Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Марк Леви: „Да пишеш, означава да принадлежиш на читателите си“

09 април 2015 г.
Марк Леви: „Да пишеш, означава да принадлежиш на читателите си“

Виктор Юго и Марк Леви са най-предпочитаните писатели във Франция, гласят резултатите от ексклузивно проучване на „Льо Фигаро“, проведено по повод Салона на книгата в Париж. 

Марк Леви оглавява класацията на съвременните автори с над 25% от гласовете. Следват го акад. Жан Д’Ормесон, Гийом Мюсо, историкът Макс Гало и белгийката Амели Нотомб. Виктор Юго, Марсел Паньол и Жул Верн са тримата френски класици, които изкушават най-голям дял от анкетираните. Емил Зола и Мопасан са в челната десятка.

При оповестяване на тези резултати Марк Леви не скри емоцията си: „Аз съм едновременно много развълнуван, трогнат, изненадан и щастлив. Това е най-хубавата от всички възможни награди, най-прекрасното нещо, което може да се случи на един писател. Защото да пишеш, означава да принадлежиш на читателите си“. 

В едно скорошно интервю Марк Леви споделя, че сред авторите на сантиментална проза, които са го вдъхновявали и са повлияли в най-голяма степен на работата му, са Виктор Юго, Александър Дюма, Франсоаз Саган и Алесандро Барико.

През 2014 г. „Колибри“ издаде „Втори шанс“, задъхан разказ с виртуозни обрати, който влиза под кожата на читателя още с епиграфа от маркиза Дю Дефан: „Щяхме да бъдем много щастливи, ако можехме да се откажем от себе си, както се отказваме от другите“. Протагонистът на романа е във водовъртежа на събитията и в „Чувство, по-силно от страха“, чието издаване на български език предстои. Този път репортерът на „Ню Йорк Таймс“ Андрю Стилман се впуска в разследване с критична развръзка, за да спаси живота на загадъчна жена. „Чувство, по-силно от страха“ е любовна история, пулсираща в синхрон с Ню Йорк - градът, който никога не спи. 

Последният, шестнайсети поред роман на Марк Леви, е романтична комедия и носи заглавие „Тя и той“. Читателите отново се срещат с героите от книгата, с която писателят печели популярност в началото на творческата си кариера – „Ами ако това беше истина“ (2000). От нея само в САЩ са реализирани над 500 000 хиляди екземпляра, а през 2005 г. излезе и филмова адаптация с участието на Рийс Уидърспун и  Марк Руфало.

На въпроса защо се връща към персонажите от първия си роман, Марк Леви отговаря така: „Те ми липсваха. Може да звучи налудничаво, но героите, които един писател измисля, рано или късно стават част от живота му“.

Творчеството на Марк Леви не търпи жанрови рамки. Автор е на трилъри, съвременни драми, романси, фантастични истории... С 33 милиона реализирани копия зад гърба си, преведени на 40 езика, днес писателят живее в хармония с въображението си. Но не в Париж, а в Ню Йорк - градът, който никога не спи.

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени