимоотношения и митологията на Навара. (La Razón) 

Точно като „Истински детективи”. Ако вторият роман показва по-голямата литературна зрялост на авторката, то третият роман е образцов. Редондо навлиза в смущаващата атмосфера на приказното, сякаш се опитва да смеси криминален разказ с „Пепеляшка” или с мотиви от приказките на Хофман и братя Грим, от които полазват тръпки. Трилогията за Бастан помирява фантазията и реалността, препраща към Нортръп Фрай и готическия роман. (La Razón) 

Никога няма да се освободя от това чувство за уязвимост, насищащо тялото, от чувството, че те наблюдават, от тази уникална, автентична емоция, която изпитваш винаги, щом попаднеш на история за злото в неговата кристално ясна същност. (A golpe de letra) 

Подобно на Кларис Старлинг от „Мълчанието на агнетата”, инспектор Саласар се сблъсква със собствените си страхове и с ужаса, белязал детството й. Сложната структура на сюжета, поезията в описанията и вниманието, с което авторката изгражда психологическия портрет на всеки от героите, затруднява опитите енергията и оригиналността на стила на Долорес Редондо да се сравни с нещо друго в този жанр. (La Razón)

„Зовът на костите” изследва границата между лудостта и жестокостта – авторката ни напомня, че има хора, които потъват в мрака на лудостта постепенно, докато не станат способни на зверства. Редондо обръща внимание и на опозицията осезаем свят-невидим свят, на състоятелността на полицейските доказателства, на интуицията, която отличава истински добрите разследващи полицаи.(Deia)

"Ofrenda a la tormenta" е един от онези романи, от които не можеш да се откъснеш, дори за да си вземеш душ. (Пако Камараса, директор на Фестивала за криминални романи в Барселона) 

Вижте оригиналните трейлъри на трите романа. Българското издание на „Ofrenda a la tormenta” излиза на пазара през 2016-а година. 

https://www.youtube.com/watch?v=glLUgfEYWpQ 

http://www.youtube.com/watch?v=7BBCQXx5vM8 

http://www.youtube.com/watch?v=2ysW2hF34WI

 

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени