Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Дневниците на Бриджет Джоунс – смях до самозабрава

14 септември 2014 г.
Дневниците на Бриджет Джоунс – смях до самозабрава

Родена на 19 февруари 1958 г. в Йоркшир, Хелън Филдинг дълги години работи като журналист в печатни и телевизионни медии в Лондон. Междувременно пътува непрекъснато - обикаля Африка, Индия и Централна Америка и трупа впечатления за духовитата си вестникарска колонка, от която след време избуява роман и превръща 30-годишната неомъжена лондончанка Бриджет Джоунс в литературна сензация и икона за младата (и не само!) женска публика. През 1995 г. излиза „Дневникът на Бриджет Джоунс“ и мълниеносно изстрелва Филдинг в орбитата на знаменитостите.

Името на авторката и нейната героиня се нареждат сред символите на чиклит жанра

„Бриджет Джоунс на ръба на разума“ е публикувана 3 години след първия том и затвърждава триумфа на британската писателка. Най-голямата лудетина в литературата става слабост на женската аудитория заради привидно щурия си, а всъщност толкова земен нрав, а Филдинг – заради добронамерения хумор, с който изгражда образите. В проучване на „Гардиан“ „Дневникът на Бриджет Джоунс“ е определена като една от десетте книги, пресъздаващи делничните страсти на ХХ век най-добре. От двата романа са продадени общо над 15 милиона екземпляра в 40 страни. Книгите произведоха блокбастъри с участието на Хю Грант и Колин Фърт, а Рене Зелуегър още не може да излезе от сянката на пословичния персонаж. Засега няма яснота дали третата книга ще бъде филмирана, въпреки огромния й пазарен успех.

Злочеста и непохватна, податлива на романтични бедствия, залитаща от една несполука към друга по път, осеян с гафове и забулен от цигарен дим, Бриджет е толкова характерен персонаж, че когато достига своята 51-ва година, с хаотичните си действия сякаш нарушава естествения порядък в една фикционална вселена, белязана от предразсъдъци също като реалната. Представете си да излезе нова книга за Хари Потър, в която той използва магия, за да рефинансира ипотечния си кредит.

„Бриджет Джоунс: Луда по онова момче“ видя бял свят на 15 октомври 2013 година. Тиражът от 250 000 екземпляра моментално предизвика щурм на книжния пазар. Чакат ви незабравими страници, изобилстващи от смешни ситуации, формули за спасение от самотата, паметни пиянства и безпаметни копнежи.

Третата книга представя нов етап от живота на Бриджет Джоунс

Марк Дарси вече не е между живите, т.е. тя е зряла, скърбяща вдовица и майка на неуправляемите Били и Мейбъл, пише сценарий по Чехов и... се среща с младо гадже, на име Рокстър. Според помъдрялата Бриджет „Хеда Габлър“, както нарича осъвременената норвежка трагедия, е напълно съотносима към модерната жена, „защото описва рисковете да се опитваш да преминеш през живота при всичките мъже в него“. Изпадне ли в отчаяние от невъзможността да се свърже с Рокстър, Бриджет започва да си повтаря мантрата от „Дзен и изкуството да се влюбваш“: когато той дойде, го посрещаме радушно, когато си тръгне, го оставяме да си върви. Четири години след смъртта на Дарси, дневникът й  звучи така:

„Четвъртък, 19 април 2012 г.
79 кг, алкохолни единици 4 (добре), калории 2822 (но по-добре да ям истинска храна в клуба вместо парченца изсъхнало сирене и късчета панирана риба у дома), вероятност да правя секс или някога отново да пожелая да правя 0.

Бриджет решава да поведе продуктивен професионален живот на зрял човек, да не се захласва и да не прави неприлични жестове, докато шофира.

Приоритет номер едно стават контактите в социалната мрежа

Вместо да се чувства стара и изолирана, защото всички други освен нея ползват фейсбук и инстаграм, тя се заинатява да събере повече последователи от Далай Лама; обещава си да чете по-често книги за самопомощ от рода на „Едно, две три... прогрес“, „Облекчено отглеждане на деца“ и „Френските деца не се замерят с храна“, преодолява неудобството и намира куража да посети клиника за борба със затлъстяването.

Виж какво, престани. Както пише на страницата на Далай Лама в туитър: не можем да избегнем болката, не можем да избегнем загубата. Доволството идва от лекотата и гъвкавостта, с които реагираме на промените. Може би ще отида на йога и ще стана по-гъвкава. Или пък да взема да изляза с приятели и да се нафиркам.

„Луда по онова момче“ е романтична комедия или чиклит, ако щете, но това е преди всичко книга с голямо сърце и неочаквано проницателни наблюдения, с енергичен ритъм и живи образи. Изглежда, перспективата на средната възраст не е толкова печална, колкото ни се струва понякога.

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени