Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Пет дни огън и лед

01 май 2015 г.
Пет дни огън и лед

Романът ни посвещава в мислите на Лора, обезсърчена и пряма четиресетгодишна жена. Лора работи като лаборант радиолог (но не и диагностик!) в мейнска болница и носи ясното съзнание, че животът може да се промени за един миг, радикално. Скенерът не я щади - сервира й истината за хората, когато са най-уязвими:

Няма правилна стратегия за най-лошото, което животът може да ти поднесе. Върхът на арогантността е да налагаш на някого свой метод как да приеме кошмара, който ти самият не изживяваш.

Дан, съпругът на Лора, остава без работа и го наляга депресия, която допринася за отчуждението помежду им. Времето и без друго е разяло взаимоотношенията им, основани на компромис. Лора има две поотраснали вече деца, Бен и Сали, и една близка приятелка в лицето на Луси.

По време на конференция в Бостън среща Ричард. Словоохотлив търговец на застраховки, пристрастен към... синонимите и към мечтата да се влюби в жена, способна да цитира Йейтс. Е, Лора сякаш е точният човек. Но дали моментът е точният? И дали верността има смисъл само докато пламъчето на страстта е живо? За добро или зло, животът невинаги се развива по план.

„Пет дни” напомня, че важните „случайни“ срещи всъщност са плод на хиляди дребни ежедневни решения, които ни „носят” към определено място в определен момент. Но случайността не прераства в шанс, докато ние самите не й го дадем. А истинските загуби и печалби на младостта стават ясни по-късно в курса на живота.

Едно от многото наивни удоволствия на младостта е, че си казваш, че можеш да промениш всичко в живота си, че възможностите ти са неограничени. А после започваш да планираш как да ги ограничиш...  Истината е, че знаеш твърде малко за гигантските дълбини на живота. 

Без да сте подозирали, на финала на тази книга ще си поплачете. Изкушавам се да кажа защо, така както Лора се изкушава да каже на пациентите си „Ще живееш”, макар да няма право. Но няма да кажа нищо. В края на краищата „мъдростта на един е клише за друг”, а на най-сложните въпроси в живота отговор няма.

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2022 © Всички права запазени