Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Съвършената жена е тъпачка

21 септември 2014 г.
Съвършената жена е тъпачка

На осми септември две близначки опростиха всичките ми грехове в рамките на 160 страници и донесоха успокоение на душата ми. Дънките ми не бяха станали значително по-широки в рамките на 24 часа, макар да бях прекарала деня в поглъщане само и единствено на ябълки и вода, но така и така това нямаше никакво значение, защото съвършената жена е тъпачка.
Ан-Софи Жирар и Мари-Алдин Жирар са две симпатични фурии, които най-безцеремонно осмиват наложените в обществото изисквания към съвременната жена. Диктатурата на медиите, рекламата, модата става жертва на сатирата на двете авторки, които с лекота успяват да придадат хумористичен привкус на всяка ненужна суета.

Законът на бретона
Животът на жената представлява поредица от етапи и навлизането ѝ в зряла възраст е резултат от ритуали, сред които най-известният е т. нар. "ритуал на бретона":
Етап № 1
Виждаме в списание снимка на Кейт Мос с бретон.

Етап № 2
Понасяме се към банята, въоръжени с ножици.

Етап № 3
Оформяме собственоръчно бретона.

Етап № 4
Избухваме в сълзи при вида на резултата.

Етап № 5
Крещим на любимия / сестра ни / най-добрата ни приятелка: "Как можа да ме оставиш да си причиня подобно нещо!".

Етап № 6
Публикуваме статус във фейсбук.

,,Съвършената жена е тъпачка’’ е наръчник за това, как не трябва да ползваме наръчници. Припознаването на читателя в случки и думи е неизбежно, а срамът от преживяното води до смях от сърце.
Продадена в над 500 000 екземпляра само във Франция, книгата определено спасява ,,нормалните’’ жени, а и позволява на представителите на силния пол да надникнат в света на ,,нежната половина’’на света, когато те не са наоколо.
,,Мисля, че успехът на книгата се дължи на това, че тя изразява огромната умора на жените от непрекъснатите изисквания към тях. Нашата цел е да ги освободим от чувството за вина и да им припомним, че не са сами в моментите, когато изпитват срам или унижение, когато не се чувстват на висота, и че точно в това е тяхното богатство“, заявява Мари-Алдин Жирар.

Невероятното в книгата е как актриса и журналистка (а като такива работят двете близначки) могат да се подложат на самоирония, нетипична за бранша, в който виреят. И все пак, защо не? Който не е припявал ,,Кен лий, гу ли, бу-ли будауч ю, кен лий енимор...’’ или не е плакал на коледните романтични филми, излъчвани по телевизията на всеки 25 декември, да хвърли първия камък.
След всички забавни тестове и кратките 30 правила, подлежащи на незабравяне, читателките на ,,Съвършената жена е тъпачка’’ преоткриват лекотата на несъвършенството. Защото то се оказва далеч по-примамливо, по-сладко и по-достижимо от изкуствената перфектност.

Правило № 1
Няма вече да показваме на фризьора снимката на русата къдрокоса манекенка, при положение че сме брюнетка с коса на клечки.

Близначките Жирар по елегантен начин осмиват всички псевдоправила, за да гарантират здраве под формата на смях, а преводът на Румяна Маркова позволява бързото поглъщане на всяка минута самоирония, ирония и ,,неперфектности’’.
Е, моите дънки днес отново няма да се случат по-големи, нито смятам да се огранича до зелената салата, когато изляза на съботна вечеринка с приятелки. Напротив, най-безсрамно на фона на осъдителните им погледи смятам да изям цял един лава-кейк в чест на Ан-Софи и Мари-Алдин. Защото съвършената жена е тъпачка. А на мен от малка ми казват, че съм умно момиче.

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2021 © Всички права запазени