Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Не демоните, страхът осакатява човечеството

19 април 2013 г.
Не демоните, страхът осакатява човечеството

Всеки път, когато моя творба бъде издадена на друг език, аз се чувствам смирен, припомняйки си, че ние, хората по света, си приличаме толкова много. В края на краищата всеки понякога се плаши от тъмното... Добре дошли в семейството! Надявам се, че приключението ще ви хареса.

Авторът

Отраснал на твърда диета с фентъзи, комикси и „Подземия и дракони“, Питър В. Брет пише фентъзи разкази, откакто се помни. През 1995 г. завършва английска литература и история на изкуството в университета „Бъфало“, а следващото десетилетие прекарва в писане на материали за фармацията, преди да се завърне към истинската си слабост. Живее в Бруклин със своята съпруга Даниел, дъщеря им и две своенравни котки: Джинкс и Макс Пауърс.

Творчество

Смятам, че писателите са задължени да разказват добри, увлекателни истории, които да провокират читателя да мисли за света около себе си. Толкова съм отегчен от книги за рицари и битки с мечове, че се зарекох – в моите истории никога няма да се появи меч.

Формулата на Брет работи. 

Защото „Защитения“, книга първа от поредицата „Демонски цикъл“, е на път да завладее света. Очаква се „Пустинното копие“ да постигне същия успех (серията се състои от 5 книги).

„Защитения“ се продава в Северна Америка, Британската общност, Германия, Франция, Гърция, Япония, Русия, Полша, Чехия, Испания, Португалия, Индонезия, Тайван, Хонконг и Макао, Нидерландия, Южна Корея, Естония, Турция, Италия, Сърбия, България и Унгария. Текат преговори за публикуване в Китай, Бразилия и Израел.

Не демоните, страхът осакатява човечеството. 

Във великолепния дебют на Питър В. Брет човешкият род е разгромен от демоните, които владеят нощта. След векове ужас, страх и изолация няколко души дръзват да се изправят срещу врага. 

Гладните ядрони – демони, които не могат да бъдат ранени от оръжията на смъртните – се материализират от изпаренията и всеки ден на здрачаване тръгват на лов за човешка плът. 

Животът на Арлен, момчето от Потока на Тибит, бива разбит от демонската чума, но в мъката си той успява да осъзнае, че страхът, а не демоните, осакатява човечеството. 

Вярата, че животът не се изчерпва единствено с постоянен страх, го кара да изостави сигурността на дома си, за да открие нов път.

Екранизации

Очаква се историята за тази славна фентъзи схватка да оживее на големия екран под вещото ръководство на Пол Андерсън - режисьорът на „Заразно зло" и „Смъртоносен хоризонт.

В „Пустинното копие“, вторият роман от „Демонски цикъл“, битката на човечеството срещу силите на злото продължава!

Книгата се появява за пръв път в САЩ и Канада на 13 април 2010 г. и дебютира на 35-а позиция в списъка от бестселъри на "Ню Йорк Таймс". Печата се второ издание. 

Анотация 

Докато старите съюзи се разпадат и изникват нови, се пръква нов вид демони, по-умни и смъртоносни от всичко, което хората са виждали! 

„Пустинното копие“, трепетно очакваното в България продължение на „Защитения“, разказва историята на Ахман Джардир - красиански воин, който претендира, че е Избавител, изпратен от Небето с мисия да срази врага.

Книгата разкрива и участта на Рена Танър, младото момиче, за което Арлен е сгоден. Когато Рена и Ахман осъществяват връзка с Арлен, Лийша и Роджър, читателят узнава, че съдбата на цялото човечество е в ръцете им! 

За радост на българските поклонници на Питър В. Брет, „Пустинното копие“ излиза в България на 22 април 2013 година.

Любопитни факти за автора

Питър В. Брет решава, че ще стане писател, още в началното училище. Тогава е възнамерявал да пише комични романи. 

Всичките му произведения имат електронни версии. Смята, че няма причина печатните и електронните книги да не съжителстват хармонично. 

Твърди, че никога не налага социални или политически позиции чрез книгите си. Оставя читателите сами да си формират мнения според ценностната си система.

Интервю с Питър В. Брет

Каква част от историята в „Пустинното копие“ беше в главата Ви, докато пишехте „Защитения“? 

П. В. Б. Цялата и в същото време нито един фрагмент от нея. Знам, че звучи тъпо, но е истина. Имах визия за ключовите събития, но същината, плътта на всяка история е онова, което се случва между крайъгълните камъни. А тази част няма как да оживее, преди да си започнал да пишеш. После героите и събитията така те поглъщат, че даваш шанс на идеи, чието раждане никога не си подозирал. 

Какво точно Ви изненада, докато писахте „Пустинното копие“? 

П. В. Б. Образът на Абан, приятелят на Арлен и Джардир, продължава да ме изненадва. Винаги прекарва повече време на сцената, отколкото му се полага. По тази причина вероятно ще му поверя съществена роля и в бъдещи мои книги. 

Джардир е силно комплициран характер, но точно когато човек започне да му симпатизира, той извършва нещо отвратително. Защо решихте така?

П. В. Б. Беше много лесно да се извае Джардир. Защото има много отчетлив морален код и дори когато обстоятелствата налагат да върши жестокости, той поема своята отговорност и действа без злоба в душата си.

Красианците сякаш съчетават черти на викингите и монголите, добавили сте и щипка от Близкия изток. Как си въобразихте тяхната култура, най-вече строгата им кастова структура?

П. В .Б. Помогнаха ми войнствените култури по цял свят. Повечето милитаристични народи имат строго класово общество и не ми беше трудно. Красианските касти са вдъхновени от самурайската култура на средновековна Япония, но двете идеи се претопиха взаимно, за да възникне нещо уникално!

Как бихте се произнесли за епизодите с насилие, упражнено върху жени?

П. В. Б. За сексуалното насилие е толкова тежко да се пише, колкото и да се чете. Но то е факт в живота на всяко общество, дори в нашето, и би било малодушно да се преструваме, че не съществува.

Кой от главните Ви персонажи Ви е най-любим?

П. В. Б. Опитвам се да не се бутам в книгите си, да не залагам свои черти в характерите на героите. И все пак може би ценностната система на Арлен, неговият морален компас са най-близо до мен. И двамата имаме много съмнения и въпроси, свързани с религията и културата. Хората често приемат безкритично традициите на своите предци, защото им е по-удобно, по-лесно е да не носиш отговорност за живота си. 

Можете ли да подскажете какво да очакваме в следващата книга от цикъла – война посред бял ден?

П. В. Б. Тя ще бъде малко по-политическа книга от предходните две. Пак ще има удари под кръста и щури приключения, разбира се. Ще се появят нови герои.

Отзиви за Пустинното копиеи неговия автор

Брет е намерил свой ключ за света, в който виреят героите му. Удоволствие е да се повозим заедно с тях във влака, наречен фентъзи.

Джанюъри 

Пустинното копие“ продължава изключителния разказ за мрачния, опасен свят на демоните. Плътни образи, умело построен контекст, много екшън и интригуващи битки.

РТ Бук Ревюс

Продължението на „Защитения“ разширява панорамната визия на Питър В. Брет за един свят, изобилстващ от магия и стълкновения между доброто и злото. Почитателите на епичните фентъзи романи ще бъдат във възторг от появата на мощно въображение на територията на жанра.

Лайбръри Джърнъл

Динамика, отлични характери, увлекателно писане. Един от онези редки случаи, в които продължението на един роман не бледнее пред първата книга. Освен ако не го превъзхожда.

Сай Фай Фен Летър

Най-значимият и кинематографичен фентъзи епос от „Властелинът на пръстените“ насам. Покоряващо четиво, ще се пристрастите!

Пол Андерсън

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2022 © Всички права запазени